Καλύτερες αποδοχές και ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, σε συνδυασμό με την ευελιξία όσον αφορά το ωράριο και το χώρο εργασίας είναι οι προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζομένων, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έτρεξε η MARC για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος.
Σύμφωνα με την έρευνα:
7 στους 10 εργαζόμενους αναζητούν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής,
9 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν διατεθειμένοι να εκπαιδευτούν και
5 στους 10 εργαζόμενους ζητούν μεικτό σύστημα απασχόλησης με τηλεργασία και φυσική παρουσία.
Η εργασιακή ασφάλεια, που κάποτε αποτελούσε την κυρίαρχη επιδίωξη, δίνει πλέον τη θέση της στην αναζήτηση καλύτερων αποδοχών και ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός (σε ποσοστό 60,5%) διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της εργασίας του και είναι έτοιμος να θυσιάσει την ασφάλεια μιας σταθερής θέσης εργασίας, εφόσον μπορεί να βρει συνθήκες καλύτερα αμειβόμενης δουλειάς και ισορροπίας σε σχέση με την προσωπική ζωή (69,6%).
Παράλληλα, η τεχνολογία και η ευελιξία στις μορφές απασχόλησης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εργασιακού μοντέλου του μέλλοντος. Σχεδόν εννέα στους δέκα εργαζόμενους (84,3 %) των ερωτηθέντων δηλώνει διατεθειμένο να εκπαιδευτεί σε νέες τεχνολογίες, ενώ η συνεχής εκπαίδευση και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων θεωρούνται κρίσιμοι παράγοντες για το επαγγελματικό μέλλον, με το 71,3% να αναγνωρίζει τη σημασία της διαρκούς μάθησης. Μάλιστα, το 42,4% των συμμετεχόντων ανησυχεί για πιθανές αρνητικές συνέπειες, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας.
H έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ευελιξία αποτελεί πλέον απαραίτητο στοιχείο της σύγχρονης εργασίας. Το 53,5% των εργαζομένων επιθυμεί ένα μεικτό μοντέλο που συνδυάζει τηλεργασία και φυσική παρουσία, ενώ η αποκλειστικά δια ζώσης εργασία προτιμάται από το 35%.
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, προσελκύοντας το 54,2% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, η προτίμηση για εργασία στο δημόσιο μειώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μόλις το 30,1% των ερωτηθέντων το θεωρεί ελκυστική επιλογή. Αντίθετα, η αυτοαπασχόληση αποκτά μεγαλύτερη απήχηση, καθώς το 31,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε αυτή τη μορφή εργασίας.

Gen Z: Ποιο εργασιακό περιβάλλον επιλέγει
H Gen Z, που είναι η μεγαλύτερη γενιά στον κόσμο αυτή τη στιγμή και θα αποτελεί το 27% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μέχρι το 2025, γεννημένοι μεταξύ 1996 και 2012, κλίνουν περισσότερο προς την επιλογή ενός ευέλικτου ωραρίου, που καθορίζεται σε συνεργασία με τον εργοδότη τους κατά 58,2%.
Η Gen Z εκδηλώνει προτίμηση προς τις πολυεθνικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 61,3%. Όσον αφορά, τις συνεργασίες στο χώρο εργασίας, 1 στους 3 εκπροσώπους της Gen Z (32,6%) δηλώνει ότι προτιμά να συνεργάζεται με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Marc, 8 στους 10 εκπροσώπους (78,7%) της Gen Z θα εξέταζαν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό, εφόσον θα υπήρχαν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης. Στο σύνολο των ερωτηθέντων αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται στο 68%.
Συνοψίζοντας τις επιμέρους προτεραιότητες της κάθε γενιάς, η Gen Z (έως 27 ετών), προτάσσει την ποιότητα εργασίας (απολαβές-συνθήκες) σε ποσοστό 73%, οι Millennials (28 έως 43 ετών) την αμοιβή και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Gen X (44 έως 59) προκρίνει την εργασιακή ασφάλεια και οι Boomers (60 έως 65 ετών) την αξιοκρατία-αναγνώριση και την επιβράβευση των προσπαθειών τους.
Η έρευνα της Marc, για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος, διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.053 ατόμων 18 έως 65 ετών και αναδεικνύει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των γενεών ως προς τις προσδοκίες και τις επιλογές τους. Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Θέμης Χασιώτης, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι δεν αναζητούν πλέον απλώς μια σταθερή δουλειά, αλλά ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους για ανάπτυξη, ισορροπία και ουσιαστική αναγνώριση της προσπάθειάς τους. Η ευελιξία έχει αναδειχθεί ως βασικό στοιχείο του σύγχρονου εργασιακού τοπίου, ενώ η τεχνολογία, παρά τις προκλήσεις της, φαίνεται να ενισχύει την αυτοπεποίθηση των νέων εργαζόμενων. Οι επιχειρήσεις που θα κατανοήσουν και θα προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες των εργαζομένων θα έχουν προβάδισμα στη δημιουργία ενός βιώσιμου και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος, προσελκύοντας παράλληλα το πιο αξιόλογο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος της Παπαστράτος, μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, είναι να συμβάλλει ενεργά στο διάλογο για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα.
- Συνάντηση Κικίλια με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Fang Qiu
- Κακοκαιρία: Nέο 112 για τα Δωδεκάνησα – Οι περιοχές που θα βρεθούν σε συναγερμό τις επόμενες ώρες – Χωρίς ρεύμα η Πάρος
- OPEN HOUSE Athens 2025: Η Εθνική Τράπεζα κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της πόλης
- Eurobank Equities για Metlen: Με στόχο τα €2 δισ. EBITDA και την είσοδο στο LSE, η μετοχή αξίζει €51
