ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για επιβολή νέων δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, ένα παρόμοιο μέτρο με αυτό που προσπάθησε να επιβάλει και το 2018 (κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας) για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας.
Τότε, καθώς θεωρούσε πως οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν αθέμιτο ανταγωνισμό από ασιατικά και ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριέλαβε τον Καναδά και το Μεξικό στη λίστα με τους δασμούς, αλλά αργότερα εξαιρέθηκαν με αντάλλαγμα τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ξανά δασμούς 25% στις εισαγωγές από Καναδά και το Μεξικό, αλλά έδωσε μια παράταση 30 ημερών, προκειμένου οι δύο χώρες να προβούν σε ενέργειες για το μεταναστευτικό και το ναρκωτικό φαιντανύλη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε δασμούς 10% στα κινεζικά προϊόντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο μέταλλο στο οποίο ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς, είναι ο χαλκός.
Οι γειτονικές χώρες Καναδάς και Μεξικό, αποτελούν επίσης σημαντικούς προμηθευτές χαλκού για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από ποιες χώρες εξαρτώνται όμως περισσότερο οι ΗΠΑ, όσον αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο;
Χάλυβας
Γεγονός είναι ότι περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του χάλυβα (κοινώς ατσάλι) που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ είναι εισαγόμενο.
Το μεγαλύτερο μέρος του εισάγεται από το Μεξικό και τον Καναδά ή τους στενούς συμμάχους σε Ασία και Ευρώπη όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Γερμανία.
Μάλιστα, ο Καναδάς και το Μεξικό αντιπροσώπευαν το 35% του συνόλου του εισαγόμενου χάλυβα το 2024, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σιδήρου και Χάλυβα.
Παρόλο που η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χάλυβα στον κόσμο, ελάχιστη ποσότητα αποστέλλει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δασμοί 25% που επιβλήθηκαν το 2018, απέκλεισαν το μεγαλύτερο μέρος του κινεζικού χάλυβα από την αγορά των ΗΠΑ.
Η ασιατική χώρα εξήγαγε 508.000 καθαρούς τόνους χάλυβα στις ΗΠΑ πέρσι ή το 1,8% των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του χάλυβα στις ΗΠΑ ξεκίνησαν να αυξάνονται για ορισμένες αμερικανικές εταιρείες ακόμη και πριν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώσει τους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό.
Μάλιστα, η U.S. Steel ανακοίνωσε αύξηση της τιμής κατά 50 δολάρια ανά τόνο για τον επίπεδο χάλυβα την περασμένη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει η WSJ “τα στελέχη των εταιρειών ετοιμάζονται για αυτά που θα ακολουθήσουν”.
Αλουμίνιο
Όσον αφορά το αλουμίνιο, το οποίο χρησιμοποιείται στις κατασκευές και σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών προϊόντων, από κουτιά αναψυκτικών, έως εξαρτήματα αυτοκινήτων, οι ΗΠΑ εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές.
“Για να διασφαλιστεί ότι το αμερικανικό αλουμίνιο θα κερδίσει το μέλλον, ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να εξαιρέσει από τους δασμούς την προμήθεια αλουμινίου που απαιτείται για τους Αμερικανούς κατασκευαστές, ενώ θα πρέπει να συνεχίσει τις ενέργειες στα σύνορα των ΗΠΑ, κατά του αθέμιτου εμπορίου κινεζικού αλουμινίου», ανέφερε το Σάββατο η Ένωση Αλουμινίου των ΗΠΑ.
Περίπου η μισή ποσότητα αλουμινίου που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ είναι εισαγόμενη, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα προέρχεται από τον Καναδά.
Πέρσι δε, οι εισαγωγές από τον Καναδά ανήλθαν στους 3,2 εκατομμύρια τόνους, διπλάσια ποσότητα από όλες τις άλλες χώρες μαζί.
Οι έτερες μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα με 347.034 και 222.872 μετρικούς τόνους, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η Κίνα τοποθετείται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες παραγωγής αλουμινίου, παράγοντας περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, και μάλιστα η ίδια η χώρα χρησιμοποιεί σημαντική ποσότητα του ελαφρού μετάλλου.
Την πεντάδα συμπληρώνουν η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία.
Δύσκολη η παραγωγή
Ωστόσο, το ελαφρύ μέταλλο δεν εμφανίζεται φυσικά, ενώ η παραγωγή του είναι μια πολύπλοκη διαδικασία.
Η κύρια πηγή του αλουμινίου είναι οι βωξίτες, πετρώματα που αποτελούνται από οξείδια του αλουμινίου μαζί με άλλα ορυκτά, και με την κατάλληλη επεξεργασία που περνά από τρία στάδια, δημιουργείται το πολύ χρήσιμο υλικό.
Το 72% της παγκόσμιας παραγωγής, συγκεντρώνεται σε μόλις τρεις χώρες: Αυστραλία, Κίνα και Γουινέα.
Στην Αυστραλία, είναι γνωστή η λειτουργία του ορυχείου Weipa, του παγκόσμιου γίγαντα εξόρυξης βωξίτη παγκοσμίως.
Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός, η Γουινέα, διαθέτει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια τόνους αποθεμάτων βωξίτη, με το 76% των εξαγωγών να οδηγείται στην Κίνα.
Διαβάστε επίσης:
Τέλος τα νομίσματα του ενός σεντ, με εντολή Τραμπ
ΗΠΑ: Σημαντική πτώση στις νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συγκινεί ο Γιάννος Παπαντωνίου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας: «Ηρθε η ώρα του αποχαιρετισμού»
- Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Νέες συστάσεις, τιμές στόχοι και εκτιμήσεις
- Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις Ιανουαρίου – Στο +15% για την Ελλάδα
- Gaby Bornheim (πρόεδρος Γερμανών εφοπλιστών): Δεν είναι καλό για τον κλάδο της ναυτιλίας η επιστροφή στον προστατευτισμό
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)