«Η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου προχωρά κανονικά και μάλιστα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 50% του έργου» δηλώνουν στο mononews.gr ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί πριν λίγους μήνες, ενώ τονίζουν μάλιστα ότι «και οι πέντε ανάδοχοι πριν 2,5 εβδομάδες δήλωσαν ρητά στο υπουργείο ότι θα παραδώσουν τα δύο πεδία που υποχρεούνταν βάσει σύμβασης να παραδώσουν (και δεν το έκαναν) και θα αποσύρουν τις προσφυγές».

Όπως λένε πηγές «οι ανάδοχοι του έργου, μετά από συνεχής συναντήσεις και συζητήσεις με το υπουργείο, δήλωσαν ότι θα αποσύρουν τις προσφυγές που είχαν καταθέσει πριν λίγο καιρό, καθώς βρήκαν τρόπο να εκπληρώσουν όσα είχαν δεσμευτεί, ενώ θα συνεχίσουν να προχωρούν κανονικά το έργο (όπως γινόταν μέχρι στιγμής) και αφού ολοκληρώσουν και παραδώσουν τα δύο πεδία που παρέλειψαν το προηγούμενο διάστημα, θα πληρωθούν κανονικά από τα λεφτά του RRF».

1

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, παρά τη «σύγκρουση» που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ αναδόχων και υπουργείου, το έργο όχι μόνο «έτρεχε» κανονικά, αλλά είναι και το μόνο έργο ψηφιοποίησης που έχει ολοκληρωθεί κατά 50% και θα προλάβει τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι του giga project Ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου αξίας 200 εκατ. ευρώ είναι οι α) Netcompany/Intrasoft- Profile, β) Nova – Iron Mountain Hellas, γ) Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex, δ) ΟΤΕ και ε) Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση.

Το χρονικό της υπόθεσης

Πριν περίπου 2 μήνες οι ανάδοχοι κατέθεσαν προσφυγές κατά του «Ελληνικό Κτηματολόγιο» καθώς όπως υποστήριζαν, αιφνιδιαστικά αποφάσισε να αλλάξει συγκεκριμένους όρους του έργου, με βάση τους οποίους θα πληρωθούν λιγότερο ανά ψηφιοποιημένη σελίδα. Ενώ μάλιστα χαρακτήριζαν και αυθαίρετη τη μείωση του κόστους, η οποία γίνεται χωρίς καμμιά δικαιολογία.

Παράλληλα ανέφεραν ότι η αναθέτουσα αρχή είχε ζητήσει την οριζόντια περικοπή του τιμήματος του έργου κατά 17%.

Ωστόσο, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισαν ότι οι ανάδοχοι ήταν αυτοί που δεν τήρησαν βασικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την παράδοση μέρους του έργου.

Συγκεκριμένα, βάσει συμβολαίου είχαν δεσμευτεί ότι με το πρώτο μέρος του έργου θα παρέδιδαν εννέα πεδία, ωστόσο εκείνοι παρέδωσαν μόλις επτά. Με πηγές να σχολιάζουν ότι «προφανώς έτσι είχαν συνεννοηθεί με τους υπεργολάβους. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν τα παρέδιδαν (κάτι που δεσμεύτηκαν εν τέλει να κάνουν) θα ήταν κακουργηματική απιστία, και θα ήταν παράνομο».

Το έργο ψηφιοποίησης

Το έργο είναι από τα πλέον κομβικά καθώς αφορά την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων από 390 υποθηκοφυλακεία, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 1 δις. σελίδες, αξίας 198 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών που υπάρχουν σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της Ελληνικής Επικράτειας. Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει τη σάρωση των αρχείων και την καταχώρηση βασικών πληροφοριών σε ένα εξειδικευμένο σύστημα διαχείρισης εγγράφων και ψηφιακών αρχείων.

«Απόλυτη προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη και η εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες του ακινήτου του, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Η σύγχυση που δημιουργούσε το παράλληλο σύστημα Υποθηκοφυλακείων-Κτηματολογίων για δεκαετίες, είναι επιτέλους παρελθόν.

Επιταχύναμε διαδικασίες, και έτσι από σήμερα οι πολίτες έχουν απέναντί τους έναν και μοναδικό φορέα για το σύνολο των συναλλαγών ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Επόμενος στόχος, το τέλος της κτηματογράφησης που στο τέλος Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο 60% και στο τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα Κτηματολόγιο με πλήρως ψηφιακές υπηρεσίες, ψηφιοποιημένο αρχείο και μηδενικές εκκρεμότητες ώστε να παράγει ασφάλεια και αξιοπιστία».

Διαβάστε επίσης:

Κοστέλο: Hard Deadline το 2026 για το Ταμείο Ανάκαμψης – Στόχος η επιτάχυνση της σύγκλισης, κάθε ευρώ μετράει

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη Λάρισα – Μηδενισμός εκκρεμοτήτων έως τον Μάρτιο

Κτηματολόγιο: Πόλεμος προσφυγών μπλοκάρει την ψηφιοποίηση των αρχείων – Τι απαντά το υπουργείο