ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παραμένουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γνωστά επιχειρηματικά ονόματα όπως είναι η βιομηχανία «ΛΙΡΑ Α.Ε.», της οικογένειας μπαχαρικών Λυραράκη, η βιομηχανία Κοντοβερός – Freskot στον Ασπρόπυργο και ο «Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη», ενώ στη λίστα προστίθενται και νέα ακίνητα όπως το ξενοδοχείο «Φαίδων Palace» που βγαίνει και αυτό στο σφυρί αυτή την εβδομάδα.
Βιομηχανία ΛΙΡΑ
Το ακίνητο της βιομηχανίας μπαχαρικών Λίρα στην Παλλήνη, πρόκειται να βγει ξανά σε πλειστηριασμό στις 19 Μαρτίου, με τιμή εκκίνησης τα 4.766.450,00 ευρώ και επισπεύδουσα τη Παγκρήτια Τράπεζα.
Πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες βιομηχανίες παραγωγής μπαχαρικών στην Ελλάδα, με την ιστορία της να ξεκινά πριν από 65 χρόνια σε ένα σπίτι στην Κυψέλη.
Συγκεκριμένα, το 1959 η οικογένεια του Ιωάννη Λυραράκη άρχισε να πουλάει συσκευασμένα μπαχαρικά από το σπίτι του στη Κυψέλη και έπειτα στα μπακάλικα και περίπτερα της περιοχής και της οδού Πατησίων, τότε που δεν υπήρχαν ούτε καν μίνι μάρκετ ίσως κάποια «έβγα» της εποχής.
Το 1965 η «Λίρα» από οικοτεχνία «μετονομάζεται» σε βιοτεχνία κάνοντας ένα μεγάλο άνοιγμα με την αγορά εξοπλισμού συσκευασίας, ενώ θεωρείται η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντιζε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τα αγγίζει ανθρώπινο χέρι.
Προϊόντα όπως κανέλα, βασιλικός, γαρύφαλλο μοσχοκάρυδα και άλλα πολλά αγαπήθηκαν από τις Ελληνίδες νοικοκυρές και τα προϊόντα «Λίρα» απέκτησαν μια μόνιμη θέση στα ντουλάπια των σπιτιών.
Η δημοφιλία των προϊόντων έφερε το 1977 ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα για την οικογένεια Λυραράκη, με την εταιρεία να αποκτά ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής, το οποίο επέτρεψε στην εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από την επεξεργασία και συσκευασία μπαχαρικών, στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων μέσα από τα σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας με τα οποία εξοπλίστηκε με σκοπό την εδραίωση της στην Ελληνική αγορά.
Το εργοστάσιο διέθετε έναν εξελιγμένο εξοπλισμό με σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας με τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να συσκευάζουμε προϊόντα σε σκόνη, υγρή ή πολτώδη μορφή.
Τα χρόνια που ακολουθούν αναλαμβάνουν οι επόμενες γενιές της οικογένειας Λυραράκη και συγκεκριμένα ο υιός Κωνσταντίνος Λυραράκης και ως γενική Διευθύντρια η κόρη του Ελευθερία Λυραράκη.
Το 2002 η ΛΙΡΑ πιστοποιείται με ISO 9001 και HACCP απαραίτητο όπλο στις βιομηχανίες τροφίμων εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων και των προκλήσεών του μέλλοντος και το 2006 γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής.
Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στην βιοτεχνία να επιτύχει την πλήρη αποστείρωση μπαχαρικών και βοτάνων ώστε να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες για την υγεία.
Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της οικογένειας Λυραράκη για την οικοδόμηση μια πρότυπης και τεχνολογικά πρωτοπόρας βιοτεχνίας, τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων οι αριθμοί για την εταιρεία ήταν αρνητικοί με τις πωλήσεις να μη ξεπερνούν τα 530.000 -680.000 ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2021, ο τζίρος ανερχόταν στις 521.773 ευρώ με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.
Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του ακινήτου, συγκεκριμένα κατά τα 2/3 στην Παλλήνη είναι μισθωμένα από την Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.
Έως τον Απρίλιο του 2023 ως μοναδικός σύμβουλος-διαχειριστής της εταιρείας εμφανιζόταν ο κ. Ιωάννης Λυραράκης, ενώ στην παρούσα φάση με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ έχει συγκροτηθεί προσωρινό Δ.Σ.
Το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος.
Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία, πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ.
Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχουν διαμορφώσεις όπως ασφαλτοστρώσεις, στέγαστρα, θυρωρείο και λοιπά βοηθητικά κτίρια και είναι περιφραγμένο περιμετρικά με τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Το κτίριο χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδεις του ίδιου έτους για την προσθήκη Α΄ και Β΄ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12τ.μ.
Οι επιφάνειες του κτιρίου αναλύονται ως εξής:
Α) Υπόγειο συνολικής επιφάνειας 182,00 τ.μ.
Β) Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 2.508,00 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.943,00 τ.μ. αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 565 τ.μ. χώρους συσκευαστηρίου.
Γ) Α’ όροφο συνολικής επιφάνειας 2793τ.μ. εκ των οποίων τα 2,617,00τμ αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 76,00τμ χώρους συσκευαστηρίου.
Δ) Β΄ όροφο συνολικής επιφάνειας 2467τ.μ. αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και δώμα συνολικής επιφάνειας 1995,53τ.μ.
Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ως χώροι γραφείων, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.
Τo κτίριο είναι χωρισμένο σε ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, ενώ βάσει των οικοδομικών αδειών πρόκειται για ενιαίο βιομηχανικό και επαγγελματικό κτίριο.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την εσωτερική αυτοψία, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των οριζοντίων ιδιοκτησιών όπως αυτές περιγράφονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, καθότι έχει γίνει ανακατανομή των χώρων προς εξυπηρέτηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων που στεγάζονταν και στεγάζονται στο ακίνητο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ φαίνεται να βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση και πιθανών θα ήταν άμεσα διαθέσιμο για χρήση.
Κοντοβερός
Άλλο ένα σφυρί έχει προγραμματιστεί για τη κεντρική μονάδα της γνωστής εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων Κοντοβερός – Freskot στον Ασπρόπυργο, πλειστηριασμός που ακολουθεί μετά και την παλιά έδρα της εταιρείας στο Μοσχάτο καθώς και άλλα ακίνητα.
Συγκεκριμένα, στις 19 Μαρτίου πρόκειται να χτυπήσει το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το βασικό ακίνητο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο λίγο καιρό αφότου έκανε γνωστή την πτώχευσή της.
Το ακίνητο βρίσκεται στην πλατφόρμα e-auction με τιμή εκκίνησης τα 2.853.836,05 ευρώ και επισπεύδουσα INTRUM HELLAS, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι τα 700.000 ευρώ.Με ιστορία μισού αιώνα, η εταιρεία «Κοντοβερός» ήταν η πρώτη που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρωταγωνιστής μιας επιτυχημένης πορείας είναι ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοβερός.
Με καταγωγή από την Κω, έφυγε για το Βελγικό Κονγκό στην Αφρική όπου εκεί ίδρυσε με έναν συνέταιρο, την εταιρεία γενικού εμπορίου Societa Menase Contoveros.
Λίγα χρόνια μετά όμως, φεύγει από το Κονγκό αφού γνωρίζει τη γυναίκα του Κυριακή, κόρη επιχειρηματία με αλιευτικά σκάφη στον Πειραιά.
Πίσω στην Ελλάδα κάνει τη δική του αρχή, αλλάζοντας τα καταναλωτικά δεδομένα και φέρνοντας για πρώτη φορά κατεψυγμένα αλιευτικά στην Ελλάδα.
Έτσι η freskot ιδρύεται το 1968 από τον Εμμανουήλ Κοντοβερό, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής και αντικείμενο την εισαγωγή, εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία και διανομή κατεψυγμένων αλιευμάτων και άλλων κατεψυγμένων τροφίμων.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η εταιρεία ξεκίνησε δυναμικά και τις εξαγωγές.
Το 2001, από την μονάδα στο Μοσχάτο, η εταιρεία μεταφέρεται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Τα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία έλαβε σημαντικές διακρίσεις για τα καινοτόμα προϊόντα της, όπως με το “Κοντοβερός Μεζεδάκι” με το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διατροφικής Καινοτομίας “Ecotrophelia 2011”.
Στην κεφαλή της επιχείρησης βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια τα αδέλφια Μάριος και Χρίστος Κοντοβερός.
Μέχρι το 2011 η εταιρεία σημείωνε μόνο επιτυχία και αναγνώριση, με τζίρους της τάξης των 48 εκατ. ευρώ.
Από το 2022 αρχίζει για την freskot η καθοδική πορεία, όπως φαίνεται και μέσα από τους ισολογισμούς.
Για παράδειγμα, οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις δείχνουν κύκλο εργασιών στο 1,714 εκατ. ευρώ από 3,184 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με το μικτό κέρδος στις 352.987 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο κατά 3,131 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις ξεπερνούσαν τα 2,2 εκατ. τόσο προς τη φορολογική διοίκηση όσο τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και τους προμηθευτές.
Έκτοτε, η εταιρεία πήρε αποκλειστικά τον δρόμο της οικονομικής καταστροφής με τα περιουσιακά της στοιχεία και τη βιομηχανική μονάδα που έστησε το 2001 στον Ασπρόπυργο να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Από τον Μάρτιο του 2024 η εταιρεία έχει περιέλθει σε παύση πληρωμών, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές και επενδυτές και κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης.
Στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατεψυγμένων και νωπών ειδών διατροφής Frescot, με επικεφαλής τον Μάριο Κοντοβερό, αποφάσισε την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας στον Ασπρόπυργο.
Να σημειωθεί πως το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων στο τέλος του 2022 ήταν στα 24,048 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο άνω των 4 εκατ. ευρώ.
Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στη θέση Λάκκος Κάτσαρη του Δήμου Ασπροπύργου.
Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα πρόκειται για ένα ενιαίο αγροτεμάχιο το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση όμορων αγροτεμαχίων που διαμορφώνουν συνολική επιφάνεια 17.760,48 τ.μ.
Το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας εντός του οικοπέδου περιλαμβάνει τα εξής:
Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. βάσει των οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 69,41 τ.μ.
Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ. βάσει των οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.μ.
Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 88,68 τ.μ.
Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στον οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.μ. και αυθαίρετες κατασκευές στη στέγη επιφάνειας 38,61 τ.μ.
Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου έχουν κατασκευασθεί φυλάκιο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και εκκλησία επιφάνειας 51,98 τ.μ.
Στην εσωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκαν ανά όροφο τα εξής:
To Υπόγειο περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.
Το Ισόγειο περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.
Το Πατάρι αποτελείται από χώρους γραφείων και χώρους αποδυτηρίων.
Ο Α΄ όροφος διαθέτει χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.
Και ο Β΄ όροφος χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης – τραπεζαρία του προσωπικού.
Το σύνολο των αγροτεμαχίων φέρει περίφραξη από μαντρότοιχο, κάγκελα και συρματόπλεγμα, ενώ στην είσοδο υπάρχει συρόμενη καγκελόπορτα.
Τέλος, ο περιβάλλων χώρος του βιομηχανικού κτηρίου είναι τσιμεντοστρωμένος και διαμορφωμένος σε πάρκινγκ, και σε χώρο εισόδου – εξόδου φορτηγών, για φορτοεκφόρτωση προϊόντων.
Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη
Στον «κυκλώνα» των πλειστηριασμών μπήκε ξανά ένα ακίνητο της εταιρείας «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία» και δ.τ. «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΒΕ» το οποίο βρίσκεται στον δήμο Φυλής με τιμή προσφοράς τα 720.000,00 ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal. Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 19 Μαρτίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Λιβάνη βρίσκεται στην λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με κάποιο ακίνητο ιδιοκτησίας της.
Συγκεκριμένα, έχουν προηγηθεί τρείς πλειστηριασμοί που αφορούσαν ένα διαμέρισμα ιδιοκτησίας Ηλία Λιβάνη στη Φιλοθέη, ο οποίος ανεστάλη μετά από ακύρωση της διαταγής πληρωμής.
Μία μονάδα αγροτικής παραγωγής «Ελληνική Ρίζα» στην περιοχή της Βέροιας, η οποία βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το 2024.
Και την ιστορική έδρα των εκδόσεων Λιβάνη, επί της συμβολής των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους.
Η ιστορία της μεγάλης «εκδοτικής οικογένειας»
Ο Αντώνης Λιβάνης, ιδρυτής των εκδόσεων, γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα και Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή με σκοπό να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.
Ο Λιβάνης έγινε παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου και το 1964 εισέρχεται στην πολιτική ως Διευθυντής του Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Αντώνης Λιβάνης συλλαμβάνεται και για συνολικά 5,5 χρόνια βρίσκεται σε φυλακές και εξορία.
Την δύσκολη αυτή περίοδο, η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να επιβιώσει.
Ο Λιβάνης επιστρέφει από την εξορία και το 1972, δημιουργεί τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, μία από τις πιο γνωστές και κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου.
Συγκεκριμένα, το 1972 ιδρύεται ο εκδοτικός οίκος «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» από όπου ξεκινά και η έκδοση των βιβλίων της Οριάνας Φαλάτσι και του διάσημου σκηνοθέτη Ελίας Καζάν μια καθοριστική αρχή για να γίνουν γνωστές οι εκδόσεις στο κοινό.
Από το 1974-1979 οι εκδόσεις εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο τους με βιβλία γνωστών λογοτεχνών και πολιτικών συγγραφέων, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Χορχέ Αμάντο.
Το 1993 ιδρύεται ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη με διακριτικό τίτλο «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΒΕ» και το 1995 ο οίκος ανανεωμένος πιά δραστηριοποιείται στις νέες τεχνολογίες, με τα πρώτα ελληνικά CD-ROM.
Το 1996 ξεκινάει η κατασκευή κτιρίων στο Βοτανικό συνολικής έκτασης 2.500τμ., τα οποία προορίζονται για κεντρικές αποθήκες και το 1997 η παραγωγή καθετοποιείται με τη δημιουργία τμήματος προεκτύπωσης, ατελιέ και εκτυπωτικής μονάδας.
Το 1998 στα χέρια του εκδοτικού οίκου περνά νεοκλασικό κτίριο συνολικής έκτασης 1.050τμ. που βρίσκεται στην γωνία Σόλωνος και Ιπποκράτους και το οποίο προοριζόταν να στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας.
Το 1999 κατατίθεται αίτηση της εταιρείας για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ολοκληρώνεται το 2001 με την είσοδό της.
Η συνέχεια φέρνει μεγάλες εμπορικές επιτυχίες για τον εκδοτικό οίκο και την ανανέωση του παραγωγικού εξοπλισμού με νέες πεντάχρωμες εκτυπωτικές μηχανές.
Το 2006 ξεκινά η ανέγερση νέων ορόφων στο Βοτανικό συνολικής έκτασης 1.030τμ, η οποία ολοκληρώνεται το 2007.
Στη συνέχεια, η κρίση ήρθε να χτυπήσει των κλάδο του βιβλίου και των εκδόσεων και να οδηγήσει μια σειρά από εκδοτικούς οίκους στην συρρίκνωση.
Από το 201ο ξεκινά η υποχώρηση των έντυπων εκδόσεων μια αναπόφευκτη εξέλιξη της ψηφιακής εποχής.
Ο Αντώνης Λιβάνης έχει φύγει από τη ζωή από το 2019, ωστόσο η διοίκηση της κερδοφόρας επιχείρησης είχε περάσει ήδη στην επόμενη γενιά, η οποία είχε να διαχειριστεί ένα βαρύ όνομα συνδεδεμένο με την επιβλητική φιγούρα του ιδρυτή και ταυτόχρονα την επιβίωση της επιχείρησης σε μια κρίσιμη για τον χώρο περίοδο.
Συγκεκριμένα, στα ηνία του οίκου βρίσκεται ο Ηλίας Λιβάνης και η Γιώτα Λιβάνη, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις του Αντιπροέδρου-Διευθύνοντος Συμβούλου και της Προέδρου αντίστοιχα.
Η συνέχεια περιλαμβάνει δυσβάστακτα δάνεια, μείωση του τζίρου, σημαντικές ζημιές και οφειλές της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2021, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με το 2020 που ανέρχονταν στα 1,49 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να αγγίζουν τα 32 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, η επιχείρηση βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ δεν έχει δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2022 και το 2023.
Η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ» ανακοίνωσε ότι, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε την 22.07.2024, αποφασίσθηκε η διαγραφή από το Χ.Α. των μετοχών της Εταιρίας, καθώς τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ήδη από τις 15 Απριλίου του 2016 οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονταν σε κατάσταση επιτήρησης.
Η οικονομική καθίζηση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο εκδοτικός όμιλος της οικογένειας Λιβάνη συνεχίζει να οδηγεί τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας στο σφυρί.
Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της εταιρείας έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη πρώην εργαζόμενοί της, οι οποίοι διεκδικούν μέσω αγωγών την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Όσον αφορά το ακίνητο πρόκειται για οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.394,00τμ, το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Φυλής.
Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι εντός του οικοπέδου βρίσκεται παλαιό container – κάδος ενώ έχει καθαιρεθεί τμήμα της περίφραξης και υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
«Φαίδων Palace»
Μια νέα προσθήκη στην πλατφόρμα e auction αποτελεί ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Φλώρινα το “Φαίδων Palace” το οποίο πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό την εβδομάδα που μας έρχεται και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου με τιμή εκκίνησης τα .300.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal.
Το ξενοδοχείο εντοπίζεται συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή Φλώρινας και σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση αφορά συγκεκριμένα ένα οικόπεδο εμβαδού 1.073,50 τ.μ. το οποίο αποτελεί διαιρετό τμήμα μεγαλύτερου οικοπέδου συνολικής έκτασης 2.147,00 τ.μ. και ένα οικόπεδο εμβαδού 1.073,50 τ.μ. το οποίο αποτελεί διαιρετό τμήμα μεγαλύτερου οικοπέδου συνολικής έκτασης 2.147,00 τ.μ.
Εντός των παραπάνω οικοπέδων έχει ανεγερθεί ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 3 αστέρων με την επωνυμία «Φαίδων Palace», που περιλαμβάνει 38 δωμάτια και 77 κλίνες, το οποίο προέκυψε από τη συνένωση δύο ανεξάρτητων υπό ίδρυση ξενοδοχείων Β’ τάξης σε όμορα οικόπεδα επιφάνειας 1.073,50 τ.μ. το καθένα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση πρόκειται για οικόπεδο γωνιακό και διαμπερές, συνολικής επιφάνειας 2.147,00 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην περιοχή “Αγία Παρασκευή” Φλώρινας.
Ειδικότερα, η ξενοδοχειακή μονάδα αποτελείται από:
1) Υπόγειο Α’ : Ενιαίος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων εμβαδού 610,93 τ.μ.,
2) Υπόγειο Β’: Τέσσερις αποθήκες, λεβητοστάσιο, χώρος δεξαμενής καυσίμου, αποδυτήρια, WC πελατών και κλιμακοστάσιο,
3) Ισόγειο: 5 δωμάτια δύο κλινών με WC, γραφείο, αίθουσα υποδοχής, σαλόνι, αίθουσα με SPA με εσωτερική πισίνα, σάουνα χαμάμ,
4) Μία σουίτα, 12 δωμάτια δύο κλινών με WC, διάδρομος και κλιμακοστάσιο,
5) Μία σουίτα, 18 δωμάτια δύο κλινών με WC, διάδρομος και κλιμακοστάσιο.
Διαβάστε επίσης:
Πλειστηριασμοί: Σε νέα χέρια πέρασαν οικόπεδα του Μπάμπη Βωβού και της οικογένειας Χατζηιωάννου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
