ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Τον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον μία από τις ουκρανικές ομάδες που είναι υπεύθυνες για την πολλαπλή εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από αμερικανικά συστήματα HIMARS δεν έχει λάβει συντεταγμένες για πλήγματα σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 μιλίων (περίπου 64 χιλιόμετρα) πίσω από τη γραμμή επαφής», αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, επικαλούμενη έναν Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματικό και στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να διακόψει την αποστολή πληροφοριών στο Κίεβο.
Το «πάγωμα» στην ανταλλαγή πληροφοριών που αποφάσισε ο Τραμπ και επιβεβαίωσε η CIA, περιλαμβάνει τη διακοπή αποστολής δεδομένων στόχευσης που οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας παρέχουν στο Κίεβο, ώστε να μπορεί να εκτοξεύει σε ρωσικούς στόχους πυραύλους που του παρέχουν οι Αμερικανοί και ουκρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Τέτοιες πληροφορίες (που σταμάτησαν, συνολικά, να αποστέλλονται σήμερα στις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με αναφορές) είχαν επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα συστήματα HIMARS που παρείχαν οι ΗΠΑ για να εκτοξεύσει το ATACMS, ένα αμερικανικό σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, και να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στο κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος (κυρίως στην Κριμαία) ή στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Τα πλήγματα αχρήστευσαν ορισμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ανάγκασαν τη Μόσχα να μετακινήσει τους κόμβους εφοδιασμού της εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου, γεγονός που επιβράδυνε τις ρωσικές επιχειρήσεις ανεφοδιασμού.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, αυτές οι συντεταγμένες έχουν σταματήσει να παραδίδονται, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός, στα πρώτα μηνύματα που έστελνε η Ουάσινγκτον για αυτό που ανακοίνωσε σήμερα η CIA.
Ο ίδιος αξιωματικός παραδέχτηκε ότι το ξαφνικό «πάγωμα» αποστολής αυτών των πληροφοριών στην Ουκρανία θα βοηθήσει σαφώς τη Μόσχα και θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να ανασυνταχθούν.
«Αυτό που κάναμε με το HIMARS, ήταν οδυνηρό γι’ αυτούς, τους προκαλούσε προβλήματα. Βίωναν απώλειες και έχαναν τον οπλισμό τους», τόνισε ο Ουκρανός, προσθέτοντας πως αυτή η παύση «θα επιταχύνει τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις, καθώς τα διοικητήρια θα μεταφερθούν πιο κοντά στη γραμμή επαφής».
Διαβάστε επίσης
Γιαννακόπουλος για Αλέξη Κούγια: «Ίσως ο καλύτερος δικηγόρος που είχα την τύχη να γνωρίσω»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Louis Vuitton: Είσοδος στον κόσμο του μακιγιάζ με τη σφραγίδα της Pat McGrath
- Χρηματιστήριο: Πειραιώς και Alpha στέλνουν σε νέα υψηλά των δείκτη, λίγο πριν τα 19 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγορές σε Άβαξ
- Politico: Τι επιδιώκει ο Τραμπ για την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ποιοι είναι οι σκόπελοι για αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο
- Χλόη Ακριθάκη – Η χαρά μιας συνάντησης, που γίνεται έργο τέχνης
