Οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς αρνητικό άνοιγμα, μετά τον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μεξικανικά και καναδικά προϊόντα και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αργότερα εντός της ημέρας.

Η προοπτική των δασμών έχει αναστατώσει τους επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών ότι θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και θα κλιμακώσουν έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

1

Τη Δευτέρα, και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος, αφού ο Τραμπ επιβεβαίωσε το απόγευμα ότι οι δασμοί 25% των ΗΠΑ στον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, και ότι δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο» για τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν αυτούς τους νέους εισαγωγικούς δασμούς. Ο Τραμπ επέβαλε επίσης πρόσθετο δασμό 10% στα κινεζικά προϊόντα.

Σε αντίποινα, η Κίνα ανακοίνωσε αργότερα ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 15% σε ορισμένα αμερικανικά αγαθά και θα περιορίσει τις εξαγωγές σε 15 αμερικανικές εταιρείες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονταν υψηλότερα τη Δευτέρα, με τις μετοχές των αμυντικών εταιρειών να βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι περιφερειακοί ηγέτες για την ασφάλεια, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι πολιτικές του Τραμπ αναγκάζουν τα ευρωπαϊκά έθνη να ξεκινήσουν την πιο επιθετική αύξηση των αμυντικών δαπανών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει το Bloomberg.

Το αποτέλεσμα: Τα ομόλογα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης υποαποδίδουν σε σχέση με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα τείχος εκδόσεων χρέους, ενώ ο δείκτης των αμυντικών μετοχών του μπλοκ έχει εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου.

«Οι αγορές ήλπιζαν ότι υπήρχε η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας, μεγαλύτερης διαπραγμάτευσης ή η πιθανότητα παράτασης, αλλά αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν», δήλωσε ο Prashant Newnaha,  στρατηγικός αναλυτής στην TD Securities στη Σιγκαπούρη. «Για τις αγορές, η ανησυχία είναι ότι οι δασμοί μπαίνουν στο παιχνίδι την ώρα που εμφανίζονται ρωγμές στην ανάπτυξη των ΗΠΑ».

Περιόρισαν τις απώλειες οι αγορές της Κίνας

Οι κινεζικές μετοχές περιόρισαν τις αρχικές απώλειες τους, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν μετρημένη την αντίδραση της χώρας στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, αμβλύνοντας κάθε άμεση ανησυχία για μια πλήρη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Ο δείκτης των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ διέγραψε για λίγο τις απώλειες μετά από πτώση έως και 2,5% στις αρχές της συνεδρίασης. Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 Index κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν σχετικά υποτονική, καθώς το Πεκίνο εξαπέλυσε έναν καταιγισμό αντίποινων μέτρων ως απάντηση στις υψηλότερες αμερικανικές εισφορές, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ όταν συνεχίστηκαν οι απογευματινές συναλλαγές στην ηπειρωτική χώρα.

«Η αντεπίθεση της Κίνας δεν είναι ακριβώς επιθετική – ένας δασμός 15% στα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ, αλλά τίποτα ευρείας κλίμακας στην τεχνολογία ή τα αυτοκίνητα, υποδηλώνει ότι αφήνουν περιθώριο για διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Billy Leung, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής στην Global X ETFs. «Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο οι κινεζικές μετοχές ανακάμπτουν αντί να υπάρξουν έντονες ρευστοποιήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς με δασμούς

Παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ

Warren Buffett: Η γνώμη του για τους δασμούς – «Με τον καιρό, είναι ένας φόρος στα αγαθά»