Στο 52% έφτασε η προσέλευση στις κάλπες στην Γερμανία, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 18.00, ενώ στα social media αναρτώνται ψευδείς πληροφορίες για την έκβαση των εκλογών, κινητοποιώντας τις γερμανικές αρχές.

Οι ψηφοφόροι με επιστολική ψήφο δεν περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το ZDF.

1

Στις τελευταίες εκλογές το 2021, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 76,4 %, σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα

Fake αναρτήσεις για χειραγώγηση των εκλογών

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τέτοιου είδους αναρτήσεις είναι ήδη γνωστές από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Για παράδειγμα, υποστηρίζεται ξανά ότι μεμονωμένα ψηφοδέλτια ακυρώνονται με αποκοπή της πάνω δεξιάς γωνίας. Η αποκοπή όμως γίνεται σε όλα τα ψηφοδέλτια για να βοηθηθούν ψηφοφόροι με προβλήματα όρασης, να ρίξουν ευκολότερα τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο στη κάλπη.

Σε άλλες αναρτήσεις υποστηρίζεται ότι ορισμένα εκλογικά κέντρα παρέχουν στους ψηφοφόρους μόνο μολύβια για συμπλήρωση ψηφοδελτίων ώστε να μπορούν να παραποιηθούν εκ των υστέρων. Βάσει του ομοσπονδιακού εκλογικού κανονισμού η ψήφος είναι έγκυρη ακόμα και με μη ανεξίτηλο στυλό.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής δεν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του γερμανικού εκλογικού νόμου (γενική, άμεση, ελεύθερη, ίση, μυστική ψηφοφορία): Οι εφορευτικές επιτροπές στελεχώνονται από μέλη διαφόρων κομμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται δημόσια, έτσι ώστε να αποκλείεται χειραγώγηση από τρίτους. Οι ψηφοφόροι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το δικό του στιλό

 

Διαβάστε επίσης

Λίβανος: Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ λέει ότι θα συνεχιστεί η “αντίσταση” κατά του Ισραήλ

Φον ντερ Λάιεν: «Έκανε απολογισμό» με τους Στάρμερ και Μακρόν για «τις επαφές» τους με την Ουάσινγκτον

Τραμπ – Μακρόν: Το ουκρανικό και οι οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο των αυριανών διαβουλεύσεων στην Ουάσινγκτον