Συγκρατημένες προσδοκίες για μια αναβάθμιση φέτος από τον καναδικό οίκο DBRS στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που σύμφωνα με πληροφορίες είχε προ ημερών συναντήσεις με στελέχη του διεθνούς οίκου, ο οποίος αυτή τη στιγμή βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒΒ- και θετική προοπτική.

Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται στις 7 Μαρτίου και θα είναι η πρώτη μιας αλυσίδας σχεδόν δέκα αξιολογήσεων με τις οποίες βρίσκεται φέτος αντιμέτωπη η χώρα επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα αξιολογήσεων στο ΒΒΒ πριν εκπνεύσει το 2025.

1

Τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στην Αθήνα για «road show» ελέγχου σε όλα τα κομβικά σημεία άσκησης της οικονομικής πολιτικής και κλιμάκιο υψηλόβαθμών στελεχών της S&P ενόψει της προγραμματισμένης έκθεσης του οίκου στα μέσα Απριλίου.

Ο οίκος είναι σε ένα βαθμό το…. «alter ego” της Moody’s καθώς είναι ο έτερος μεγαλύτερος οίκος παγκοσμίως αλλά παρόλα αυτά  δεν δίστασε να δώσει στην Ελλάδα από την αρχή της επανόδου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίσειςοι οποίες άνοιξαν το δρόμο για δανεισμό με χαμηλότερο κόστος για το Δημόσιο και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στις συζητήσεις με το κλιμάκιο της DBRS τις προηγούμενες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν καλό κόντρα σε ένα δύσκολο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον με τους αναλυτές του οίκου να «ξεσκονίζουν» όλα τα στοιχεία αλλά να στέκονται ιδιαίτερα και στη συνεπή πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης που κατάφερε η χώρα μέσα σε 15 χρόνια από τη χρεωκοπία της το μακρινό 2010.

Στα θετικά στοιχεία που προσμετρούν οι οίκοι, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν στο «σύμπαν» των χωρών που παρακολουθούν με βαθμολογίες αντίστοιχες με αυτή που έχει η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή η χώρα υπεραποδίδει και είναι ώρα να ανέβει κλίμακα, είναι αφενός η ισχυρή αναπτυξιακή δεξαμενή με σχεδόν 18 δισ. ευρώ πόρων προς εκμετάλλευση μέσω του ΤΑΑ, η οποία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο εγγυάται διατήρηση της ανάπτυξης σε επίπεδα 1,5% – 2% μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Αφετέρου, πολύ σημαντικό ειναι πως αν και μεγάλο το χρέος κινείται σε σταθερά πτωτική τροχιά.

Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη του καθαρού χρέους της γενικής κυβέρνησης το οποίο υποχώρησε κατά σχεδόν 6 δισ. ευρώ  μέσα σε ένα χρόνο για να διαμορφωθεί στα 329 δις. ευρώ στο τέλος του 2024.

Την ίδια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρα διαμορφώνονταν σε 36,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2024.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρώτη έκθεση από τη DBRS για φέτος αναμένεται στις 7 Μαρτίου και η δεύτερη έπεται το Σεπτέμβριο με ελπίδες στην Αθήνα ότι από τον οίκο θα δούμε αναβάθμιση κατά μια μονάδα μέχρι το τέλος του 2025, χρόνια που θα κλείσει εκτός απροόπτου και με το νέο γύρο πρόωρων αποπληρωμών χρέους προς τους εταίρους

Αναμφίβολα βέβαια το μεγάλο gamechanger φέτος θα ήταν η S&P, με μια αναβάθμιση είτε τον Απρίλιο ή έστω το φθινόπωρο.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο  Mononews ο αξιωματούχος της S&P S. Ο κ.  Samuel Tilleray, primary credit analyst για την Ελλάδα στην ομάδα κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor’s ανέδειξε την σταθερή και ταχεία μείωση του χρέους με οδηγούς την διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως παράγοντα – κλειδί για την περαιτέρω, μελλοντική, αναβάθμιση της οικονομίας.

Αναφερόμενος δε στις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία ενδιαφέρον έχει πως στάθηκε και την ενεργειακή απεξάρτηση από υδρογονάνθρακες, που με τη σειρά της θα  περιορίσει τις εισαγωγές και κατ’ επέκταση το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας ως έναν επιπλέον παράγοντα που θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομίας, προσμετρώντας θετικά στις αξιολογήσεις.

Διαβάστε επίσης

«Stick to the Plan» – Το αυστηρό μήνυμα των ξένων στην κυβέρνηση και το κρίσιμο πρώτο 6μηνο του 2025

Standard & Poor’s στο Mononews: Το χρέος θα «ξεκλειδώσει» την αναβάθμιση – Gamechanger (;) και η ενέργεια

Κάντο όπως η Πορτογαλία – Το θετικό κλίμα στην αγορά καταλύτης αναβάθμισης