• Business

    Wall street: Το 30ο του ρεκόρ μέσα στο 2017 έσπασε ο Dow Jones – Ράλι ανόδου για το αργό τον Ιούλιο

    Wall Street


    Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου ο δείκτης Dow Jones, ωστόσο οι επενδυτές της Wall Street είδαν και πάλι τις τεχνολογικές μετοχές και τον Nasdaq να καταρρέουν. Ο Dow Jones συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις καταγράφοντας το 30ο ρεκόρ του για το 2017!

    Ο Ιούλιος άλλωστε αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους μήνες για τον Dow Jones και τον S&P 500, τον δεύτερο πιο επιτυχημένο μήνα του έτους μετά τον Φεβρουάριο.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών ωστόσο στράφηκε ξανά προς την πολιτική, καθώς λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε γνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην απομάκρυνση του Αντ. Σκαραμούτσι από τη θέση του διευθυντή Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, 10 μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Το αίτημα για την απομάκρυνση του φέρεται να το έκανε ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλλυ. Ο Σκαραμούτσι είχε επιτεθεί ανοιχτά κατά υψηλόβαθμων στελεχών και συνεργατών του προέδρου.

    Ο Dow  Jones έκλεισε στις 21.891,12 μονάδες με άνοδο 0,28%. Αντίθετα πτώση 0,07 σημείωσε ο S&P 500 (2.470,30 μονάδες) ενώ στο -0,42% έκλεισε ο Nasdaq (6.348,12 μονάδες).

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσουν και αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με την Apple να ανακοινώνει τα οικονομικά της μεγέθη αύριο, Τρίτη.

    Ευρώπη

    Στην Ευρώπη η πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζεται στον απόηχο του σκανδάλου καρτέλ που κλονίζει τους μεγάλους γερμανικούς «κολοσσούς» του κλάδου, Volkswagen, Audi, Porsche, BMW και Daimler. Κρίσιμη ημέρα θεωρείται η Τετάρτη, όταν οι Γερμανοί βουλευτές θα συζητήσουν το θέμα με εκπροσώπους των εταιρειών.

    Στο επίκεντρο επανήλθε και το θέμα του Brexit, με τον εκπρόσωπο της Τερέζα Μέι να δηλώνει πως η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τερματιστεί τον Μάρτιο του 2019

    Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,13%, ενώ ο EuroStoxx 50 έκλεισε με πτώση 0,53%.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.372,00 μονάδες με άνοδο 0,05%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,73% κλείνοντας στις 5.093,77 μονάδες, ενώ στη Φραγκφούρτη ο  DAX έκλεισε στις 12.118,25 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,37%. Στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε στις 9.055,00 μονάδες με άνοδο 0,40%.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,26%, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,32% και ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύθηκε κατά 0,32%.

    Πετρέλαιο

    Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να διαμορφώνεται πάνω από τα 50 δολάρια. Το αμερικανικό WTI παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 46 σεντς ή 0,9% στα 50,17 δολάρια το βαρέλι.

    Σε επίπεδο μήνα, το αργό σημείωσε άνοδο 8,9%, στην καλύτερη μηνιαία του επίδοση μέσα στο 2017. Άλλωστε οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και οι πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ είχαν προσθέσει περισσότερη αισιοδοξία για μείωση της προσφοράς που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    Πάντως, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν απόψε κυρώσεις σε βάρος προσωπικά του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, μετά από τις “αιματηρές” εκλογές μιας Συντακτικής Συνέλευσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΧΑ: «Πτώση» λόγω τραπεζών στην τελευταία συνεδρίαση ενός «αρνητικού» Ιουλίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ