ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόσθετη εδαφική παραμόρφωση φέτος τον Φεβρουάριο, που συνδέεται με την τεκτονικο-ηφαιστειακή δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανύδρου και ενδείξεις δραστηριότητας στο βόρειο τμήμα της καλδέρας της Σαντορίνης τον Ιούλιο του 2024 φανερώνουν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφόρων.
Διετής παρακολούθηση
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση της παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ενός από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, το Εργαστήριο Παρατήρησης της Γης και Γεωχωρικών Εφαρμογών (EO.Lab) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI), έχουν συνάψει συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΑΠΘ, η συνεργασία αυτή, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου της ASI, αξιοποιεί δεδομένα υψηλής ανάλυσης από τον αστερισμό των δορυφόρων Ραντάρ COSMO-SkyMed για την παρακολούθηση της εδαφικής παραμόρφωσης που συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η παραπάνω συνεργασία κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο ανανέωσης της μαγματικής δραστηριότητας του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Η συμφωνία εξασφαλίζει τη συνεχή παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης για την περίοδο τουλάχιστον των δύο ετών, μέσω της συστηματικής λήψης και ανάλυσης των δεδομένων COSMO-SkyMed. Οι παρατηρήσεις αυτές θα συμπληρώσουν τις τρέχουσες προσπάθειες του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ https://ismosav.gr/ ), που χρησιμοποιούν ήδη επιχειρησιακά δεδομένα από την Ευρωπαϊκή δορυφορική αποστολή Copernicus Sentinel-1 για σκοπούς παρακολούθησης του ηφαιστείου.
Ο συνδυασμός δορυφορικών δεδομένων Ραντάρ από διαφορετικές αποστολές αναβαθμίζει σημαντικά την παρακολούθηση του ηφαιστείου, τόσο σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των παρατηρήσεων όσο και την ακρίβεια στον εντοπισμό χωρικών μεταβολών. Αυτή η συνεργασία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η υψηλή συχνότητα λήψεων που προσφέρει το δορυφορικό σύστημα COSMO-SkyMed επιτρέπει πιο συχνή παρακολούθηση του φαινομένου, ενισχύοντας την ικανότητα ανίχνευσης και ερμηνείας πρώιμων ενδείξεων παραμόρφωσης του εδάφους.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI) προσφέρει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο παλαιότερων δορυφορικών εικόνων και φροντίζει για τον προγραμματισμό νέων λήψεων από το σύστημα COSMO-SkyMed. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων με τη μέθοδο της Συμβολομετρίας Ραντάρ (InSAR). Τα δύο ιδρύματα συνεργάζονται στενά στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τα παρουσιάζουν σε αρμόδιους εθνικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ομάδα Εργασίας για τις Καταστροφές του CEOS. Παράλληλα, σκοπεύουν να κοινοποιήσουν τα επιστημονικά ευρήματα μέσω σχετικών ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.
Η ενσωμάτωση προηγμένων δορυφορικών παρατηρήσεων με επίγεια δίκτυα παρακολούθησης που διατηρεί το ΙΜΠΗΣ, όπως σεισμολογικό, GNSS και γεωχημικό δίκτυο, δύναται να παρέχει ένα πολυπαραμετρικό σύστημα παρακολούθησης του ηφαιστείου, ενισχύοντας τόσο την επιστημονική κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας του ηφαιστείου, όσο και την ασφάλεια των κατοίκων.
Διαβάστε επίσης:
Τσουκαλάς: «Σήμερα πληρώνουμε την προσπάθεια της ΝΔ να ελέγξει απόλυτα» τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Οριοθέτηση σημείου τροχαίου συμβάντος
Μαρινάκης: Οι συντάξεις θα πληρωθούν στην ώρα τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ήπιες απώλειες στη Wall Street μετά από μια συνεδρίαση «ασανσέρ» – Ο S&P 500 έσωσε τις 5.000 μονάδες, ήπια κέρδη για τον Nasdaq
- Πετρέλαιο: Νέες βαριές απώλειες, στα 60,7 δολάρια/βαρέλι το WTI
- Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρότεινε στις ΗΠΑ να εξαιρεθούν από τους δασμούς τα βιομηχανικά προϊόντα
- Χρυσός: Τέλος στο αρμπιτάζ, αυξάνονται τα αποθέματα στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου – Κάτω από τις 3.000 δολάρια το πολύτιμο μέταλλο
