Στα σκαριά βρίσκεται η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος Taxis, μέσω του οποίου θα ενοποιηθούν και θα εκσυχρονιστούν όλα τα υφιστάμενα συστήματα (TAXIS, TAXISnet, ELENXIS). Με το νέο σύστημα η εφορία θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο προφίλ για κάθε φορολογούμενο ξεχωριστά και ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλες τις υποθέσεις κάθε φορολογούμενου, από την ανάθεση μέχρι και την αποπληρωμή του φόρου.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να έχει σύντομα στα χέρια της ένα πλήρες «υπερόπλο» με το οποίο θα παρακολουθεί τις κινήσεις των φορολογουμένων, ενώ θα μπορεί να προλαμβάνει ακόμα και τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών, χτυπώντας «καμπανάκια» στους «ξεχασιάρηδες» πολίτες.

1

Το νέο Taxis:

-Κατάργει τη χωρική αρμοδιότητα, αφού κάθε φορολογούμενος θα εξυπηρετείται σε οποιαδήποτε φορολογική υπηρεσία

-Απλουστεύει τις επιχειρησιακές διαδικασίες, μειώνει το διοικητικό φόρτο βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

-Αναβαθμίζει τις δυνατότητες συλλογής, ανάλυσης και αξιοποίησης των δεδομένων, προσφέροντας αποτελεσματικότερη διαχείριση των φορολογικών υποθέσεων.

-Υιοθετείται ενιαίο σύστημα λογιστικής και ενοποιούνται φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.

-Αναβαθμίζει και διευρύνει εσωτερικές και εξωτερικές διαλειτουργικότητες με άλλα συστήματα της ΑΑΔΕ και του Δημοσίου Τομέα

Το χρονοδιάγραμμα

Το νέο σύστημα, αξιοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες, απλοποιεί διαδικασίες και ενισχύει την επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, συμβασιοποιήθηκε πριν από σχεδόν δυο μήνες και χρηματοδοτείται με 86,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου να προγραμματίζεται τον Δεκέμβριο του 2029. Ταυτόχρονα προβλέπεται συντήρηση διάρκειας 4 ετών πρόσθετου προϋπολογισμού 33,46 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει θέσει ως στόχο την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών, με τα πρώτα επιμέρους υποσυστήματα να τίθενται σε λειτουργία από το τέλος του 2026.

Ειδικοί ελεγκτές στην υλοποίηση του έργου

Μάλιστα, με απόφαση που υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής συστήνεται Ομάδα Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.) καθώς και Υποομάδες Εργασίας, για την υλοποίηση του έργου, η οποία θα αποτελείται από 15 μέλη, υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με την απόφαση, θα υπάρχουν τριμηνιαίες εκθέσεις με αξιιολόγηση του κάθε μέλους (άριστα, πολύ επαρκής, επαρκής, μη επαρκής), ενώ θα συντάσσεται και ετήσια αξιολόγηση, που θα προκύπτει από το μέσο όρο των τριμηνιαίων αναφορών που έχουν λάβει τα μέλη κατά τη διάρκεια του έτους προόδου.

Αντικείμενο της Ο.Δ.Ε. είναι η παρακολούθηση της εκτέλεσης της Σύμβασης μεταξύ της ΑΑΔΕ και της Ένωσης Εταιρειών «NETCOMPANY-INTRASOFT S.A. – UNI SYSTEMS Μ.A.E. – PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS Α.Ε.» για την «Ανάπτυξη Νέου Ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας της Α.Α.Δ.Ε. (TAXIS -TAXISNET-ELENXIS) και συγκεκριμένα:

α) Η εισήγηση στο αρμόδιο αποφαινόμενο όργανο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην προσήκουσα εκτέλεση όλων των όρων της Σύμβασης και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Αναδόχου, στη λήψη των επιβεβλημένων μέτρων λόγω μη τήρησης των ως άνω όρων και ιδίως για ζητήματα που αφορούν σε τροποποίηση του αντικειμένου και παράταση της διάρκειας της Σύμβασης,

β) Η εισήγηση προς την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής του Έργου για την αποδοχή ή μη των παραδοτέων που υποβάλλει ο Ανάδοχος.

Ειδικότερα, το έργο της Ο.Δ.Ε. και των Υποομάδων Εργασίας αφορά:

α) Τον συντονισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών και στελεχών της ΑΑΔΕ σε διοικητικό, τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο για την προώθηση των δράσεων υλοποίησης του Έργου.

β) Τη διάθεση της απαιτούμενης πληροφόρησης και τεκμηρίωσης προς τον Ανάδοχο για την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του Έργου.

γ) Τον προσδιορισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων των χρηστών (όπως, πληρότητα, ακρίβεια, απόδοση, ευχρηστία) για τον καθορισμό των λειτουργικών και μη λειτουργικών απαιτήσεων των υπό υλοποίηση συστημάτων/εργαλείων.

δ) Τη συνεργασία με τρίτους φορείς ή τη συνέργεια με τους αρμόδιους άλλων δράσεων/έργων της ΑΑΔΕ για θέματα διαλειτουργικότητας και υποδομών.

ε) Την υποστήριξη του Αναδόχου σε συνεργασία με τη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία (ΦΟ.Τ.Α.) της Γ.Δ.Α.Δ.Ο. της ΑΑΔΕ για την ανάπτυξη σχεδίου εκπαίδευσης, τον καθορισμό των απαιτήσεων καλύπτοντας όλες τις θεματικές περιοχές και κατηγορίες χρηστών καθώς και την οργάνωση δράσεων εκπαίδευσης των στελεχών τα ΑΑΔΕ.

στ) Την πραγματοποίηση δοκιμών ελέγχου των νέων εφαρμογών/εργαλείων και υποσυστημάτων σε συνεργασία με τον Ανάδοχο ή/και με την αξιοποίηση επιπλέον στελεχών που θα διατεθούν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

ζ) Τη μελέτη και αξιολόγηση της ποιότητας και της πληρότητας των παραδοτέων που υποβάλλει ο Ανάδοχος και την εισήγηση για αποδοχή τους ή μη προς την Επιτροπή Παραλαβής του Έργου.

η) Τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, των απαιτούμενων ενεργειών και αποφάσεων, και την παρακολούθηση της εκτέλεσής τους για τη μετάβαση του συστήματος/των εργαλείων σε παραγωγική λειτουργία.

θ) Τη συμμετοχή της σε τακτικές και έκτακτες συναντήσεις με τον Ανάδοχο για την πρόοδο του Έργου.

ι) Τη συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μεταρρυθμίσεων και Έργων της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού (Γ.Δ.Σ.Σ.) της ΑΑΔΕ για την τήρηση φακέλου του Έργου, την τήρηση των προτύπων και των μεθοδολογιών διοίκησης Έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και του ΕΣΠΑ στην ΑΑΔΕ, καθώς και την εκπλήρωση των διαχειριστικών υποχρεώσεων προς τρίτους φορείς.

ια) Τη σύνταξη μηνιαίων αναφορών προόδου υλοποίησης του Έργου, καταγράφοντας πιθανούς κινδύνους/ζητήματα, και την υποβολή τους στο Τμήμα Α’ – Συντονισμού και Διοίκησης Μεταρρυθμιστικών Έργων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μεταρρυθμίσεων και Έργων και στον Υπεύθυνο Χαρτοφυλακίου Έργων της ΑΑΔΕ για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με κοινοποίηση στον/στην Προϊστάμενο/μένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Κύριος του Έργου) της ΑΑΔΕ, εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του επόμενου μήνα.

ιβ) Τη διάθεση της συνολικής τεκμηρίωσης του Έργου και τη μέριμνα για τη μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας στις αρμόδιες για την υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας Υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης

Εξοικονομώ 2025: Αυξημένη επιχορήγηση και ειδικός προϋπολογισμός για τους πληγέντες Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας

AΑΔΕ: Κάλυψη 564 μονίμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ

ΤτΕ: Μειώθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων τον Ιανουάριο