• ΑΓΟΡΕΣ

    Ελληνικές τράπεζες: Έτοιμες για εκδόσεις ομολόγων


    Και τώρα είναι η… σειρά των τραπεζών. Μετά από το Ελληνικό Δημόσιο, που επιστρέφει σήμερα στις αγορές μετά από τρία χρόνια, και μετά από αρκετές ελληνικές εταιρείες, όπως ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο ΟΠΑΠ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων μετατρέψιμων σε μετοχές, με προφανή στόχο να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

    Μάλιστα, ο σχεδιασμός των τραπεζών βρίσκεται στο τελικό στάδιο και είναι πολύ πιθανό να επισπευσθεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεση έκδοση ομολόγου, αντί να περιμένει το φθινόπωρο, αφού το momentum εκτιμάται ότι είναι το κατάλληλο, ενώ το ενδιαφέρον που αναμένεται να προσελκύσει το ελληνικό ομόλογο θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά assets, γεγονός από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν οι τράπεζες.

    Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές φέρνουν τα ποσά τα οποία φιλοδοξούν να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από εκδόσεις ομολογιακών δανείων κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά και των τεσσάρων τραπεζών έχουν γίνει ήδη οι πρώτες διερευνητικές επαφές με ξένους επενδυτές, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχει “όρεξη” στην αγορά για τα ομόλογά τους, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να είναι θετικές.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από την “ένεση” ρευστότητας που θα απέφερε μία τέτοια κίνηση στις τράπεζες, είναι πολύ σημαντική και η “θωράκιση” της κεφαλαιακής τους θέσης, την οποία θα επιτύγχαναν, με δεδομένο ότι τα ομολογιακά τους δάνεια θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές. Κι αυτό γιατί στα χρόνια της κρίσης οι τράπεζες έχουν περάσει από… σαράντα κύματα, και έχουν ανάγκη τη θωράκιση αυτή για να διασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή τους στην κανονικότητα.

    Πλέον, το θέμα δεν είναι “αν” οι τράπεζες θα εκδώσουν ομολογιακά δάνεια, αλλά πότε θα το κάνουν. Το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό να γίνει στις αρχές του φθινοπώρου, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε σχετικές ανακοινώσεις και μέσα στον Αύγουστο, ανάλογα και με το πώς θα υποδεχθούν οι ξένοι επενδυτές το ελληνικό ομόλογο, που θεωρείται καθοριστικό για την επιτυχία των αντίστοιχων ενεργειών των τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προμήθεια 1,5 εκ. ευρώ και αμοιβές 400 χιλ. ευρώ σε δικηγόρους φέρνει μαζί της η έξοδος στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο 4,875% αναμένεται το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Spiegel για Ελλάδα: Ο σοβαρότερος οικονομικός ασθενής της Ευρώπης επιστρέφει



    ΣΧΟΛΙΑ