Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες που θα οδηγήσουν στη κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών μέσω διαγωνισμών ΣΔΙΤ σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Μακεδονία αλλά και Δυτική Αττική. Από το σύνολο των έργων που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 500 εκατ. ευρώ, πιο «ώριμα» είναι αυτά που αφορούν τις φοιτητικές εστίες σε Κρήτη και Θεσσαλία, καθώς όπως δήλωσε πρόσφατα και η διοίκηση της αναδόχου εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», για τις μεν οι συμβάσεις θα υπογραφούν μέσα τους επόμενους μήνες, ενώ για τη Θεσσαλία έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του έργου, έχουν εκδοθεί οι εγκριτικές επιστολές ενώ εκκρεμούν μικρές διορθώσεις μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές.

Στις εξελίξεις των ημερών συγκαταλέγονται και οι φοιτητικές εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ και για τις οποίες μέσα στον μήνα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aktor, την κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, την Ακτωρ Παραχωρήσεις και την ΑΒΑΞ.

1

Υπενθυμίζεται, πως πρόκειται για έργα με μεγάλη σημασία για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και τους σπουδαστές της περιφέρειας καθώς με την υλοποίηση τους προβλέπεται πως θα στεγαστούν πάνω από 6.000 φοιτητές.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μέσα στους επόμενους μήνες λοιπόν αναμένεται η συμβασιοποίηση του έργου, με σκοπό τα εργοτάξια της αναδόχου κατασκευαστικής «ΑΚΤΩΡ» να ξεκινήσουν τις εργασίες για την κατασκευή των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και συγκεκριμένα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο δημιουργίας φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα με τον προϋπολογισμό του να αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το έργο προβλέπει την κατασκευή 1.810 διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο, με συνολικά 2.710 κλίνες, καθώς και 1.026 διαμερισμάτων στο Ηράκλειο, με 2.136 κλίνες.

Στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή συμπληρωματικών υποδομών για τα Πανεπιστήμια, όπως η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, χώρων αναψυχής και άθλησης, καθώς και ενός μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο, χωρητικότητας 800 θέσεων και συνολικής επιφάνειας 6.200 τ.μ.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε βάθος τριών ετών, ενώ στη συνέχεια και για 27 έτη ο ανάδοχος, δηλαδή η ΑΚΤΩΡ, θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται πως σε αυτή τη φάση η διαγωνιστική διαδικασία έχει διαβιβαστεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τον δρόμο της υπογραφής έχουν πάρει και οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου ανάδοχος κατασκευαστική είναι επίσης η ΑΚΤΩΡ.

Σε αυτή τη φάση η χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχουν εκδοθεί οι εγκριτικές επιστολές και εκκρεμούν κάποιες διορθώσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στις υπογραφές όπως εξήγησε προ ολίγων ημερών ο Διευθύνων Σύμβουλος του AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ ύψους 116 εκατ. ευρώ που αφορά ειδικότερα την αξιοποίηση και την ανάπλαση του ακινήτου της παλιάς Βαμβακουργίας Βόλου το οποίο είναι ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, και αντίστοιχης έκτασης στη Λαμία όπου θα κατασκευαστούν πάνω από 13.000 τ.μ.

Το κτίριο στον Βόλου όπου θα γίνει η ανάπλαση, αποτελείται από δύο εκτάσεις 88,4 στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία Βόλου, εντός των οποίων βρίσκονται 20 υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 48.600 τ.μ..

Εντός του προβλέπεται η δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και λοιπών υποδομών του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται να διατηρηθούν επτά από τα υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 27.120 τ.μ. με τα υπόλοιπα να κατεδαφίζονται με σκοπό να αντικατασταθούν από νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 56.400 τ.μ. Θα δημιουργηθούν 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στη ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου.

Στο σχεδιασμό έχει προβλεφθεί και η διαμόρφωση του εξωτερικών χώρων πρασίνου, πλατειών, ποδηλατόδρομων και θέσεων στάθμευσης με συνολική επιφάνεια 39.468 τ.μ.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στον Δήμο Φυλής μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς ενέκρινε την έναρξη της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 64,2 εκατ. με την απόφαση της διϋπουργικής επιτροπής για την υλοποίησή του να έχει ληφθεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ειδικότερα το έργο προβλέπει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή λειτουργία και τεχνική διαχείριση – συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας – φύλαξης και καθαριότητας νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Φυλής.

Η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συγκροτήματος φοιτητικών εστιών με δυναμικότητα 1.100 κλινών, φοιτητικού εστιατορίου, εκπαιδευτικών αμφιθεάτρων και χώρων πολιτισμού, διασφαλίζοντας σύγχρονες υποδομές για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αναφορικά με τις φοιτητικές εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στις 18 Φεβρουάριου αναμένονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τα πέντε σχήματα που έχουν περάσει στην επόμενη φάση: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Aktor, Αβαξ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 107 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την κατασκευή φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης κι ενός ερευνητικού κέντρου σε τρείς περιοχές, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Ειδικότερα, στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστούν τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών, επιφάνειας 12.200 τ.μ. για 350 φοιτητές, ένας χώρος σίτισης 3.776 τ.μ. για 1.500 άτομα και 12 πανεπιστημιακές κατοικίες για τουλάχιστον 4 άτομα εκάστη, συνολικής επιφάνειας 1.440 τ.μ.

Στην Κοτομηνή προβλέπονται δύο ακόμη κτίρια φοιτητικών εστιών, επιφάνειας 9.667 τ.μ. για 350 φοιτητές, ένας χώρος σίτισης (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας για 28 άτομα και 24 πανεπιστημιακές κατοικίες επιφάνειας 2.880 τ.μ., ενώ στην Ξάνθη θα κατασκευαστεί ένα ερευνητικό κέντρο Αριστείας 10.000 τ.μ.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Για δεύτερη φορά προκηρύχθηκε το φθινόπωρο ο διαγωνισμός για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη κοινοπραξία Ακτωρ Παραχωρήσεις- ΑΚΤΩΡ, η ΜΕΤΚΑ, την ΑΤΕΣΕ και την ΑΒΑΞ.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή 750 κλινών και συγκεκριμένα 350 στις πανεπιστημιουπόλεις της Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150, στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα.

Ειδικότερα, τα προτεινόμενα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών θα περιλαμβάνουν χώρους μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας φοιτητών και καθηγητών, χώρους υγιεινής και κοινόχρηστους χώρους, όπως καθιστικά, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες και αναγνωστήρια.

Ακόμη, φοιτητική λέσχη για τη σίτιση των φοιτητών, καθώς και κοινόχρηστους χώρους για μελέτη και ψυχαγωγία, π.χ. βιβλιοθήκη.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας.

Διαβάστε επίσης:

Ο «χάρτης» των οδικών παραχωρήσεων –  Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aktor και οι εκκρεμότητες

Πρότυπες Προτάσεις: Προχωράει το νομοσχέδιο που φέρνει έργα με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα

Aktor: Στα 61,2 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο