ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η J.P. Μorgan και η ομάδα του Mislav Matejka, επισημαίνουν ότι η “Ημέρα Απελευθέρωσης” της περασμένης εβδομάδας μπορεί να σηματοδοτήσει την κορύφωση της αβεβαιότητας για το εμπόριο, αλλά σίγουρα όχι το τέλος, ειδικά με τα πιθανά αντίποινα που έρχονται.
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ενδώσουν και να μεταφέρουν τελικά την παραγωγή στις ΗΠΑ, οι δασμοί πρέπει να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη. Ακόμα και αν κάποιοι δασμοί υποχωρήσουν, ο αρνητικός αντίκτυπος στο κλίμα θα μπορούσε να είναι το τελικό αποτέλεσμα.
«Πιστεύουμε ότι κάποιος θα πρέπει να παραμείνει προσεκτικός ως προς τον κίνδυνο. Προκειμένου να είναι βιώσιμη η αγορά μετοχών, πέρα από τις απλές τεχνικές αναπηδήσεις, θα πρέπει να δούμε τη ροή των εμπορικών ειδήσεων να κατασταλάζει, τα αντίποινα να έχουν φύγει από τη μέση καθώς και μια αντιστροφή των δημοσιονομικών, όπου θα πρέπει να συμβούν ορισμένες αποχωρήσεις από την τρέχουσα κυβέρνηση. Θα πρέπει να δούμε τη Fed να συνθηκολογεί, αλλά αυτό είναι πιθανό μόνο όταν η αγορά εργασίας δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Τελικά, θα μεταβούμε σε μια πιο σθεναρή στήριξη της Fed, η οποία θα οδηγήσει στην επαναφορά της καμπύλης των αποδόσεων και στην ανοδική συμπεριφορά της αγοράς μετοχών, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό πριν από το δεύτερο εξάμηνο».
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και η ομάδα του Andrea Ferrario επισημαίνουν ότι η αντίδραση της αγοράς στον αμοιβαίο δασμό των ΗΠΑ είναι έντονη. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 11% από την Τετάρτη, την πέμπτη υψηλότερη πτώση διημέρου στον S&P 500 από την εποχή της ύφεσης του 1930. Το sell-off στις αμερικανικές μετοχές είναι το μεγαλύτερο ξεπούλημα σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Οι μη αμερικανικές μετοχές είχαν αρχικά μικρή αντίδραση, αλλά η πτώση τους επιταχύνθηκε την Παρασκευή και συνεχίζεται σήμερα. Ομοίως, η διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων επιταχύνθηκε επίσης την Παρασκευή, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση του κινδύνου στην αγορά των μετοχών. Συνολικά, η αντίδραση των μετοχών της Κίνας και αναδυόμενων αγορών ήταν πιο υποτονική σε όρους κινδύνου (ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα ETF που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ). Το δολάριο εξασθένησε έντονα την Πέμπτη, αλλά ανέκαμψε εν μέρει την επόμενη ημέρα», συνεχίζει η τράπεζα.
«Η μείωση του κινδύνου είναι εμφανής σε όλες τις αγορές. Ο δείκτης διάθεσης για κίνδυνο είχε μία από τις μεγαλύτερες διήμερες πτώσεις από το 1991 και τόσο χαμηλά επίπεδα του δείκτη, ιστορικά, σηματοδοτούσαν υψηλές μελλοντικές αποδόσεις. Τα εταιρικά ομόλογα εξακολουθούν να τιμολογούν χαμηλή πιθανότητα ύφεσης, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, τα αμερικανικά επιτόκια και οι μετοχές έχουν αντιδράσει πολύ περισσότερο. Ενώ η τιμολόγηση του κινδύνου ύφεσης από την αγορά αυξήθηκε επίσης, η αγορά μετοχών τιμολογεί τώρα υψηλότερη πιθανότητα ύφεσης, την υψηλότερη από το 2020», καταλήγει ο Ferrario.
H UBS και ο Mark Haefele εκτιμούν ότι οι πωλήσεις επιδεινώθηκαν από την είδηση ότι η Κίνα θα αντεπιτεθεί με δασμούς 34% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τους φόβους για κλιμάκωση των δασμών και εστιάζοντας τα βλέμματα στον κίνδυνο αντιποίνων από άλλες χώρες, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, συνέβαλε επίσης στην αδυναμία της αγοράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Fed μπορεί να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων. «Ενώ οι δασμοί είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν τουλάχιστον μια προσωρινή αύξηση στον πληθωρισμό, είναι επίσης πιθανό οι επιπτώσεις να είναι πιο επίμονες και η υποχρέωσή μας είναι να (…)διασφαλίσουμε ότι μια εφάπαξ αύξηση του επιπέδου των τιμών δεν θα μετατραπεί σε συνεχές πρόβλημα πληθωρισμού. Τεχνικοί παράγοντες συνέβαλαν επίσης στο sell-off. Ο δείκτης VIX εκτοξεύθηκε στο 45 και τα πιστωτικά spreads των ΗΠΑ για τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης διευρύνθηκαν περίπου 450 μονάδες βάσης. Και τα δύο στα υψηλότερα επίπεδα από το 2020. Το απότομο ράλι του δολαρίου και η αδυναμία για τις τιμές του χρυσού έδειξαν επίσης σημάδια ρευστότητας, απομόχλευσης και άγχους στην αγορά», συμπεραίνει ο Haefele.
H Morgan Stanley και ο Jens Eisenschmidt εκτιμούν ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη και περισσότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αν και η ομάδα των οικονομολόγων της MS για τις ΗΠΑ πιστεύει ότι η χώρα θα εξακολουθεί να έχει θετική ανάπτυξη. Για τη ζώνη του ευρώ, οι δασμοί 20% θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη κατά 60 έως 120 μονάδες βάσης. Το κατώτερο όριο αντανακλά μόνο το εμπορικό σοκ που προκαλούν οι αμερικανικοί δασμοί. Το ανώτερο όριο απεικονίζει τον κίνδυνο ότι πρόσθετοι παράγοντες όπως η αβεβαιότητα ή οι οικονομικές εντάσεις θα μπορούσαν να πιέσουν την ανάπτυξη περαιτέρω προς τα κάτω. Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ θα εξαρτηθεί περισσότερο από την Ευρώπη, παρά από τις ΗΠΑ και η αντίδραση της ΕΕ στους δασμούς θα τον καθοδηγήσει.
Σε πρώτη φάση, μια άνοδος του πληθωρισμού που προκαλείται από τους δασμούς είναι μια εφάπαξ επίδραση. Το κατά πόσο αυτό το εφάπαξ θα μεταφραστεί σε πληθωρισμό μεγαλύτερης διάρκειας θα εξαρτηθεί από το οικονομικό περιβάλλον. «Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σχετικά ασφαλή θέση. Ένα αδύναμο οικονομικό περιβάλλον σημαίνει ότι οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών για την αντιστάθμιση των αυξήσεων των τιμών που προκαλούνται από τους δασμούς είναι λιγότερο πιθανές. Το εφάπαξ είναι πιο πιθανό να παραμείνει εφάπαξ», προβλέπει ο chief economist του οίκου.
Διαβάστε επίσης
Tesla: Το χρηματιστήριο τιμωρεί τον Μασκ – Η μετοχή καταρρέει, οι αναλυτές αναθεωρούν
Χατζηδάκης στο ΚΥΣΟΙΠ: Θα δοθεί έμφαση σε επενδύσεις και εξαγωγές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ήπιες απώλειες στη Wall Street μετά από μια συνεδρίαση «ασανσέρ» – Ο S&P 500 έσωσε τις 5.000 μονάδες, ήπια κέρδη για τον Nasdaq
- Πετρέλαιο: Νέες βαριές απώλειες, στα 60,7 δολάρια/βαρέλι το WTI
- Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρότεινε στις ΗΠΑ να εξαιρεθούν από τους δασμούς τα βιομηχανικά προϊόντα
- Χρυσός: Τέλος στο αρμπιτάζ, αυξάνονται τα αποθέματα στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου – Κάτω από τις 3.000 δολάρια το πολύτιμο μέταλλο
