Νέο πρόγραμμα δημιουργίας 3.000 επιχειρήσεων για άνεργους 30 έως 59 ετών μέσω επιδότησης 17.000 ευρώ αναμένεται να τρέξει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης έχει ήδη εξασφαλίσει 50 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του νέου προγράμματος μετά το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφηκε στο πρόγραμμα που έτρεξε τον προηγούμενο μήνα.

1

Συγκεκριμένα, η δράση απευθύνονταν σε 5.880 ανέργους 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες για τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν αίτηση έφτασαν τις 14.674. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ επεξεργάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο νέος κύκλος δημιουργίας επιχειρήσεων θα τρέξει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Ο προϋπολογισμός για το πρώτο πρόγραμμα δημιουργίας επιχειρήσεων είναι 100 εκατ. ευρώ με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον διοικητή Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρο Πρωτοψάλτη, τα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της πρόσβασης των ανέργων στο επιχειρείν. «Με την πρώτη δράση του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ θα στηρίξουμε σχεδόν 6.000 επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, δίνοντας μάλιστα έμφαση στις γυναίκες, που αποτελούν τα 2/3 των ανέργων στη χώρα μας. Συνεχίζουμε, ακόμα πιο εντατικά, τις επενδύσεις στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δίνοντας έμφαση στις ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια εργασιακής επανένταξης, όπως οι γυναίκες, με καινοτόμες δράσεις. Στόχος η συνεχής μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης».

Πώς καταβάλλονται τα 17.000 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης, συνοδευόμενη από μια πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου. Το πρόγραμμα θα παρέχει οικονομική ενίσχυση ύψους 17.000 ευρώ στους δικαιούχους, ώστε να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι 12 μήνες.
Από την εν λόγω δράση αναμένεται να ωφεληθούν 5.800 δικαιούχοι, άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ και δεν συμμετέχουν σε εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση.

Η καταβολή του ποσού θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις, ως εξής:

– 1η δόση 5.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας της επιχείρησης

– 2η δόση 6.000 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη

– 3η δόση 6.000 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης

Οι ενδιαφερόμενοι, πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης, θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις συνολικά:

– Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

– Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και στη συνέχεια

– Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

– Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις

– Να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τι είδους εταιρεία πρέπει να συσταθεί

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι υποβάλλουν μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης και εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:

– Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)

– Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) για τον ομόρρυθμο εταίρο της

– Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)

– Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)

– Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 205).

– Οι ατομικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί από πρώην ανέργους.

Η αίτηση χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει το επιχειρηματικό σχέδιο, θα υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.ependyseis.gr). Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω του ίδιου συστήματος, υπό την ευθύνη της ΔΥΠΑ.

Στήριξη νέας επιχειρηματικότητας

Η ΔΥΠΑ αναμένεται να συνεχίσει τη στήριξη των νέων για τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης με αξιολόγηση των βιώσιμων σχεδίων. Μέχρι σήμερα η νεανική επιχειρηματικότητα καταλαμβάνει μικρό μερίδιο στα προγράμματα απασχόλησης που εφαρμόστηκαν την πενταετία 2019-2024, καθώς η επιχορήγηση νέων ανέργων για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των συνολικών θέσεων απασχόλησης που επιδοτήθηκαν από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της ΔΥΠΑ για την απήχηση που είχαν τα προγράμματα απασχόλησης την πενταετία 2019-2014, από τις 201.239 θέσεις απασχόλησης που επιδοτήθηκαν το διάστημα 2019 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024, μόνον οι 21.186 θέσεις αφορούσαν την επιχορήγηση ανέργων για να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση και από αυτές μόνον οι 4.492 ήταν για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία.

Το 85% με 90% των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν ήταν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε Δημόσιο και Δήμους.

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες: Ανησυχία μετά τα 5,3R – Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υγειονομικές μονάδες

Απειλές Τραμπ: Θα γίνει «κόλαση» στη Γάζα αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι μέχρι το Σάββατο

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ,