Ο Γουόρεν Μπάφετ διδάσκει ότι ο πλούτος χτίζεται με υπομονή, ανατοκισμό, σωστή στρατηγική επενδύσεων και ανεξάρτητη σκέψη, ξεκινώντας το συντομότερο δυνατό.

“Κύριε Μπάφετ, πώς μπορώ να κάνω 30 δισεκατομμύρια δολάρια;” ρώτησε κάποιος. Ο Μπάφετ γέλασε και απάντησε: “Ξεκινήστε νέοι.” Σε μια από τις ετήσιες συνελεύσεις της Berkshire Hathaway το 1999, όταν η περιουσία του ανερχόταν σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει ανάλογο πλούτο. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: η δύναμη του ανατοκισμού είναι το κλειδί για την οικονομική επιτυχία.

1

Ο Μπάφετ παρομοίασε τη διαδικασία του επενδυτικού πλούτου με μια χιονομπάλα που κυλά σε μια μεγάλη πλαγιά. Όσο περισσότερο χρόνο έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η χιονομπάλα, καθώς κάθε νέα στρώση χιονιού (ή απόδοσης) προστίθεται στην προηγούμενη.

Η στρατηγική του Μπάφετ με $10.000

Η στρατηγική του θα ήταν να επικεντρωθεί σε μικρές επιχειρήσεις, όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν ευκαιρίες που παραβλέπουν οι άλλοι. Αν και αναγνώρισε πως το επενδυτικό περιβάλλον έχει εξελιχθεί από το 1951, όταν μπορούσε να περιηγείται σε καταλόγους μετοχών και να εντοπίζει προφανείς ευκαιρίες, η θεμελιώδης αρχή παραμένει αμετάβλητη: “Πρέπει να επενδύεις σε επιχειρήσεις – ή σε τμήματα επιχειρήσεων, όπως οι μετοχές – και να τις αγοράζεις σε ελκυστικές τιμές, ενώ παράλληλα να επενδύεις σε επιχειρήσεις με δυναμική ανάπτυξης.” Παρόλο που αυτή η συμβουλή δόθηκε πριν από 26 χρόνια, εξακολουθεί να ισχύει. Ακόμα και αν οι συνθήκες έχουν αλλάξει, ο Μπάφετ ήταν ξεκάθαρος: “Αυτή η συμβουλή θα παραμείνει ίδια για τα επόμενα 100 χρόνια, όσον αφορά τις επενδύσεις.”

Επιπλέον, ο Μπάφετ επισήμανε ότι η επιτυχία στις επενδύσεις είναι αποτέλεσμα ατομικής προσπάθειας. “Δεν μπορείς να περιμένεις ότι άλλοι θα το κάνουν για σένα”, προειδοποίησε. “Δεν θα σου αποκαλύψουν ποτέ τις κρυφές ευκαιρίες. Δεν είναι έτσι δομημένο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.”

Αν ξεκινούσε σήμερα από το μηδέν με μόλις 10.000 δολάρια, ο Μπάφετ δήλωσε ότι θα ακολουθούσε την ίδια μέθοδο που τον οδήγησε στην επιτυχία. Θα ξεκινούσε μελετώντας εταιρείες από το γράμμα Α, αναζητώντας επιχειρήσεις που είναι υποτιμημένες από την αγορά αλλά έχουν δυναμική ανάπτυξης.

Εξήγησε ότι θα επικεντρωνόταν σε μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς σε αυτές υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρει επενδυτικές ευκαιρίες που οι μεγάλοι επενδυτές αγνοούν. Αν και η εποχή έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε, οι βασικές αρχές των επενδύσεων παραμένουν ίδιες:

Αγορά επιχειρήσεων ή μετοχών σε ελκυστικές τιμές.

Εστίαση σε καλές εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης.

Μακροχρόνια επένδυση και υπομονή.

Η αυτονομία του επενδυτή

Ο Μπάφετ τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να στηρίζεται στη δική του κρίση και όχι να περιμένει από άλλους να του υποδείξουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο για να αποκαλύπτει στο κοινό τις πιο επικερδείς επιλογές.

Για να το αποδείξει, μοιράστηκε μια προσωπική ιστορία από τα νεανικά του χρόνια, όταν ανακάλυψε την GEICO και πίστεψε ότι είχε βρει μια μοναδική ευκαιρία. Όταν όμως απευθύνθηκε σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους, εκείνοι απέρριψαν την ιδέα του. Αυτό τον δίδαξε πως η κοινή άποψη δεν είναι πάντα σωστή και πως ένας επιτυχημένος επενδυτής πρέπει να εμπιστεύεται τη δική του ανάλυση.

Το μάθημα του Μπάφετ για την οικονομική επιτυχία

Παρά το γεγονός ότι η περιουσία του Μπάφετ σήμερα ξεπερνά τα 147 δισεκατομμύρια δολάρια, οι αρχές του παραμένουν αμετάβλητες. Ο δρόμος προς τον πλούτο δεν βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα κέρδη ή σε μόδες της αγοράς, αλλά στη συστηματική, πειθαρχημένη και υπομονετική επένδυση.

Η χιονομπάλα συνεχίζει να μεγαλώνει, αρκεί να κυλάει στη σωστή πλαγιά και να έχει αρκετό χρόνο μπροστά του.

Διαβάστε επίσης :

Γουόρεν Μπάφετ vs. Wall Street: Η τολμηρή επένδυση που μπορεί να αποδώσει εκατομμύρια

Γουόρεν Μπάφετ: ‘Οταν ο μεγαλοεπενδυτής παραιτήθηκε από την κληρονομιά του πατέρα του

Η νέα κίνηση – έκπληξη του Γουόρεν Μπάφετ: Πού αποφάσισε να επενδύσει ο «Μίδας» των αγορών