Η ανακοίνωση των νέων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου, υπό την επικοινωνιακή ομπρέλα του «Liberation Day», προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς αγορές και άνοιξε νέο κύκλο ανησυχίας. Αν και η επίσημη επιχειρηματολογία βασίζεται στην προστασία της αμερικανικής οικονομίας, οι πρώτες αντιδράσεις από κορυφαίους οικονομολόγους, αναλυτές και επενδυτές αποκαλύπτουν το αντίθετο: φόβο για ύφεση, πληθωρισμό και βαθύτερη αποσταθεροποίηση.

Τζόσουα Μπόλτεν (Business Roundtable): Οι δασμοί απειλούν σοβαρά την αμερικανική οικονομία

Ο  Τζόσουα Μπόλτεν, CEO του Business Roundtable, ενός ισχυρού φορέα που εκπροσωπεί πάνω από 200 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των νέων δασμών που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ. Όπως δήλωσε, «οι δασμοί ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στους Αμερικανούς κατασκευαστές, εργαζόμενους, οικογένειες και εξαγωγείς». Ο Μπόλτεν υπογράμμισε πως η ζημιά στην αμερικανική οικονομία θα εντείνεται όσο παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα, και ενδέχεται να επιδεινωθεί από τα αντίποινα των εμπορικών εταίρων.

1

Αν και το Business Roundtable στηρίζει την επιδίωξη του Τραμπ για πιο δίκαιες εμπορικές συμφωνίες, ζητά επιπλέον «εύλογες εξαιρέσεις» και μια πιο «διαφανή και προβλέψιμη διαδικασία εξαιρέσεων».

Λάρι Σάμερς: «Ο πιο ακριβός και μαζοχιστικός εμπορικός πόλεμος»

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, δεν μάσησε τα λόγια του. Σε ανάρτησή του στο X χαρακτήρισε τους νέους δασμούς «μαζοχιστικούς» και τόνισε πως «ποτέ στο παρελθόν μια ώρα προεδρικής ρητορικής δεν κόστισε τόσο πολύ σε τόσους πολλούς ανθρώπους».

Ο Σάμερς εκτιμά ότι το συνολικό κόστος της πολιτικής δασμών πλησιάζει τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας λόγο για μια από τις πιο επιζήμιες εμπορικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών.

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: «Η αγορά φοβάται για την παγκόσμια ανάπτυξη»

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρώην CEO της PIMCO και νυν επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, επεσήμανε τη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις ανακοινώσεις περί δασμών. «Η αντίδραση των αγορών δείχνει ξεκάθαρα τον φόβο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην πλατφόρμα X.

Μαριάνα Ματσουκάτο: «Οι δασμοί θα πλήξουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους»

Η διακεκριμένη καθηγήτρια Οικονομικών στο University College London, Μαριάνα Ματσουκάτο, μιλώντας στην εκπομπή “Peston” του ITV, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες των δασμών. «Θα προκαλέσουν πληθωρισμό στις ΗΠΑ και θα μειώσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων», προειδοποίησε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε, το κόστος για μια αμερικανική οικογένεια μπορεί να κυμανθεί από 1.700 έως 5.000 δολάρια το χρόνο.

Μπόαζ Γουάινσταϊν: «Δεν είναι ευκαιρία για αγορές – είναι ώρα να πουλήσουμε»

Ο Μπόαζ Γουάινσταϊν, ιδρυτής της Saba Capital Management, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για αλλαγή πορείας από την πλευρά Τραμπ. Σε ανάρτησή του στο X σημείωσε: «Συχνά κάνω λάθος, αλλά δεν βλέπω να κάνει στροφή. Δεν είναι ευκαιρία για να αγοράσεις στη βουτιά — είναι ώρα να πουλήσεις».

Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ: Η προπαγάνδα των δασμών – “Make America Wealthy Again”

Ο Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος και ιδρυτής της Rosenberg Research & Associates, καυτηρίασε με ειρωνεία το νέο αφήγημα του Τραμπ, «Make America Wealthy Again». «Τι σημαίνει το “again”; Η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν καλύτερη από τη σημερινή. Η καθαρή εθνική περιουσία των ΗΠΑ μόλις έσπασε ρεκόρ με $157 τρισ. – περίπου $1,2 εκατ. ανά νοικοκυριό… Αν και προφανώς δεν ζούμε όλοι στον μέσο όρο», έγραψε δηκτικά.

Ο Ρόζενμπεργκ υποστήριξε ότι οι δασμοί δεν εμπόδισαν τη δημιουργία πλούτου στην Αμερική και πρότεινε έναν πιο ρεαλιστικό τίτλο: «Ας κάνουμε τον κόσμο φτωχό ξανά – και μετά να τον αγοράσουμε σε έκπτωση».

Νουριέλ Ρουμπινί: «Οργουελιανή διγλωσσία» το αφήγημα της «Ημέρας Απελευθέρωσης»

Ο Νουριέλ Ρουμπινί, επίτιμος διδάκτορας στο NYU Stern School of Business, χαρακτήρισε «οργουελιανή διγλωσσία» το γεγονός ότι οι δασμοί χαρακτηρίστηκαν «Ημέρα Απελευθέρωσης».

Σε ανάρτησή του στο X, εξήγησε πως οι συνέπειες αυτών των μέτρων θα είναι αρνητικές: «χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερος πληθωρισμός και επώδυνες, μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία απελευθέρωση: ούτε για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τις επιχειρήσεις — πόσο μάλλον για τον υπόλοιπο κόσμο».

Πολ Κρούγκμαν: «Έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο»

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας και πρώην καθηγητής στα MIT και Princeton, Πολ Κρούγκμαν, δεν μάσησε τα λόγια του σε ανάλυσή του στο Substack. «Έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο», σχολίασε αναφορικά με τη νέα εμπορική πολιτική Τραμπ. Ο Κρούγκμαν προειδοποιεί πως όσοι ήλπιζαν ότι ο Τραμπ θα έκανε πίσω, τώρα πια πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε αυταπάτη: «Οι εξαιρετικά υψηλοί δασμοί και τα εντελώς ψευδή επιχειρήματα για το τι κάνουν άλλες χώρες σκοτώνουν κάθε τέτοια προσδοκία».

Χάουαρντ Σίλβερμπλατ: «Οι αγορές υποχωρούν μπροστά στην “καταιγίδα” αποφάσεων Τραμπ»

Ο Χάουαρντ Σίλβερμπλατ, ανώτερος αναλυτής δεικτών στην S&P Dow Jones Indices, σημειώνει στη στήλη του στην S&P Global πως ο Μάρτιος ήταν μήνας έντονης αβεβαιότητας στις αγορές. «Οι συνεχείς εκτελεστικές εντολές και αλλαγές πολιτικής από τον Πρόεδρο Τραμπ, κυρίως στους δασμούς, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, την απασχόληση και την καταναλωτική δαπάνη, έριξαν τις αγορές με αυξημένες συναλλαγές και έντονη αρνητική τάση».

Ο ίδιος επισημαίνει και τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές θέσεων στον δημόσιο τομέα υπό τον Elon Musk (μέσω του λεγόμενου “Department of Government Efficiency – DOGE”), αλλά και η άνοδος των απολύσεων γενικότερα στις ΗΠΑ, όπως και οι αρνητικές προειδοποιήσεις από τον κλάδο του λιανεμπορίου.

Yale Budget Lab: «Το κόστος για τα νοικοκυριά φτάνει τα 3.800 δολάρια»

Μια νέα ανάλυση του Yale Budget Lab φωτίζει με αριθμούς τις επιπτώσεις των δασμών στην καθημερινότητα των Αμερικανών. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές αυξάνονται κατά 2,3% βραχυπρόθεσμα εξαιτίας των μέτρων, κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια 3.800 δολαρίων για το μέσο νοικοκυριό (σε δολάρια του 2024). Για τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η ετήσια απώλεια φτάνει τα 1.700 δολάρια.

Τζάρεντ Μπέρνσταϊν: «Μπορούμε να τους χτυπήσουμε – αλλά γιατί να το κάνουμε;»

Ο Τζάρεντ Μπέρνσταϊν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ, σχολίασε στην προσωπική του ανάλυση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια σχετικά «κλειστή» οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι εξαρτώνται λιγότερο από το εμπόριο σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Μπορούμε να τους πονέσουμε περισσότερο από ό,τι μπορούν να μας πονέσουν — και ο Τραμπ έχει δίκιο σε αυτό», σημείωσε. Ωστόσο, τονίζει ότι η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής και η επιλογή των εμπορικών εταίρων προκαλεί ερωτήματα: «Γιατί να ξεκινήσεις έναν εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Ευρώπη;»

Ο Μπέρνσταϊν προσθέτει πως τα αρνητικά αποτελέσματα ήδη φαίνονται: υψηλότερος πληθωρισμός, μειωμένη ανάπτυξη, χαμηλότερες επενδύσεις και απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές — «η Wall Street ήδη κατέγραψε πτώση 1.200 μονάδων». Και καταλήγει: «Αυτός ήταν ο Τραμπ της πρώτης θητείας· ο τωρινός δεν δείχνει πρόθεση να κάνει πίσω».

Τζάστιν Γούλφερς: «Οι δασμοί βασίζονται σε ψευδαισθήσεις και πλήττουν τον απλό εργαζόμενο»

Ο Τζάστιν Γούλφερς, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ειδικός στη δημόσια πολιτική, έκανε μια σκληρή παρέμβαση μέσω BlueSky. «Οι δασμοί αυτοί είναι τερατωδώς καταστροφικοί, ασυνάρτητοι και αβάσιμοι. Βασίζονται σε ψευδείς εντυπώσεις, φαντασμένες αδικίες, απορριφθείσες θεωρίες και άγνοια δεκαετιών εμπειρικών στοιχείων», σημείωσε.

Για τον Γούλφερς, το πιο τραγικό δεν είναι μόνο η λανθασμένη βάση αυτής της πολιτικής, αλλά το ποιος θα πληρώσει το τίμημα: «Οι πραγματικά χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι Αμερικανοί — περισσότερο από όλους τους άλλους».

Ντάριλ Φέρουεδερ: «Οι δασμοί θα πυροδοτήσουν στασιμοπληθωρισμό»

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Redfin, Ντάριλ Φέρουεδερ, εκτιμά ότι το εύρος των δασμών που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλν Τραμπ δημιουργεί έναν σοβαρό κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία. «Αν οι δασμοί ήταν πιο στοχευμένοι και αφορούσαν συγκεκριμένα προϊόντα, ίσως να μην ήμουν τόσο σίγουρη ότι θα οδηγούμασταν σε στασιμοπληθωρισμό. Όμως, με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά ευρείς, αναμένω αύξηση του πληθωρισμού και μείωση ή ακόμη και αρνητική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο BlueSky.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για την αγορά κατοικίας: «Η οικοδομική δραστηριότητα ήδη προβλεπόταν αδύναμη για φέτος, αλλά οι δασμοί σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην αγορά εργασίας λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής θα οδηγήσουν σε ακόμη λιγότερα νέα σπίτια».

Μπιλ Γκρος: «Ιστορικό γεγονός, συγκρίσιμο με την έξοδο από τον χρυσό κανόνα»

Ο συνιδρυτής της Pimco και θρυλικός επενδυτής Μπιλ Γκρος χαρακτήρισε το νέο πακέτο δασμών «επικό γεγονός», συγκρίνοντάς το με την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό το 1971. «Δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να “χρονίσει” για να πιάσει το χαμηλό της αγοράς. Είναι μια κατάσταση με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε όσο ο Τραμπ επιμένει σε αυτή την πολιτική», ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNBC.

Ο Γκρος δεν θεωρεί πιθανή την υπαναχώρηση του πρώην προέδρου: «Για να είμαι ειλικρινής, ο Τραμπ είναι ένας macho άντρας και δεν θα κάνει πίσω απλώς επειδή το Nasdaq έχασε 5%». Και προειδοποίησε τους επενδυτές: «Δεν είναι η ώρα για αγορές σε χαμηλά. Είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις ένα μαχαίρι που πέφτει».

Στίβεν Μπλιτζ: «Οι δασμοί πλήττουν πρώτα τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών επιχειρήσεων»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στη GlobalData.TS Lombard, Στίβεν Μπλιτζ, τονίζει πως η πραγματική επίπτωση των δασμών δεν αφορά μόνο τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, αλλά κυρίως τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων: «Οι δασμοί χτυπούν τους εμπορικούς μας εταίρους, αλλά στην πράξη επιτίθενται πρώτα στα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών εταιρειών».

Σύμφωνα με τον Μπλιτζ, το φαινόμενο των αυξανόμενων εταιρικών κερδών σε σχέση με το ΑΕΠ που κυριάρχησε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. «Ο μακροοικονομικός κίνδυνος για τις αγορές είναι υπαρκτός και ενισχύει τη διαδικασία απομείωσης αξιών». Επιπλέον, προειδοποιεί για εκροή ξένων κεφαλαίων προς άλλες αγορές με υψηλότερη δυναμική κερδών.

 Τζιμ Ο’Νίλ: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κινηθεί χωρίς τις ΗΠΑ»

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’Νίλ, κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις πέραν των ΗΠΑ. Μιλώντας στο BBC, πρότεινε στις υπόλοιπες χώρες της G7 να προχωρήσουν σε μείωση εμπορικών φραγμών μεταξύ τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις διασυνοριακές υπηρεσίες.

«Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν σε αυτόν τον καταστροφικό δρόμο, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να απαντήσει. Είναι οι ΗΠΑ που θα πληγωθούν περισσότερο, ειδικά βραχυπρόθεσμα, από αυτές τις παρανοϊκές κινήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στέφανι Κέλτον: «Ημέρα Απελευθέρωσης; Από τα μετρητά σας!»

Η γνωστή οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Deficit Myth, Στέφανι Κέλτον, δεν μάσησε τα λόγια της σε ανάρτησή της στο X. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να εξηγήσει τι σημαίνει η “Ημέρα Απελευθέρωσης” στην οικονομική ρητορική του Τραμπ, απάντησε ειρωνικά: «Είναι για να απελευθερώσουμε τους Αμερικανούς από μερικά από τα μετρητά τους».

Τζορτζ Σαραβέλος: «Η αγορά τιμολογεί παγκόσμια ύφεση – και τιμωρεί το δολάριο»

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Τζορτζ Σαραβέλος, υπογράμμισε ότι οι αγορές ήδη αντανακλούν τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης. «Αυτό που βλέπουμε είναι ένα αμερικανικής προέλευσης δημοσιονομικό σοκ. Και μόνο μέσω δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να αντιστραφεί. Οι χώρες που θα απαντήσουν γρήγορα και δυναμικά είναι και αυτές των οποίων τα νομίσματα θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικά».

Ο Σαραβέλος επισημαίνει επίσης πως όσο η στρατηγική της Ουάσινγκτον παραμένει ασαφής, τόσο περισσότερο θα τιμωρείται το δολάριο και τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Και καταλήγει με μια προειδοποίηση: «Μην περιμένετε από μια απρόθυμη Fed να στηρίξει το δολάριο. Θυμηθείτε τι έγινε στην Ευρώπη το 2022: ακόμη και με την επιθετική στάση της ΕΚΤ, το ευρώ υποχώρησε γιατί κατέρρευσαν οι πραγματικές αποδόσεις και οι προσδοκίες ανάπτυξης».

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: «Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία»

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε ότι οι νέοι δασμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνιστούν «σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία.

«Αξιολογούμε ακόμη τις μακροοικονομικές επιπτώσεις των νέων μέτρων, αλλά είναι σαφές ότι αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για τις παγκόσμιες προοπτικές, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη ήδη είναι υποτονική», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της την Πέμπτη.

Κριστίν Λαγκάρντ:  «Οι δασμοί του Τραμπ βλάπτουν τους πάντες – ακόμη και εκείνους που τους επιβάλλουν»

Ανάλογα ανήσυχη εμφανίστηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk, δήλωσε πως οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο».

«Η απόφαση αυτή δεν θα ωφελήσει ούτε την παγκόσμια οικονομία, ούτε τις χώρες που επιβάλλουν τους δασμούς, ούτε εκείνες που ανταποδίδουν», σημείωσε.

Λόιντ Μπλάνκφάιν: «Ας πάρει τη νίκη! Εγώ ήδη βαρέθηκα να… νικάμε»

Με δηκτικό ύφος σχολίασε την κατάσταση ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφάιν γράφοντας στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter):
«Το τηλεφωνικό κέντρο του Λευκού Οίκου πρέπει να καίγεται από κυβερνήσεις που προσπαθούν να παραδοθούν σ’ αυτόν τον εμπορικό πόλεμο. Γιατί να μην τους δοθεί μια ευκαιρία; Κάντε άμεση την ελάχιστη επιβολή του 10% και αφήστε το “αντίποινο” για έξι μήνες. Πάρτε τη νίκη! Ο Πρόεδρος είπε ότι θα βαρεθούμε να νικάμε… εγώ ήδη βαρέθηκα!»

Τζερόμ Πάουελ: «Οι δασμοί ξεπέρασαν κάθε προσδοκία – Έρχονται υψηλότερος πληθωρισμός και βραδύτερη ανάπτυξη»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κλίμακα των δασμών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Παρότι η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι αυξήσεις των δασμών θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο περιμέναμε», είπε μιλώντας σε συνέδριο οικονομικών δημοσιογράφων. «Το ίδιο ισχύει και για τις οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι νωρίς για να πει κανείς πώς θα αντιδράσει η Fed: «Κάνουμε ένα βήμα πίσω και παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία».

American Enterprise Institute: «Η φιλοσοφία των δασμών Τραμπ δεν έχει καμία οικονομική λογική»

Ο Κέβιν Κορινθ, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, έναν δεξιό think tank της Ουάσιγκτον, κατέκρινε έντονα τη φιλοσοφία πίσω από τους δασμούς Τραμπ, τονίζοντας ότι «δεν έχει καμία οικονομική λογική».
«Το εμπορικό έλλειμμα με μια χώρα δεν εξαρτάται μόνο από δασμούς ή άλλα εμπόδια, αλλά και από τις διεθνείς ροές κεφαλαίων, τις αλυσίδες εφοδιασμού, το συγκριτικό πλεονέκτημα και τη γεωγραφία», εξήγησε.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ίδια η φόρμουλα των ΗΠΑ για τους δασμούς βασίζεται σε λανθασμένα δεδομένα, οδηγώντας σε τετραπλάσια υπερεκτίμηση των δασμών που υποτίθεται επιβάλλουν οι άλλες χώρες.

Μαρκ Ζάντι: «Η ύφεση είναι προ των πυλών – Το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 2%»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζάντι, προειδοποίησε μέσω ανάρτησής του ότι ενδέχεται να ακολουθήσει ύφεση «που θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος» εάν συνεχιστεί η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και υπάρξουν αντίποινα.
«Το πραγματικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει σχεδόν κατά 2% και η ανεργία θα αυξηθεί από το 4% στο 7,5% στην κορύφωσή της μέσα στο επόμενο έτος», εκτίμησε, αποδίδοντας 15% πιθανότητα σ’ αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

Εντ Γιαρντένι: «Η αγορά λέει “όχι” στους δασμούς – Προειδοποίηση για το επενδυτικό κλίμα»

Από την πλευρά του, ο αναλυτής Εντ Γιαρντένι, μιλώντας στο Bloomberg TV, δήλωσε ότι ελπίζει το μήνυμα που στέλνει η αγορά να φτάσει στα αυτιά της κυβέρνησης.

«Η αγορά αποδοκιμάζει ξεκάθαρα την πολιτική των δασμών», τόνισε, προειδοποιώντας για τις συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα.

Μπραντ Σέτσερ: «Επιλέχθηκε στρατηγική σύγκρουσης αντί για μετριοπάθεια»

Ο Μπραντ Σέτσερ, πρώην σύμβουλος του εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο και νυν συνεργάτης του Council on Foreign Relations, δήλωσε στο podcast Odd Lots του Bloomberg ότι οι νέοι δασμοί θα είναι «οδυνηροί».

«Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να ακολουθήσει τα ένστικτα του Προέδρου Τραμπ, κι όχι των πιο μετριοπαθών συμβούλων του. Επιλέχθηκε μια στρατηγική σύγκρουσης, χωρίς ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «μια ριζική αναδιάρθρωση της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας μέσω δασμών», με ελάχιστες εξαιρέσεις – όπως ο Καναδάς και το Μεξικό στο πλαίσιο της USMCA.

Γκρεγκ Ντάκο: «Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού από παρατεταμένους δασμούς»

Ο Γκρεγκ Ντάκο, επικεφαλής οικονομολόγος της Ernst & Young, δήλωσε στο Yahoo Finance ότι «ο κίνδυνος ύφεσης είναι απολύτως υπαρκτός» υπό το βάρος των δασμών.

«Αν οι δασμοί παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, η επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ θα φτάσει το 1% με 1,5% του ΑΕΠ», εξήγησε. «Σε ένα περιβάλλον με προβλεπόμενη ανάπτυξη γύρω στο 1,5%, αυτό μεταφράζεται σε στασιμότητα. Και σε συνδυασμό με μια άνοδο του πληθωρισμού κατά 1%-1,5%, το αποτέλεσμα θα είναι στασιμοπληθωρισμός».

 Ντάγκλας Ίρβιν: «Ο Τραμπ ανατινάζει το οικοδόμημα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ»

Ο καθηγητής οικονομικών και ιστορικός του εμπορίου, Ντάγκλας Ίρβιν, σε άρθρο του στο The Economist, σημειώνει ότι οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ «ανοίγουν μια τεράστια τρύπα» στη μεταπολεμική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος παρουσιάζει πλέον τους δασμούς ως «ανταποδοτικούς»: «Ό,τι μας επιβάλλουν, τους επιβάλλουμε». Αυτό, κατά τον ίδιο, δίνει μια ψευδή εντύπωση δικαιοσύνης.

Το πιο ανησυχητικό για τον Ίρβιν είναι η απόλυτη ευχέρεια του Λευκού Οίκου να επαναπροσδιορίσει μονομερώς τη διεθνή εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ: «Ίσως το πιο σοκαριστικό στοιχείο των τελευταίων εξελίξεων είναι το πώς ένα και μόνο πρόσωπο μπορεί να αναδιαμορφώσει πλήρως την αμερικανική εμπορική πολιτική, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Αυτό είναι ένδειξη σοβαρής πολιτικής φθοράς στις ΗΠΑ», επισημαίνει.

 Τόμας Σόουελ: «Οδεύουμε προς έναν νέο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο»

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Τόμας Σόουελ, μιλώντας στο Hoover Institution μόλις μία ημέρα πριν από τις τελευταίες εξαγγελίες Τραμπ, προειδοποίησε για τις δραματικές συνέπειες μιας πολιτικής προστατευτισμού.
«Είναι οδυνηρό να βλέπεις μια καταστροφική απόφαση από τη δεκαετία του ’20 να επαναλαμβάνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τον Σόουελ, ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει ιστορικά ολέθριες συνέπειες: «Όλοι θα χάσουν γιατί όλοι θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Και αυτό που θα προκύψει θα είναι μια ραγδαία μείωση του διεθνούς εμπορίου».

Μπιλ Άκμαν: «Απειλείται η εμπιστοσύνη στην Αμερική ως εμπορικός εταίρος»

Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ιδρυτής της Pershing Square πρότεινε μια «εκεχειρία» 90 ημερών, ώστε να δοθεί χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση των αθέμιτων εμπορικών συμφωνιών.
«Αν, αντίθετα, στις 9 Απριλίου ξεκινήσουμε έναν οικονομικό πυρηνικό πόλεμο κατά κάθε χώρας στον κόσμο, τότε οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα σταματήσουν, οι καταναλωτές θα κλείσουν τα πορτοφόλια τους και η ζημιά στην παγκόσμια εικόνα των ΗΠΑ θα πάρει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να αποκατασταθεί», προειδοποίησε.

Goldman Sachs: «Αυξάνουμε την πιθανότητα ύφεσης στο 45%»

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, βλέποντας τις νέες δασμολογικές εξελίξεις, αναθεώρησαν προς τα πάνω την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, από 35% στο 45%.

Η αιτία, σύμφωνα με το επενδυτικό σπίτι, βρίσκεται στον συνδυασμό αυστηροποίησης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, πιθανών διεθνών μποϊκοτάζ από καταναλωτές και της εκτόξευσης της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία φρενάρει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η Goldman σημειώνει πως η πρόβλεψή της βασίζεται σε αύξηση των δασμών κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Αν τελικά οι δασμοί αυξηθούν κατά 20 μονάδες, όπως φαίνεται, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση.

Διαβάστε επίσης:

Γουόρεν Μπάφετ: «Όταν οι αγορές τρέμουν, μη βιαστείς να το βάλεις στα πόδια»

Γερμανικές τράπεζες: «Καμπανάκι» στην ΕΕ για τους δασμούς Τραμπ– «Διάλογος και όχι επιδείνωση των εντάσεων με αντίποινα»

Fed: Οι traders στοιχηματίζουν σε πέντε ακόμη μειώσεις επιτοκίων λόγω των φόβων για ύφεση