Οι οίκοι Morgan Stanley, Citi και οι εγχώριες χρηματιστηριακές AXIA, Euroxx Securities και Pantelakis Securities εκτιμούν για τη Metlen ότι πολλοί θετικοί καταλύτες βρίσκονται μπροστά μας.

Η Morgan Stanley και ο Ioannis Masvoulas εξηγούν ότι το σημαντικότερο σημείο του conference call της Metlen για το 2024 ήταν η φιλοδοξία να διπλασιάσει τα EBITDA στα €2 δισ. μέχρι το 2028, εξαιρουμένων των συγχωνεύσεων και εξαγορών μεγάλης κλίμακας (έναντι εκτίμηση MS για EBITDA €1,4 δισ. το 2028). Η τιμή στόχος είναι στα 48 ευρώ και η σύσταση υπεραπόδοση έναντι της αγοράς (overweight). «Τα βασικά μας συμπεράσματα είναι αφενός ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο CMD στις 28 Απριλίου και αφετέρου, ο στόχος για την εισαγωγή στο LSE τοποθετείται στις αρχές του γ’ τριμήνου του 2025», αναφέρει ο αναλυτής.

1

Η διοίκηση ανέφερε σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης με δυναμικό EBITDA 2 δισ. ευρώ έως το 2028, ουσιαστικά διπλασιάζοντας τον ρυθμό λειτουργίας για το σημερινό EBITDA. Οι κύριοι παράγοντες αύξησης της κερδοφορίας το 2025-28 προέρχονται από δύο πηγές: (1) τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, με κινητήρια δύναμη την οργανική ανάπτυξη και τις μικρότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές, π.χ. στην Energy Customer Solutions για τη συνέχιση της αύξησης του μεριδίου αγοράς και (2) τις νέες επενδύσεις, π.χ. η επέκταση της αλουμίνας. Η αύξηση του EBITDA δεν βασίζεται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές μεγάλης κλίμακας. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ανακοινώσει δύο ακόμη σημαντικές εταιρικές ενέργειες για την επενδυτική πλευρά στο CMD στις 28 Απριλίου στο Λονδίνο.

Σχετικά με την εισαγωγή στο LSE, η διοίκηση ανέφερε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων βρίσκεται σε καλό δρόμο, με την τρέχουσα προσδοκία ότι η εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του γ΄ τριμήνου του 2025. Απαιτείται η υποστήριξη του 90% των μετόχων για το χρονοδιάγραμμα της εγγραφής, το οποίο θα καθοριστεί από μια έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η Euroxx Securities και οι αναλυτές Φανή Τζιουκαλιά και Αλέξανδρος Μπουλουγούρης εξηγούν ότι τα EBITDA του ομίλου Metlen για το έτος 2024 κατέγραψαν αύξηση κατά 6,5% σε ετήσια βάση, στα 1.080 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, χάρη στις υψηλές επιδόσεις των μετάλλων και τη βιώσιμη κερδοφορία του τομέα της ενέργειας. Η υψηλότερη δαπάνη αποσβέσεων και η καθαρή χρηματοδότηση είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών προ φόρων κατά 5% σε ετήσια βάση σε 748 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής διαμορφώθηκαν σε 615 εκατ. σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε ετήσια βάση και ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες τους και της αγοράς, λόγω των υψηλότερων εξόδων χρηματοδότησης και των μη ελεγχόμενων συμμετοχών.

«Η μετοχή έχει ένα αξιοπρεπές ξεκίνημα στο έτος, μετά από μια υστέρηση το 2024 στην απόδοση, διαπραγματευόμενη σε 6,1 φορές τον δείκτη EV/EBITDA και 7,2 φορές τον δείκτη P/E για φέτος με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις. Συνεχίζουμε να τοποθετούμε τη Metlen ως κορυφαία επιλογή για το 2025, με την προοπτική για την επικείμενη διπλή εισαγωγή στο LSE ως καταλύτη για το έτος. Η τιμή στόχος μας είναι τα €48,2», επισημαίνει το δίδυμο της Euroxx.

Η Pantelakis Securities και οι αναλυτές Βασίλης Κόλλιας και Πάρης Μαντζαβράς εξηγούν για τη Metlen ότι το δ’ τρίμηνο και το έτος ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η θερμική παραγωγή υπεραντιστάθμισαν την εξασθένηση σε άλλα τμήματα. Η τιμή στόχος για τη μετοχή της Metlen είναι τα €46 και η σύσταση είναι υπεραπόδοση έναντι της αγοράς.

«Συνολικά, η ισχύς των ΑΠΕ (ενισχυμένη από την εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων), η εύρωστη θερμική παραγωγή και τα κέρδη μετάλλων εν μέσω μιας αυστηρότερης παγκόσμιας ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης ενισχύουν τις προοπτικές για το 2025. Επίσης, η διοίκηση ανακοίνωσε ένα μέρισμα €1,50 (σταθερό σε ετήσια βάση, 4,1% σε ετήσια βάση) ελαφρώς κάτω από την εκτίμησή μας για €1,60. Παραμένουμε με σύσταση overweight για τη μετοχή, λόγω της ισχυρής παραγωγής από ΑΠΕ/θερμική ενέργεια, της ενίσχυσης των μετάλλων και της ελκυστικής αποτίμησης. Η αποτίμηση της μετοχής παραμένει ελκυστική σε 6,5 φορές το 2025 για τον δείκτη EV/EBITDA, υποδεικνύοντας 25% άνοδο στο στόχο τιμής μας», εξηγεί το δίδυμο της Pantelakis Securities.

Η αμερικανική Citi και ο αναλυτής Krishan Agarwal παραμένουν αγοραστές για τη μετοχή της Metlen Energy & Metals με σύσταση αγορά (buy) και τιμή στόχο τα €46 που μαζί με τη μερισματική απόδοση φέρνουν το περιθώριο ανόδου στο 30% για τη μετοχή. Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή η τιμή στόχος ανεβαίνει στα €61 και το περιθώριο ανόδου ξεπερνά το 70%, ενώ στο αρνητικό σενάριο του οίκου, η τιμή στόχος μειώνεται σε €28 ή αρνητικό περιθώριο 23% μαζί με την προβλεπόμενη μερισματική απόδοση.

«Η Metlen καθοδήγησε ότι στην ενημέρωση της αγοράς τον Απρίλιο θα γίνουν οι ανακοινώσεις που αφορούν τον τρίτο μετασχηματισμό του ομίλου, όπου πιστεύουμε ότι η τελευταία έγκριση έργου για αλουμίνα και η συνεργασία με τη Rio Tinto είναι πιθανό να συζητηθούν λεπτομερώς. Παραμένουμε αγοραστές της μετοχής. Η ενημέρωση του Απριλίου θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για το επόμενο σκέλος των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Η Metlen ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενέκρινε επενδύσεις για τα σχέδια επέκτασης της αλουμίνας και, σε σχέση με αυτό, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Rio Tinto. Η αύξηση της παραγωγής βωξίτη και η πώληση αλουμίνας αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας. Η εταιρεία είναι επίσης πιθανό να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής γαλλίου στο πλαίσιο της επέκτασης της αλουμίνας. Πιστεύουμε ότι η εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας επανατοποθετείται σιγά-σιγά για να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της όσον αφορά την παραγωγική ικανότητα και ταυτόχρονα να επωφεληθεί από την προσπάθεια αυτονομίας σε κρίσιμα υλικά στην Ευρώπη», καταλήγει ο οίκος.

AXIA και οι αναλυτές Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Χριστιάνα Τσουκαλά παραμένουν εξαιρετικά θετικοί για τη μετοχή της Metlen και δίνουν στόχο τιμής τα €48,60 και σύσταση αγορά για τη μετοχή. Οι δύο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι στην επικείμενη Ημέρα Κεφαλαιαγοράς (CMD) του ομίλου που θα πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 28 Απριλίου θα ανακοινωθούν δύο εταιρικές πράξεις.

«Κατά τη διάρκεια του conference call ο πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανό ο όμιλος να διπλασιάσει σχεδόν τα σημερινό EBITDA έως το 2028, οργανικά, υποβοηθούμενος επίσης από την επέκταση των δραστηριοτήτων σε έναν τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται ήδη ο όμιλος. Η διοίκηση δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά καταλαβαίνουμε ότι αυτή η επέκταση των δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις. Τέλος, η διοίκηση δήλωσε ότι η Metlen έχει υποβάλει το πρώτο σχέδιο αίτησης για εισαγωγή στο LSE, ενώ οι προσδοκίες είναι ότι η εισαγωγή στο LSE θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2025 (μια έκτακτη γενική συνέλευση θα απαιτηθεί για την έγκριση της επανεισαγωγής, με τη Metlen να στοχεύει σε συμφωνία του 90% των μετόχων)», εξηγεί η ΑΧΙΑ.

«Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον στρέφεται στην CMD και στις ανακοινώσεις που προτείνει η διοίκηση κατά τη διάρκεια της αισιόδοξης τηλεδιάσκεψης. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανακοινώσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: i) ενέργειες συγχωνεύσεων και εξαγορών, ii) εξελίξεις σχετικά με τις υφιστάμενες δραστηριότητες ΑΠΕ στην Αυστραλία και τη Χιλή, iii) στρατηγικές πρωτοβουλίες με στόχο την οργανική αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας (εντός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος, καθώς και iv) ενέργειες για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών. Τα δύο τελευταία σημεία είναι απαραίτητα για να στηρίξουν τη φιλοδοξία για οργανική ανάπτυξη που θα μπορούσε να προσεγγίσει τα προτεινόμενα 2 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2028. Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες και βελτιστοποίηση των λειτουργιών που θα προσθέσουν στην αύξηση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια είναι από i) την αύξηση της δυναμικότητας ΑΠΕ που πωλείται στο πλαίσιο του προγράμματος εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων (υψηλότερη από 1,0GW σήμερα, όπως δήλωσε η διοίκηση), ii) την αυξημένη διείσδυση στην ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (σε 2,0GW από 370MW σήμερα) και την προμήθεια (από 18,5% σε 30%) και iii) τα κέρδη από την επέκταση της αλουμίνας (συμβόλαιο της Rio Tinto) και την παραγωγή γαλλίου (που θα μπορούσε να ξεπεράσει σημαντικά τα 100 εκατ. ευρώ EBITDA μετά το 2027)», καταλήγει το δίδυμο της ΑΧΙΑ.

Διαβάστε επίσης

Morgan Stanley για Metlen: EBITDA στα €2 δισ. μέχρι το 2028 και εισαγωγή στο LSE το 2025

Pantelakis Securities για Metlen: Η εισαγωγή στο LSE και τα μέταλλα οδηγούν σε re-rating

AXIA για Metlen: Αισιοδοξία και σχεδιασμός για 2 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2028