Από την 1η Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και 40% για τις υπερωρίες, την υπερεργασία,  την απασχόληση Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταθέσει διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή που θα προβλέπει ότι o υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών υπερεργασίας, υπερωριών, νυκτερινής απασχόλησης και απασχόλησης σε ημέρες αργίας ή Κυριακές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης θα γίνεται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία και η προσαύξηση που αντιστοιχεί στην πρόσθετη απασχόληση δεν θα έχει εισφορές.

1

Η ενεργοποίηση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας σε εστίαση και του τουρισμό για  50.000 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 500.000 εργαζομένους. Η κάρτα χρησιμοποιείται ήδη σε πάνω από 1,2 εκατ. εργαζομένους που απασχολούνται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, βιομηχανία, δημόσιες επιχειρήσεις, εταιρίες σεκιούριτι.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται κανονικά όπως και τώρα για 8ωρο συν τις υπερωρίες, αλλά θα πληρώνουν εισφορές μόνον για την ωρομίσθια απασχόληση και όχι για την υπερωριακή. Στην πράξη θα τους μένουν περισσότερα στην τσέπη γιατί θα δίνουν λιγότερες κρατήσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η ρύθμιση είναι οριζόντια και αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας και αφορά μόνο τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. «Στόχος μας είναι να έχουμε διαρκώς περισσότερες μετατροπές μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση. Στηρίζουμε τους εργαζομένους, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους, και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους», επισήμανε η κα Κεραμέως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από υπερωρία, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες ανέρχονται μόλις στο 1,5%.

Νέος τρόπος υπολογισμού εισφορών

Για παράδειγμα, οι εισφορές του εργαζομένου είναι 13,37% σε πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές. Σύμφωνα με τη διάταξη, ένας εργαζόμενος που έχει ωρομίσθιο 10 ευρώ και κάνει 2 ώρες υπερωρίες δικαιούται προσαύξηση 20% για την 1η ώρα και 40% για τη δεύτερη. Η συνολική προσαύξηση για την υπερωριακή απασχόληση είναι 6 ευρώ και η συνολική ωρομίσθια αμοιβή πάει στα 26 ευρώ.

Με το σημερινό καθεστώς ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά 13,37% επί των 26 ευρώ και έχει κράτηση 3,47 ευρώ, οπότε η αμοιβή του για τις 2 επιπλέον ώρες μείον τις κρατήσεις ανέρχεται στα 22,5 ευρώ.

Με τη νέα διάταξη η εισφορά 13,37% θα υπολογίζεται στα 20 ευρώ με κράτηση 2,67 ευρώ. Τα 6 ευρώ της προσαύξησης θα τα παίρνει καθαρά χωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις. Επομένως, θα εισπράττει 23,33 ευρώ αντί 22,5 ευρώ που παίρνει τώρα. Στην πράξη επωφελείται με μείωση εισφορών κατά 23%.

Μεγαλύτερο όφελος θα έχουν οι εργοδότες γιατί πληρώνουν περισσότερες εισφορές (21,79%) και με την απαλλαγή των προσαυξήσεων για υπερωρίες, νυχτερινά και Κυριακές από εισφορές θα καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, υπολογισμένες στη βάση της αμοιβής του 8ώρου και όχι στη βάση της αμοιβής της προσαύξησης.

Η υπερεργασία (δηλαδή η μία παραπάνω ώρα απασχόλησης) αμείβεται με προσαύξηση 20%, η υπερωρία (δηλαδή από την 9η έως και την 12η ώρα) αμείβεται με προσαύξηση 40%, για την υπερωρία 4ης και 5ης ώρας (με άδεια υπουργείου Εργασίας) η προσαύξηση είναι 60%, η νυκτερινή απασχόληση αμείβεται με 25% προσαύξηση και η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες αμείβεται με 75% προσαύξηση.

Πόση είναι μείωση κρατήσεων για εργαζομένους-εργοδότες

Τα οφέλη από τη μείωση των εισφορών φαίνονται στα δύο παρακάτω παραδείγματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας:

Παράδειγμα 1: Για εργαζόμενο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης, με μέσο μηνιαίο μισθό 1.342 ευρώ, ο οποίος λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 1.570 ευρώ μικτά ετησίως (130,8 ευρώ μηνιαίως) από υπερεργασία ή και υπερωρίες, οι αντίστοιχες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 552 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 212 ευρώ βαρύνουν τον εργαζόμενο και τα 340 ευρώ βαρύνουν τον εργοδότη. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι εισφορές θα ανέρχονται πλέον σε 425 ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά 23%, με το όφελος του εργαζομένου να υπολογίζεται περίπου σε 49 ευρώ ετησίως και το όφελος του εργοδότη σε 78 ευρώ ετησίως.

Παράδειγμα 2: Για εργαζόμενο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης, με μέσο μηνιαίο μισθό 1.342 ευρώ, εάν απασχολείται νυχτερινά και αργίες με υπερεργασία και υπερωρίες και για τους λόγους αυτούς λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 7.862 ευρώ μικτά ετησίως (655,23 ευρώ μηνιαίως), οι αντίστοιχες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 2.764 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 1.064 ευρώ βαρύνουν τον εργαζόμενο και τα 1.700 ευρώ βαρύνουν τον εργοδότη. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι εισφορές θα ανέρχονται πλέον σε 1.715 ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά 38%, με το όφελος του εργαζομένου να υπολογίζεται περίπου σε 403 ευρώ ετησίως και το όφελος του εργοδότη σε 645 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε επίσης

Θετικά μηνύματα από το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση υπηρεσιών των παιδικών σταθμών – Τα τρία στάδια

ΗΠΑ: Πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών τον Φεβρουάριο λόγω ανησυχιών για τους δασμούς