ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με θετικές εντυπώσεις αλλά «Σφίγγα» για τις προθέσεις αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην προσεχή αξιολόγηση της στα μέσα Μαρτίου αναχώρησε η ομάδα υψηλόβαθμών στελεχών της Moody’s που βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα.
Παρά το καλό κλίμα που σύμφωνα με πληροφορίες κυριάρχησε στις διήμερες συναντήσεις που είχαν προ ημερών οι εκπρόσωποι της Moody’s σε όλα τα κομβικά σημεία άσκησης της οικονομικής πολιτικής της χώρας, αξιωματούχοι επιλέγουν να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για ενδεχόμενη αναβάθμιση τον Μάρτιο.
Με άλλα λόγια, όσο πιθανόν είναι κάτι τέτοιο, ακόμη πιθανότερο θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο να προκύψει και το φθινόπωρο.
Κατά τη διήμερη παραμονή τους στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχουν κάθε χρόνο, επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον ΟΔΔΗΧ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν και επαφές με εκπροσώπους των θεσμών.
Στις συζητήσεις έγινε μια διεξοδική «ακτινογραφία» των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κοινή η διαπίστωση για την μετρήσιμη και διαρκή πρόοδο που έχει συντελεστεί στα βασικά πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής, του χρηματοπιστωτικού τομέα, των επενδύσεων κ.α.
Τα στελέχη του διεθνούς οίκου, που σημειωτέον είναι ο μοναδικός που διατηρεί τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας έχοντας ρίξει άγκυρα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από αυτήν, δεν έδειξαν να αμφισβητούν την πρόοδο που έχει γίνει ή να εγείρουν κάποια ουσιώδη ανησυχία.
Δεν άνοιξαν όμως τα χαρτιά τους ή έστω άφησαν κάποια ένδειξη για τις τελικές προθέσεις τους, θωρακισμένοι φυσικά και πίσω από τη θεσμική τους υποχρέωση να τηρούν σιγή ιχθύος καθώς υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να υπάρξει κάποια απόφαση μεταβολής στην αξιολόγηση.
Τα μυστικά της Moody’s δεν θα αργήσουν όμως να αποκαλυφθούν καθώς σε περίπου ένα μήνα θα ξέρουμε εάν θα πάρει την μεγάλη απόφαση, η οποία βέβαια αυτή τη φορά – όπως και η επίσκεψη της στην Αθήνα – χρονικά συμπίπτει και με την αύξηση της πολιτικής έντασης στη χώρα υπό το βάρος των διαμαρτυριών για τα Τέμπη.
Ανεξαρτήτως βέβαια συγκυρίας, αναλυτές σχολιάζουν πως σε κάθε περίπτωση το track record του συγκεκριμένου οίκου δεν επιτρέπει την πλάστιγγα να γύρει υπέρ της καθαρής αισιοδοξίας για άμεση αναβάθμιση το Μάρτιο.
Αν και η Moody’s ήταν εκείνη που έδινε την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα το 2010, ίσως υπερεκτιμώντας τότε την κατάσταση, στην κούρσα των αναβαθμίσεων και της επανόδου της χώρας στις βαθμολογίες που είχε προ κρίσης, η Moody’s παραμένει αδικαιολόγητα σκληρή.
Αδικαιολόγητα καθώς δεν έχει δώσει στη χώρα ακόμη ούτε καν την επενδυτική βαθμίδα, στέλνοντας το σήμα στην αγορά πως η χώρα ίσως και να αθετήσει τις υποχρεώσεις της σε κάποια φάση, τη στιγμή που:
Πρώτον, η ίδια η αγορά αποκλείει τέτοια ενδεχόμενα αθέτησης όπως αυτό αντανακλάται και στην πορεία των ελληνικών επιτοκίων και δεύτερον, όλοι και εξίσου ισχυροί «συνάδελφοι – οίκοι» της Moody’s έχουν κινηθεί ταχύτερα και πιο δυναμικά αναβαθμίζοντας την οικονομία και εντός του σύμπαντος της επενδυτικής βαθμίδας.
Το track record των αναβαθμίσεων λοιπόν μέχρι στιγμής από τη Moody’s δείχνει πως κινήθηκε με καθυστέρηση και αφού είχαν ανοίξει το δρόμοι οι υπόλοιποι, αντιδρώντας τελευταία, συμπυκνώνοντας και δύο κινήσεις – αναβάθμισης σε μια. Αυτή η πεπατημένη θα μπορούσε ίσως να αποδειχθεί η επιλογή της και φέτος.
Για παράδειγμα, εάν τον Μάρτιο δεν δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, που δεν αποκλείεται αλλά ενέχει σημαντική αβεβαιότητα, ίσως περιμένει για να δει μέσα στο έτος πως θα κινηθούν οι υπόλοιποι οίκοι, όπως για παράδειγμα η Standard & Poor’s και η DBRS.
Και οι δύο αυτοί οίκοι κατατάσσουν τη χώρα ένα σκαλοπάτι κάτω από το ΒΒΒ και έχουν ήδη δώσει θετικό outlook. Εάν μέσα στους επόμενους μήνες αναβάθμιζαν περαιτέρω τη χώρα θα μπορούσε, θεωρητικά, να ακολουθήσει και η Moody’s δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα για να μην σημειώνει και μεγάλη απόκλιση και από τους υπόλοιπους.
Να σημειωθεί πως η επόμενη αξιολόγηση της Moody’s , μετά το Μάρτιο, είναι το Σεπτέμβριο και θα έχουν προηγηθεί ενδιάμεσα όλοι οι υπόλοιποι με σημαντικό σταθμό τη Standard & Poor’s τον Απρίλιο που μας έχει συνηθίσει κατά καιρούς σε θετικές εκπλήξεις χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει τίποτα σε αυτή τη φάση και εν μέσω διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Διαβάστε επίσης
Τρεις «τορπίλες» για την ανάπτυξη – Καθησυχάζουν αναλυτές και κυβέρνηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιος θα αντικαταστήσει τον Παπαχρήστου στον ANT1, γιατί τσακώνονται Σκορδά με Χρηστίδου, αλλαγές στην ΕΡΤ και που θα πάει η Γερμανού
- Γιατί οι Έλληνες δεν εμβολιάζονται: Τι δείχνει νέα μελέτη του ΕΟΔΥ
- Ποια είναι η μεσαία τάξη που γίνεται… στόχος για μειώσεις φόρων από το 2026
- Χρηματιστήριο: Πού οφείλεται το ράλι σε ΔΕΗ και Coca Cola
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)