array(0) {
}
        
    
Menu
-0.21%
Τζίρος: 82.59 εκατ.

Μουρεσάν: «Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικό παράδειγμα στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»

Comments

Λέγεται ότι θα είναι μεγάλη η διαδήλωση για τα Τέμπη.

Θεωρείται ότι θα ασκήσει εκ νέου πολιτική πίεση στην κυβέρνηση. Κατ’ αναλογία προετοιμάζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης – προκαταβολικά ανεβάζουν τους τόνους, υιοθετούν ακραία φρασεολογία, αφήνουν βαρύτατες, πλην αβάσιμες, υπόνοιες, κατέρχονται σε επικίνδυνους για την δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή συσχετισμούς. Το πολιτικό κλίμα έχει ξανά πικρά δηλητηριαστεί—σε σημείο που προκαλεί παρομοιώσεις με το 2012 – μολονότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές.

1

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεν δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση αλλά δεν την εισπράττουν πολιτικά τα δύο συστημικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ηγεσίες τους παρασύρονται έτσι σε ακόμη πιο ακραίους δρόμους. Φαίνεται ότι πιστεύουν την αγγλική θυμοσοφία «αν δεν μπορείς να πετύχεις με την βία, χρησιμοποίησε μεγαλύτερη βία».   Η κοινωνία δεν τους ακολουθεί, κι ας προσπαθεί το περιθώριο και ο οπορτουνισμός  να την ενστερνιστεί.

Το παιγνίδι με τις διαδηλώσεις έχει πεπερασμένα όρια – η κορύφωση δεν θα αργήσει να έρθει. Το αυτό με το κοινοβουλευτικό παιγνίδι. Σε άδειες αίθουσες, εξάλλου, γίνονται οι άγριες κόντρες. Οι κινήσεις στο πολιτικό σκάκι είναι θεσμικά προσδιορισμένες, το αποτέλεσμα νομοτελειακά  γνωστό.

Στο ερώτημα αν παίζεται θέατρο, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Η ακρότητα της στάσης της αντιπολίτευσης αντανακλά τρεις παράγοντες: την ανάγκη να φανεί ότι η αντιπολίτευση είναι εναρμονισμένη με το λαϊκό αίσθημα, την επιδίωξη να συγκαλυφθούν οι εσωκομματικές ρωγμές με τον ανταρτοπόλεμο κατά της κυβέρνησης και, την διαμάχη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επικρατεί η λογική πως όποιος καταχερίζει σκληρότερα και συχνότερα την κυβέρνηση είναι πιο… κατάλληλος για την πολυπόθητη θέση.

Ο κόσμος, πάντως, δεν τους ακολουθεί. Διαμαρτύρεται, όμως. Και το δείχνει τόσο με τις συγκεντρώσεις όσο και με την στροφή του στα μικρά κόμματα. Η προτίμηση προς αυτά που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ. επιφανειακά ερμηνεύεται με αναφορά σε δύο παράγοντες κυρίως: την διαπιστωμένη κυβερνητική αποτυχία της αριστεράς σε συνδυασμό με την μετά το 2023 πολυδιάσπασή της. Και την ευρύτερη στροφή του ευρωπαϊκού κόσμου προς κατευθύνσεις που έχει ήδη υιοθετήσει η Αμερική.

Θεωρώ την συγκεκριμένη ερμηνεία ανεπαρκή – η αντιγραφή των ΗΠΑ δεν είναι νομοτελειακή, έτσι κι αλλιώς τα αίτια είναι τελείως διαφορετικά. Η αποστροφή των πολιτών από την αριστερά είναι αποτέλεσμα της αποδεδειγμένης διαχειριστικής ανεπάρκειας και ιδεολογικής της φτώχειας. Η ενίσχυση της ελληνικής άκρας δεξιάς αντανακλά προειδοποίηση προς την κυβέρνηση από έναν κόσμο που έχει τρομάξει με τις αδυναμίες μας να λύσουμε προβλήματα που σέρνονται εδώ και δεκαετίες.

Οπωσδήποτε, κυβερνητικά λάθη έχουν γίνει. Οι πολίτες δεν περίμεναν το αντίθετο. Αν είναι να επισημανθεί ένα στραβό βήμα της κυβέρνησης αυτό θα είναι η σταδιακή προσέγγιση σε προβλήματα όταν ο κόσμος περιμένει από την συγκεκριμένη κυβέρνηση λύσεις τύπου Γόρδιου Δεσμού. Δεν μπορούν να πιστέψουν, δεν μπορούν να δεχτούν, ότι η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά μόνιμα χαίνουσες πληγές.

Τα Τέμπη είναι αφορμή για το ξέσπασμα. Το λάθος της κυβέρνησης είναι ότι  στην συγκεκριμένη περίπτωση περιμένει τις λύσεις από την δικαιοσύνη – θεσμό που οι πολίτες θεωρούν  κλονισμένο. Άλλο θέμα, όμως, είναι το δυστύχημα και άλλο το θέμα της εταιρείας—της διοικητικής της επάρκειας, της τεχνολογικής της κατάσταση, της οικονομικής της θέσης. Το κράτος έχει τα μέσα να ελέγξει, να επιβάλλει ποινές, να αλλάξει πράγματα. Η κυβέρνηση πληρώνει την ανοχή που έχει δείξει απέναντι στην εταιρεία. Αν είχε κινηθεί έστω και με μικρή καθυστέρηση, αν είχε ελέγξει την συμβατική συμμόρφωση της όπως και την ουσιαστική πρόοδο της, αν είχε καρατομήσει υπεύθυνους (κι ας μην ακούσω δικαιολογία πως επιτρέπεται η παρέμβαση σε ιδιωτική εταιρεία) τότε μέρος της οργής του κόσμου θα είχε βρει διέξοδο.

Δεν υποστηρίζω ότι αυτό απαντά στο θέμα της δήθεν συγκάλυψης.  Η αδράνεια απέναντι στην  Ιταλική εταιρεία έριξε λάδι στην φωτιά. Είναι πολύ πιθανό ότι η Ferrovie (Hellenic Trains) δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιωτικοποίηση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για να δείξει η κυβέρνηση ότι  ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα. Η κυβέρνηση. Όχι η δικαιοσύνη μόνο.

Για την κυβέρνηση, η φυγή προς τα εμπρός είναι στην επόμενη διετία να φέρει τα πάνω-κάτω.

Διαβάστε επίσης

Ανεπαρκείς ηγεσίες και αδύναμοι θεσμοί οδηγούν την Ευρώπη στα σκοτεινά σοκάκια της ιστορίας

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέμπη: Τους τίτλους σπουδών των πραγματογνωμόνων ζητά ο ανακριτής Μπακαΐμης 
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Αυτές είναι οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών
Γιατί η αντιπολίτευση της καμένης γης δεν αποδίδει

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουρεσάν: «Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικό παράδειγμα στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»
Κεφαλογιάννη: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Τουρισμού και Δήμου Ρεθύμνης για DMMO
Αργεντινή: Σε δίκη για ενδοοικογενειακή βία ο πρώην πρόεδρος της χώρας
Τσαβδαρίδης: Το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών
ΟΛΠ: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την αυξημένη πασχαλινή κίνηση με νέα έργα και παρεμβάσεις
Απόφαση – σταθμός στην Βρετανία: Θα αναγνωρίζονται ως γυναίκες μόνο όσες ανήκουν στο βιολογικό φύλο
Lyft: Επεκτείνεται στην Ευρώπη και διαφοροποιεί τη δραστηριότητά της με την εξαγορά της FREENOW
Τουρκική «επίθεση» για Θαλάσσιο Χωροταξικό Χάρτη: «Μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας χωρίς νομικές συνέπειες»
ΥΠΕΝ: Σύσκεψη για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής ενόψει Πάσχα
Ντόναχιου: Συγχαρητήρια για την ελληνική οικονομία – Πιερρακάκης: Ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες