ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας (Confederation of Indian Industry – CII) χαιρέτισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Τάσος Χατζηβασιλείου, τονίζοντας ότι αυτό σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Ινδίας, ενισχύοντας τους επιχειρηματικούς δεσμούς και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ινδική αγορά.
Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, και ο Nishant Arya, Co Chairman του CII Europe Council και αντιπρόεδρος του JBM Group, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Τάσου Χατζηβασιλείου και του πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα, Rudrendra Tandon.
«Η σχέση Ελλάδας και Ινδίας βασίζεται σε κοινές αξίες, όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση και υπενθύμισε ότι η ελληνοϊνδική συνεργασία αναβαθμίστηκε σε στρατηγικό επίπεδο με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, και ενισχύθηκε περαιτέρω με την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία έξι μήνες αργότερα.
Μέσα από το νέο κεφάλαιο συνεργασίας που δρομολογεί το Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, θα ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, η δικτύωση και η εκπαίδευση στελεχών και θα υποστηριχθούν πρωτοβουλίες που προωθούν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις.
Παράλληλα ανέδειξε τη σημαντική στρατηγική θέση της Ελλάδας, αλλά και του σημαντικού ρόλου της στη διεθνή ναυτιλία, αναφερόμενος στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC) που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βασική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την ευρωπαϊκή αγορά. Επ’αυτού μάλιστα επισήμανε: «Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να συνοδεύσω τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στην επίσκεψή του στην Ινδία, όπου επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή».
Τέλος ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων και την απλοποίηση των διαδικασιών που διευκολύνουν την επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. «Το μέλλον εξαρτάται από το τι κάνουμε σήμερα», υπογράμμισε κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, παραθέτοντας φράση του Μαχάτμα Γκάντι.
Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Μπρατάκος τόνισε τη στρατηγική σημασία της Ινδίας ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και εναλλακτικού συμμάχου και εταίρου για την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Οι προοπτικές για περαιτέρω οικονομική συνεργασία είναι θετικές» ανέφερε «με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης να υποστηρίζεται από τις ηγεσίες της Ινδίας και της Ευρώπης και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Ινδίας να αναμένεται να ενισχύσει την εμπορική συνεργασία».
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισήμανε ότι η υπογραφή του μνημονίου ευθυγραμμίζεται με την υλοποίηση του κοινού στόχου των Πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Shri Narendra Modi για τον διπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και τη συστηματικότερη επαφή και διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις.
«Πρόκειται για έναν στόχο ρεαλιστικό, τον οποίο έχουμε κάθε λόγο να προωθήσουμε εντοπίζοντας νέους τομείς ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας ευκαιρίες, διευκολύνοντας την επιχειρηματική δικτύωση, στηρίζοντας νέα, φιλόδοξα εγχειρήματα. Ως ΕΒΕΑ είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε δυνάμεις ώστε οι δυνατότητες αυτές να μετατραπούν σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις, με αμοιβαία οφέλη», δήλωσε ο κ. Μπρατάκος.
Ο πρέσβης της Ινδίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την υπογραφή του Μνημονίου, το οποίο χαρακτήρισε ως συνέχεια της κυβερνητικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία πέρυσι, ενώ υπογράμμισε ότι η σημασία του έγκειται, κυρίως, στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Από την πλευρά του, ο κ. ‘Αρια ανέφερε ότι βρίσκεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ως επικεφαλής ινδικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, εκπροσωπώντας έναν μη κυβερνητικό βιομηχανικό οργανισμό με περίπου 9.000 μέλη από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις ως έμμεσα μέλη. Όπως σημείωσε, οι επιχειρήσεις αυτές προσδοκούν να αναπτύξουν συνεργασίες με ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, αναγνωρίζοντας στο ΕΒΕΑ έναν βασικό και αξιόπιστο εταίρο σε αυτή την προσπάθεια.
Αναλυτικά, το μνημόνιο προβλέπει την από κοινού ανάληψη δράσεων για την προώθηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων στον διάδρομο Ινδίας-Ελλάδας, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών για οικονομικά και εμπορικά θέματα -συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων βιομηχανικών τομέων- και τη διάδοσή τους στις επιχειρήσεις-μέλη των δύο οργανισμών. Επίσης, περιλαμβάνει τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και road shows από ειδικούς, την προώθηση της διασύνδεσης των βιομηχανιών των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καθώς και τη συνεργασία των δύο φορέων για την ίδρυση από τον CII του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ινδίας-Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης
Commerzbank: Αποζημίωση-μαμούθ για τον απερχόμενο CEO – Πόσα χρήματα έλαβε ο Manfred Knof
Έρευνα Marc για το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντίδραση στη Wall Street: Στις 42.000 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones – Το χειρότερο μήνα του από το 2022 ολοκλήρωσε o S&P 500
- Πετρέλαιο: Έπιασε τα 71 δολάρια το WTI μετά τις απειλές Τραμπ κατά της Ρωσίας
- Μαρίν Λεπέν: Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που πιστεύουν σε εμένα , θα συνεχίσω μέχρι τέλους
- Ο χρυσός πραγματοποίησε το καλύτερο τρίμηνό του από την εποχή του Τσέρνομπιλ
