Έσοδα ρεκόρ ύψους 874 εκατομμυρίων ευρώ πέτυχε το 2024 ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τον αριθμό των ακινήτων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής να φτάνουν πλέον τα 213.000.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν κατά την παρουσία τους στο ShortStay Conference που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) o Άγγελος Κούρος και ο Απόστολος Μπούτος, σύμβουλοι του Διοικητή ΑΑΔΕ, σημειώνοντας πως ο αριθμός των εγγεγραμμένων ακινήτων εκτοξεύτηκε μετά την ανακοίνωση για τον κόφτη νέων αδειών στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, με διάρκεια ισχύος τουλάχιστον ενός χρόνου.

1

Το 2024 τα δηλωθέντα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση έφτασαν τα 874 εκατομμύρια από 544 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο είναι 100.000 περισσότερα σε σύγκριση με το 2021, αν και τα στελέχη της ΑΑΔΕ παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν και διπλές εγγραφές. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκε και το ποσοστό συμμόρφωσης των ιδιοκτητών ακινήτων στις σχετικές διατάξεις των νόμων περί βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2021 διαπιστώθηκαν 63% σύννομες καταχωρήσεις ακινήτων, ποσοστό που αυξήθηκε σε 80% το 2022 και σε 88% το 2023. Από αυτό το 12% που διαπιστώθηκε ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις φορολογικές διατάξεις, τα μισά ακίνητα κατέβηκαν από τις πλατφόρμες.

Βάσει στοιχείων της Pricelabs, τα ακίνητα που καταχωρήθηκαν στην πλατφόρμα της Airbnb αυξήθηκαν κατά 11% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών στα καταλύματα της πλατφόρμας ήταν περισσότερες κατά 16%, το ίδιο διάστημα. Τα στοιχεία της εταιρείας φανερώνουν επίσης πως 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ιδιώτες και μικροϊδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, το 44% των ιδιοκτητών ακινήτων που μισθώνονται ως Airbnb διαθέτουν 2 έως 1 ακίνητα, το 35% ένα ακίνητο, το 11% είναι ιδιοκτήτες 11 έως 50 ακινήτων, ενώ το 10% έχει περισσότερα από 50 ακίνητα. Επιπλέον, συμπεραίνεται ότι η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Κροατία, καθώς τον Αύγουστο, οπότε η σεζόν κορυφώνεται, τα έσοδα ανά κατάλυμα διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα σε άνω των 185 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ στην Κροατία έφτασαν τα 180 και τα 170 ευρώ σε Μάλτα και Πορτογαλία. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στην Ελλάδα, διαμορφώνεται κοντά στο 80% τον Αύγουστο.

Τα στελέχη της ΑΑΔΕ κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων. Μεταξύ αυτών, ερωτήθηκαν τι μέλλει γενέσθαι με εταιρείες διαχείρισης βιλών και συγκροτημάτων, που διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας αλλά δεν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεδομένου ότι μέχρι τώρα εξέδιδαν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς τον ιδιοκτήτη.

Έχουν υποχρέωση να δηλώνουν αυτά τα ακίνητα ως διαχειριστές στο Μητρώο; Η απάντηση είναι πως αν λειτουργούν ως υπεκμισθωτές έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν τα ακίνητα, αλλά αν λειτουργούν ως πάροχοι υπηρεσιών η υποχρέωση δήλωσης αφορά στον ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, από τα καταλύματα παρέχονται υπηρεσίες που προσφέρουν προστιθέμενη αξία, όπως είναι για παράδειγμα η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο και ξεναγήσεις, για τις οποίες προσφέρεται προμήθεια για μεσιτεία στους ιδιοκτήτες.

Η προμήθεια για μεσιτεία είναι νόμιμη; Η λήψη προμήθειας από τον πάροχο υπηρεσιών δεν είναι παράνομη, αλλά θα πρέπει να προστεθεί ένας επιπλέον ΚΑΔ που θα αντιστοιχεί στην εκάστοτε δραστηριότητα.

Τέλος, θυμίζουμε πως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επιτηδεύματος που επιβλήθηκε σε όλα τα ακίνητα που διαχειρίζονται νομικά πρόσωπα.

Εν αναμονή της απόφασης καταβάλλεται από τα νομικά πρόσωπα και για το 2024; Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται εντός του επόμενου διμήνου. Το τέλος επιτηδεύματος είναι αναλογικό, καταβάλλεται με την έναρξη και τη λήξη του υποκαταστήματος. Θα καταβληθεί και για το 2024 και θα υπάρξει επιστροφή, αν η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώσει το STAMA.

Διαβάστε επίσης

Σκυλακάκης: Όποιοι χτίζουν αυθαίρετα τώρα, θα είναι και οι πρώτοι που θα τα δουν να κατεδαφίζονται

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων στις 19/2 – Στόχος η άντληση €500 εκατ.

ΑΑΔΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ – Πότε κλείνει η πλατφόρμα για το Ε9