Η νησιωτικότητα και η διασυνδεσιμότητα των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική χώρα, πρέπει να γίνουν κεντρικός πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής. Στον κοινό αυτό στόχο κατέληξαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ραφαέλ Φίττο, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο Υπουργείο, παρουσία Δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έξι μικρών νησιών.

Ο κ. Φίττο επισήμανε ότι για την ενίσχυση της νησιωτικότητας χρειάζεται η κατανόηση των τοπικών αναγκών, με βάση τη διαφορετικότητα των νησιών και για αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι για τη γεφύρωση χασμάτων που υπάρχουν μεταξύ τους.

1

Ο κ. Στυλιανίδης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις σε υποδομές, ώστε να διασφαλιστεί η συνδεσιμότητα και να πειστεί η νεολαία να παραμείνει και να εργαστεί στα νησιά». Όπως είπε «οι βασικές ανάγκες περιλαμβάνουν την απασχόληση, τη στέγαση, την ύδρευση, καθώς και την προσαρμογή και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Επομένως», όπως υπογράμμισε, «μία από τις βασικές μου προτεραιότητες ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι να φέρω τη νησιωτικότητα στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Η σημερινή συνάντηση Στυλιανίδη – Φίττο αποτελεί συνέχεια προηγούμενης συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, όπου είχαν συμφωνήσει για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η νησιωτικότητα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα.

Στη σημερινή συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, οι Δήμαρχοι Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, Πόρου, Γιώργος Κουτουζής, Αίγινας, Ιωάννης Ζορμπάς, Αγκιστρίου, Δημήτρης Αναστασίου και Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, η Αντιδήμαρχος Σπετσών, Παρασκευή Στόφυλα καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ αρνείται 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο λόγω κόστους 2,1 δισ ενώ τα κέρδη των τραπεζών είναι 4,5 δισ

Σαντορίνη: Το Λιμεναρχείο Θήρας εξήγγειλε προληπτικά μέτρα για την προστασία επισκεπτών και επιβατών από τους σεισμούς

Ιωάννινα: 45χρονη πήδηξε από φωταγωγό ξενοδοχείου για να γλιτώσει από τις απειλές του άντρα της!