Ένα Κέντρο Αριστείας για παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημιουργηθεί στη Στάρα Ζαγόρα, στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία, στο πλαίσιο του έργου H2START. Σκοπός του Κέντρου θα είναι η προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμου τεχνολογίας για την παραγωγή και χρήση καθαρού υδρογόνου.

Για το έργο H2START συνεργάζονται το πανεπιστήμιο Τράκια στη Στάρα Ζαγόρα, η Βουλγαρική Ένωση Υδρογόνου, Κυψελών Καυσίμου και Αποθήκευσης Ενέργειας, το πανεπιστήμιο του Τορίνο, Politecnico di Torino και το Ινστιτούτο Προηγμένων Τεχνολογιών Ενέργειας Nicola Giordano της Ιταλίας.

1

Το έργο χρηματοδοτείται με 15 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon Europe και εθνικής συγχρηματοδότησης.

Μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας Ζέχο Στάνκοφ δήλωσε ότι το πράσινο υδρογόνο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενεργειακού μετασχηματισμού.

Με το κλιματικό της δυναμικό 1.400-1.800 ωρών ήλιου ετησίως, η Βουλγαρία έχει εξαιρετικές συνθήκες για ανταγωνιστική παραγωγή πράσινου υδρογόνου, που αποτελεί βασικό στοιχείο της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η Βουλγαρία έχει εξαιρετικές προοπτικές για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου μέσω των διαθέσιμων υποδομών.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η βαλκανική χώρα θα μπορούσε να γίνει ένας από τους κύριους εξαγωγείς πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη. Ο ποταμός Δούναβης θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως φυσική διαδρομή, πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης 

ΗΠΑ: Σε αναζήτηση… αυγών λόγω της εκτίναξης των τιμών – Έφαγε «άκυρο» από την Δανία

Τσιάρας: Διαμορφώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Ζελένσκι: Βλέπει μια καλή ευκαιρία για να τερματισθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία