Την αναβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα, στο BBB από ΒΒΒ (low) ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, θέτοντας τις προοπτικές σε ουδέτερες.

Υπενθυμίζεται πως η DBRS είχε αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές, διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση BBB (low) τον περασμένο Σεπτέμβριο.

1

Στην ανακοίνωσή της η DBRS αναφέρει πως η αναβάθμιση «αντικατοπτρίζει την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι παλαιότεροι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει μαζί με τη συνέχιση της υπερ-απόδοσης των δημοσιονομικών στόχων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι καλά τοποθετημένες για την παροχή πιστώσεων στην οικονομία, ακόμη και μετά τη λήξη της EU Next Generation. Αυτό αντικατοπτρίζει τους χαμηλότερους κληρονομικούς κινδύνους , με σημαντική μείωση του ακαθάριστου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) θα μειωθούν ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Επιπλέον, με τη στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τις συμμετοχές του σε συστημικές τράπεζες χαλαρώνοντας τη σύνδεση μεταξύ του κράτους και των τραπεζών τομέα.

Η Morningstar DBRS σημειώνει επίσης ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023 σε ένα εκτιμώμενο 154% το 2024. Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπερκαλύπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να να παραμείνουν αυξημένα στο μέλλον. Αυτό θα διευκολύνει πιθανότατα μια περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 140% έως το 2027 από την κυβέρνηση.

Η δράση για την πιστοληπτική αξιολόγηση υποστηρίζεται από τις βελτιώσεις στη «Νομισματική Πολιτική και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα» και “Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική”.

Η σταθερή τάση αντικατοπτρίζει την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι ισορροπημένοι. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας με βαθμό ΒΒΒ υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής χάρη στην ένταξη στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή παλαιότερων θεσμικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να είναι σημαντικά ενισχυμένες από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου τομέα.

Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει σε καλό δρόμο, η οποία, μαζί με τις υψηλότερες επενδύσεις που υποστηρίζονται από πόρους της ΕΕ, θα μπορούσε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να συμβάλουν στη μείωση του επενδυτικού χάσματος με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ.

Από το 2021, η Ελλάδα έχει υπερτερεί έναντι του μέσου όρου ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει επεκταθεί κατά 2,2% το 2024, ενώ θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2025, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση να διατηρηθεί μια συνετή δημοσιονομική στρατηγική, η οποία αντανακλάται στην ταχεία βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος παρά τα πολλαπλά σοκ που αντιμετώπισε η οικονομία από το 2020 και μετά.

Παρ’ όλα αυτά, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας περιορίζονται από τον ακόμη υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το μικρό
μέγεθος της οικονομίας και το επίμονο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

Η Morningstar DBRS θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας εάν συμβεί ένα ή ένας συνδυασμός από τα ακόλουθα:

(1) περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους που υποστηρίζεται από διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα- ή

(2) συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Αντίθετα, η Morningstar DBRS θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας εάν συμβεί ένα ή ένας συνδυασμός από τα ακόλουθα:

(1) παρατεταμένη αποδυνάμωση των δημοσιονομικών πειθαρχίας ή μια υλοποίηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων που θέτει τον λόγο του δημόσιου χρέους σε μια διαρκή ανοδική τάση-

(2) μια αντιστροφή της διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή

(3) σημαντική επιδείνωση της εξωτερικής θέσης της Ελλάδας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της DBRS

Την επόμενη Παρασκευή ακολουθεί η αντίστοιχη έκθεση της Moody’s.