• Business

    Ντράγκι: Δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση χωρίς την έκθεση για το χρέος

    Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    Μια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τη διάρκειά της και να αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, κατόπιν των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.

    Ο Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει απτές αποδείξεις ότι μπορεί να σταθεί στις αγορές χρήματος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμης σημασίας για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

    Ταυτόχρονα, ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. «Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες», σημείωσε.

    Ο Ντράγκι δεν παρέλειψε να δηλώσει, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα μόνο εφόσον θα υπάρξει ολοκλήρωση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Ίσως το Φθινόπωρο η συζήτηση για αλλαγές στη νομισματική πολιτική

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει να τροποποιήσει την πολιτική της τους επόμενους μήνες, εξηγώντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει δει ακόμα πειστικά στοιχεία πως ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί σε ανοδικό έδαφος.

    «Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα θέλαμε», δήλωσε ο Ντράγκι, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να επιμένουμε και να έχουμε υπομονή, δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα», πρόσθεσε, καθώς ο πληθωρισμός διατηρείται σταθερά χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, εξαιτίας και της σχετικής αποκλιμάκωσης των τιμών πετρελαίου.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ομόφωνα να μην υπάρξουν αλλαγές στο guidance και να μην υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία όσον αφορά την διεξαγωγή της συζήτησης για τυχόν αλλαγές στην πολιτική της τράπεζας, εκτιμώντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει το φθινόπωρο.

    Το QE θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017

    Η ΕΚΤ είναι απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει είτε σε αύξηση του μηνιαίου ορίου αγορών είτε σε παράταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όπως τόνισε ο Ντράγκι.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι το QE θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2017 και ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου είτε να το παρατείνει, είτε να αυξήσει το σημερινό όριο των μηνιαίων αγορών ύψους 60 δισ. ευρώ. «Το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει το όλο θέμα βάσει των συνθηκών που θα ισχύσουν», τόνισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στουρνάρας: Υπέρ της εξόδου στις αγορές με λογικό επιτόκιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεροβασίλη: «Είμαστε η μοναδική κυβέρνηση που πολεμά τη διαφθορά»



    ΣΧΟΛΙΑ