Με το πρώτο τρίμηνο του έτους να ολοκληρώνεται, οι αναλυτές αρχίζουν να ποντάρουν στις επιλογές τους για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς κερδίζουν, προς ώρας, τη μάχη των εντυπώσεων για το πρώτο τρίμηνο με αποδόσεις +41% και +36%, έναντι +27% για την ΕΤΕ και +25% για τη Eurobank.

1

Η Optima Bank και ο Πέτρος Τσούρτης επαναλαμβάνουν την αξιολόγηση αγορά (buy) για την Alpha Bank και αυξάνουν την τιμή στόχο για φέτος κατά 8% σε 2,75 ευρώ ανά μετοχή από 2,55 ευρώ προηγουμένως, που σημαίνει 20% περιθώριο ανόδου από την τρέχουσα τιμή αγοράς.

«Το re-rating αποδίδεται στην υψηλότερη αποδοτικότητα κεφαλαίων (RoaTBV σε 11,6% έναντι 10,9% προηγουμένως), λόγω της αναβάθμισης της πρόβλεψής μας για τα κέρδη ανά μετοχή το 2025 κατά 9%. Η Alpha Bank διαπραγματεύεται σήμερα με δείκτη P/TBV φέτος στις 0,73 φορές, με ουσιαστικό discount 41% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 26% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες. Με βάση την τιμή στόχο μας, η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank θα ήταν στα 6,48 δισ. ευρώ και η μετοχή θα διαπραγματευόταν με 0,87 φορές τον δείκτη P/TBV», εξηγεί ο Τσούρτης.

«Μετά την υπεραπόδοση σε όλους τους δείκτες πέρυσι και τους νέους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου, αναβαθμίζουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2025-2027 κατά 12% κατά μέσο όρο, λόγω των υψηλότερων εσόδων (+5%), των χαμηλότερων απωλειών για δάνεια (LLPs -5%) και των έκτακτων δαπανών. Προβλέπουμε τώρα ότι τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν στα 840 εκατ. ευρώ το 2025 (+29% σε ετήσια βάση) από 768 εκατ. ευρώ προηγουμένως και 654 εκατ. ευρώ το 2024 και θα επιταχυνθούν περαιτέρω στα 922 εκατ. ευρώ (+10% σε ετήσια βάση) το 2026 και στα 1,0 δισ. ευρώ (+8% σε ετήσια βάση) το 2027 και εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από την εκτίμηση της τράπεζας για 850 εκατ. ευρώ φέτος και πάνω από 1,0 δισ. ευρώ το 2027.

Εκτιμούμε τώρα ότι ο δείκτης αποδοτικότητας θα επιστρέψει σε διψήφιο νούμερο από το 2025 και μετά, χάρη στα ανθεκτικά NII, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες (συνεργασία με την Unicredit) και τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, καθώς και τα χαμηλότερα LLP και έκτακτα έσοδα.

Η διοίκηση θα προτείνει στη ΓΣ των μετόχων την Τετάρτη 21 Μαΐου, τη διανομή 281 εκατ. ευρώ ή 0,12 ευρώ ανά μετοχή (43% πληρωμή, +130% σε ετήσια βάση) στους μετόχους από 122 εκατ. ευρώ το 2023, εκ των οποίων 210 εκατ. ευρώ (75%) σε επαναγορά μετοχών και τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ ή 0,03 ευρώ ανά μετοχή σε μέρισμα σε μετρητά (απόδοση μερίσματος: 1,3%, ex-dividend στις 23 Μαΐου).

Η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διανείμει τουλάχιστον το 50% των καθαρών κερδών κατά την περίοδο 2025-2027, που συνεπάγεται μέση μικτή απόδοση 8,5% κατά την περίοδο. Το υπερβάλλον κεφάλαιο θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2025-2027, σύμφωνα με τις οδηγίες, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εξαγορές και έκτακτα μερίσματα.

Τέλος, τυχόν εξαγορές που θα πραγματοποιηθούν με τη μέθοδο bolt-on, όπως ήταν οι περιπτώσεις της Flexfin και της Astrobank, θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια και να είναι αυξητικές σε EPS και δείκτες αποδοτικότητας, να δημιουργούν ελάχιστη απόδοση 15% και να μην επηρεάζουν την πολιτική διανομής», καταλήγει η Optima Bank.

Η UBS και ο Stephan Potgieter βλέπουν ισχυρές πιστωτικές τάσεις και νέα σχέδια που οδηγούν σε αναβαθμίσεις κερδών. Η κορυφαία επιλογή είναι η Τράπεζα Πειραιώς (σταθερή κερδοφορία, παραγωγή προμηθειών, ισχυρό καταθετικό franchise και ελκυστική αποτίμηση).

Προτιμούν επίσης τη Eurobank (ελκυστική ιστορία περιφερειακής ανάπτυξης με κεφαλαιακή ευελιξία). Οι συστάσεις είναι για αγορά και στις τέσσερις συστημικές, με τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς τα 6,30 ευρώ, για τη Eurobank τα 3,20 ευρώ, για την Alpha Bank τα 2,68 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 11,60 ευρώ.

«Ο κλάδος σημειώνει άνοδο 35% φέτος, σε μεγάλο βαθμό σε αντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπεραποδίδοντας έναντι των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών (+5%).

Πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, ιδίως στο πλαίσιο της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων στην Ελλάδα που φτάνει το 3,6% (το δημόσιο χρέος αναβαθμίστηκε πρόσφατα από τη Moody’s).

Μετά τα αποτελέσματα και τις σημαντικές κινήσεις των τιμών των μετοχών, βλέπουμε λιγότερο δυναμικό περιθώριο ανόδου τώρα στις ΕΤΕ και Alpha Bank», επισημαίνει ο Stephan Potgieter.

«Τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου αποκάλυψαν ισχυρές πιστωτικές τάσεις με τα εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια να αυξάνονται κατά 15,7% σε ετήσια βάση και κατά 8,7% μόνο το δ’ τρίμηνο). Οι διανομές συνέχισαν επίσης να αυξάνονται με την ΕΤΕ να ξεχωρίζει (60% διανομή από το 2025). Αναβαθμίσαμε τα κέρδη για όλες τις τράπεζες, καθώς συνυπολογίσαμε τα νέα λεπτομερή επιχειρηματικά σχέδια.

Οι προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες, ενώ οι τράπεζες καθοδήγησαν επίσης χαμηλότερο κόστος κινδύνου. Η δημιουργία κεφαλαίου παρέμεινε ισχυρή, καθώς οι πληρωμές συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ οι τράπεζες στοχεύουν πλέον σε 50% ή περισσότερο από το 2025, με την ΕΤΕ να βρίσκεται στο 60%.

Βλέπουμε περαιτέρω άνοδο των πληρωμών μεσοπρόθεσμα. Οι επαναγορές μετοχών χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο με την Alpha να φτάνει το 75% των πληρωμών για το 2024, η Eurobank το 43%, η ΕΤΕ το 30% και η Πειραιώς να αποτελεί την εξαίρεση με 100% μέρισμα σε μετρητά», συνεχίζει ο αναλυτής της UBS.

«Ορισμένες δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών θα καταναλώσουν κεφάλαια. Η Eurobank εξαγόρασε την Ελληνική Τράπεζα (195 μ.β. κεφαλαίου CET1) και διατηρεί κεφάλαια για περαιτέρω εξαγορές (300 μ.β. περίπου), η Alpha Bank ανακοίνωσε την εξαγορά της AstroBank στην Κύπρο (-40 μ.β. κεφαλαίου CET1), διατηρώντας παράλληλα κεφαλαιακή ευελιξία για περαιτέρω εξαγορές και η Πειραιώς ανακοίνωσε την εξαγορά της Εθνικής, μιας ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, έναντι 600 εκατ. ευρώ (περίπου 150 μ.β κεφαλαίου CET1 με δυνατότητα προαιρετικής μείωσης στις 100 μ.β.).

Βλέπουμε σχετικά σταθερά NII κατά την επόμενη τριετία από το υψηλό σημείο πέρυσι, καθώς βλέπουμε κάποια μείωση των NII στο 2025 για την ΕΤΕ (-8% σε ετήσια βάση) και την Πειραιώς (-8%), ενώ η Eurobank επωφελείται από υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια (NIM) στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, σε συνδυασμό με την υψηλότερη αναμενόμενη αύξηση των δανείων εκτός Ελλάδας.

Οι προβλέψεις για το NIM έως το 2027 είναι υψηλότερες από ότι αναμέναμε, γεγονός που υποδηλώνει υψηλότερα βιώσιμα ROTEs. Μετά τη συνεχιζόμενη εξυγίανση των NPEs, η καθοδήγηση για το κόστος κινδύνου (COR) αναβαθμίστηκε περαιτέρω. Η Alpha σε 50 μ.β. περίπου, η Eurobank το ίδιο, η ΕΤΕ σε κάτω από 40 μ.β. και η Πειραιώς σε περίπου 40 μ.β.», καταλήγει ο Stephan Potgieter.

 Διαβάστε επίσης

Optima για Alpha: Παραμένει κορυφαία επιλογή, αύξηση στόχου σε 2,75 ευρώ

Goldman Sachs: Ισχυρή αύξηση στην τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.700 μονάδες

Αναλυτές για ΟΠΑΠ: Εντυπωσιακές οι επιδόσεις για το 2024, αναβαθμίσεις σε κέρδη και τιμές στόχους