ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, ανακοίνωσε μέσω του δικηγόρου του, ότι πάσχει από επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη, που του έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα. Μάλιστα, τονίζει ότι πλησιάζει η ώρα του αποχαιρετισμού, αντιλαμβανόμενος προφανώς την σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Ας δούμε, όμως, τι είναι ο καρκίνος του προστάτη, τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες και ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται:
Καρκίνος προστάτη: Τι να γνωρίζουν οι άνδρες – Οι εξετάσεις και η επιθετική του μορφή
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό. Εκτιμάται ότι ένας στους έξι άνδρες έχει μεγάλη πιθανότητα να διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Η έγκαιρη διάγνωση και οι νέες θεραπείες μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερη έκβαση της νόσου – οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, πλέον, η πενταετής επιβίωση αγγίζει το 100%.
Παρόλο που η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξελίσσεται αργά – πολλοί ασθενείς πεθαίνουν τελικά από άλλη αιτία και όχι εξαιτίας του – η καθυστέρηση στη διάγνωσή του μπορεί να αποβεί μοιραία.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO) στην Ελλάδα αναφέρονται κάθε χρόνο περισσότερες από 7.000 νέα περιστατικά. Αντιστοιχούν στο 19,2% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου στους άνδρες.
Και στα δύο φύλα είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος, μετά από εκείνους του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας πάνω από 1.900 θάνατοι από τη νόσο. Υπολογίζεται, δε, ότι, κατά μέσο όρο, 19 άνδρες μαθαίνουν καθημερινά ότι έχουν καρκίνο του προστάτη στη χώρα μας και 5 πεθαίνουν από αυτόν.
Η μέση ηλικία της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι τα 67 έτη, ενώ οι διαγνώσεις στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι σπάνιες. Στην πραγματικότητα από τη νόσο πάσχει 1 στους 456 άνδρες κάτω των 50 ετών, 1 στους 54 στις ηλικίες 50-59 ετών και 1 στους 11 στις ηλικίες 70 ετών και πάνω.
Μην φοβάστε τις προληπτικές εξετάσεις
Σύμφωνα με τους γιατρούς, που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, όταν εντοπίζεται νωρίς, θεραπεύεται πλήρως. Επίσης, όταν εμφανίζεται τοπικά, η πρόγνωσή του είναι εξαιρετική και το 95% των ασθενών ζει για τουλάχιστον 15 χρόνια.
Συχνά, ωστόσο, οι άνδρες αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις και ο καρκίνος προστάτη εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο. Για ορισμένους η δακτυλική εξέταση παραμένει ταμπού.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι και σε αυτή την περίπτωση η πρόληψη σώζει ζωές.
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ασθένειας είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 70% των ανδρών ηλικίας 70 ετών φέρει καρκινικά κύτταρα στον προστάτη του, ακόμη κι αν δεν έχει διαγνωστεί με τη νόσο.
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) εκτιμά ότι οι άνδρες, που έχουν πατέρα ή αδελφό με καρκίνο του προστάτη, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν και οι ίδιοι τη νόσο. Ο κίνδυνος είναι πενταπλάσιος έως και δεκαπλάσιος για όσους έχουν δύο ή περισσότερους συγγενείς με τη νόσο, κυρίως όταν οι συγγενείς τους ήταν σχετικά νέοι, όταν διαγνώστηκαν.
Φυσικά επηρεάζει η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία, η διατροφή και το κάπνισμα, που εν πολλοίς συσχετίζονται με κάθε μορφή καρκίνου.
Τι ισχύει για τα συμπτώματα
Ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει πάντα συμπτώματα, ειδικά στην αρχή, ξεγελώντας, έτσι, τους πάσχοντες.
Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει κάποια δυσκολία στην ούρηση (π.χ. αργή ή αδύναμη εκροή ούρων ή συχνουρία ειδικά τη νύχτα) ή αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα. Τα συμπτώματα αυτά, όμως, εκδηλώνονται πιο συχνά σε άνδρες με προχωρημένη νόσο.
Στους άνδρες με μεταστάσεις μπορεί να υπάρξουν και πρόσθετα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, πόνοι στα οστά, έντονο αίσθημα κόπωσης, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστεως ή του εντέρου, μουδιάσματα ή αδυναμία στα πόδια κ.ά.
Η απουσία συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια κάνει ακόμη πιο σημαντική την πρόληψη. Χρειάζεται, λοιπόν, να γίνεται προληπτικά μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα σε συνδυασμό με δακτυλική εξέταση.
Ο ρόλος του PSA
Το αντιγόνο PSA είναι μία πρωτεΐνη, που αυξάνεται, όταν διογκωθεί για οποιονδήποτε λόγο ο προστάτης (όχι μόνο στον καρκίνο). Ανάλογα με τα επίπεδά του, τίθεται και η υπόνοια για καρκίνο.
Συνιστάται η μέτρηση του PSA να αρχίζει:
• Στην ηλικία των 50 ετών στους άνδρες με μέτριο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη
• Σε ηλικία 45 ετών στους άνδρες με υψηλό κίνδυνο, επειδή έχουν έναν πρώτου βαθμού συγγενή (πατέρα ή αδελφό) που διαγνώστηκε με τη νόσο σε πρώιμη ηλικία (κάτω από 65 ετών)
• Σε ηλικία 40 ετών στους άνδρες πολύ υψηλού κινδύνου, επειδή έχουν δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού που διαγνώστηκαν σε πρώιμη ηλικία.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της μέτρησης του PSA, συνιστάται η επανάληψη του ελέγχου στους άνδρες, που δεν έχουν καρκίνο του προστάτη:
• Κάθε 2 χρόνια, όταν το PSA έχει αποτέλεσμα κάτω από 2,5 ng/mL
• Κάθε 1 χρόνο, όταν το PSA έχει αποτέλεσμα από 2,5 ng/mL και πάνω.
Η αντιμετώπιση
Οι θεραπευτικές επιλογές αντιμετώπισης του καρκίνου προστάτη είναι πολλές. Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η χειρουργική αφαίρεση, που διενεργείται με ολοένα λιγότερο επεμβατικές μεθόδους (λαπαροσκοπική ρομποτική).
Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, την επιθετικότητα και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς μπορεί να χορηγηθούν και φαρμακευτικές θεραπείες, ορμονικές θεραπείες (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή στοχευμένες θεραπείες κτλ), ακτινοθεραπεία, κρυοθεραπεία κ.ά.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος και εμβόλια mRNA: Έρχονται το 2027, τι άλλο εξετάζεται, ο CEO της Moderna απαντά
Καρκίνος του προστάτη: Τι να γνωρίζουν οι άνδρες – Οι εξετάσεις και η επιθετική του μορφή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαμάς: «Προσηλωμένη» στην συμφωνία – Κατηγορεί το Ισραήλ για «επιπλοκές ή καθυστερήσεις»
- Πεντάγωνο: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνά τους
- Παπανικολάου: Θα συνεχιστούν οι σεισμοί στη Σαντορίνη για αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες
- Κερατσίνι: Βγήκε ο άνδρας που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)