ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρόθεση της Metlen να επεκταθεί στην παραγωγή και άλλων κρίσιμων μετάλλων, μετά το γάλλιο, και ειδικότερα σε γερμάνιο και σκάνδιο, ανακοίνωσε σήμερα, 27/3, από τον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Όπως αποκάλυψε στο πλαίσιο της επίσκεψης του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ, στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευ. Μυτιληναίος, μετά την απόφαση να επενδύσουν στο γάλλιο, ακολουθούν νέες επενδύσεις και σε άλλα δύο παραπροϊόντα του βωξίτη, το σκάνδιο και το γερμάνιο.
«Έχουμε ήδη μπει στο γάλλιο, ακολουθούν το γερμάνιο και το σκάνδιο, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της Metlen σύντομα, πιθανότατα στο Investor Day του Λονδίνου στα τέλη Απριλίου.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σεζουρνέ για το γερμάνιο, η Metlen θα διαδραματίσει ρόλο «κλειδί» για την αμυντική βιομηχανία.
«Θα έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε και θα σας στηρίξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η επένδυση για την παραγωγή γαλλίου είναι στρατηγική και συνδέεται ευθέως με την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης. Νομοθετήσαμε για να συμπεριληφθούν οι επενδύσεις στα κρίσιμα μέταλλα στις εμβληματικές επενδύσεις και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως εμβληματική στρατηγική επένδυση», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Η Κομισιόν έλαβε πολλές πρωτοβουλίες και έχει πολλά έργα και πολλές φιλοδοξίες τις πρώτες 100 μέρες, με στόχο να ανταπεξέλθει σε μια εποχή αβεβαιότητας.
Είναι σημαντικό η Κομισιόν να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σεζουρνέ.
Είναι ένα σημαντικό έργο για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτό μπορεί η Ελλάδα να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών και στην τοπική παραγωγή πλούτου, πρόσθεσε ο κ. Σεζουρνέ.
Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται από ξένες πηγές στο 98% για το γάλλιο και στο 85% για το αλουμίνιο και έχει μεγάλη σημασία να μπορέσει να στηρίξει αυτό το έργο, ανέφερε επίσης, συμπληρώνοντας ότι το να καλύπτεται από την Ελλάδα το 30% των ευρωπαϊκών αναγκών σε αλουμίνιο είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Να σημειωθεί πως ο κ. Σεζουρνέ ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει και δεύτερο γύρο ενίσχυσης για την παραγωγή κρίσιμων μετάλλων στην Ευρώπη και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να προτείνουν πιθανά νέα έργα, ενώ, όπως είπε, για τα κρίσιμα μέταλλα συνεργάστηκε στενά με τον έλληνα επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το εργοστάσιο αλουμινίου της Metlen βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ένα θέμα στο οποίο η ΕΕ δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής τη δέουσα σημασία.
Διαβάστε επίσης:
Metlen: Βάζει την Ελλάδα στη λίστα με τις Στρατηγικές επενδύσεις της Ευρώπης
Metlen: Το big deal με τη Fairfax ανοίγει τον δρόμο για τα 50 ευρώ στη μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς η εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε έσοδα εκατομμυρίων από την φοροδιαφυγή
- Τραγωδία στον Κηφισό: Nεκρός 35χρονος αστυνομικός σε τροχαίο δυστύχημα
- Θερμοκήπια Θράκης: Από τη γεωθερμία στην “πέμπτη εποχή” της αγροδιατροφής
- Κατώτατος μισθός: Η Νίκη Κεραμέως με βίντεο στο TikTok δίνει απαντήσεις για τις αυξήσεις και τα οφέλη για τους εργαζομένους
