Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής λίγο μετά τις 9.

Ο νέος σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 27 χιλιόμετρα Νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

1

Νωρίτερα σεισμός 4,3 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού – Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Ο σεισμός χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο.

Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).

Σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στον Πατραϊκό κόλπο

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περί τις 6:25, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Πάτρας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 31 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά από την Πάτρα.

Υπενθυμίζεται πως στη Σαντορίνη θα μεταβούν σήμερα Παρασκευή (7/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμόδιους για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Συνολάκης: “Μπορεί να δούμε την γέννηση ενός νέου ηφαιστείου”

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότια Καλλιφόρνιας, θα μεταβεί επίσης σήμερα στην Σαντορίνη. Ο ίδιος ανέφερε για την αποστολή στο νησί: «Θα δούμε την Πολιτική Προστασία. Για μένα είναι πολύ σημαντικό, πέραν αυτής της αποστολής, να δω πού θα βάλουμε παλιρροιογράφους, γιατί είναι ένα πράγμα το οποίο καταλάβαμε ότι έλειπε από την περιοχή, δεν υπήρχε ο παλιρροιογράφος. Είναι ένα επιστημονικό όργανο που μετράει τη στάθμη της θάλασσας».

Ο κ. Συνολάκης διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τέτοια όργανα σε όλο το Αιγαίο, «αλλά θέλουμε τέσσερις στην περιοχή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις αλλαγές της στάθμης σε περίπτωση που γίνει ένα τσουνάμι», και σημείωσε ότι μαζί με τον Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο «κάναμε έναν αγώνα δρόμου να βρούμε στην Ελλάδα παλιρροιογράφους. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι ένας έτοιμος την Παρασκευή, αύριο. Βέβαια, χρειάζεται να πάει να εγκατασταθεί, αλλά και επίσης άλλος ένας την επόμενη εβδομάδα».

Σε σχέση με την έντονη σεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών επισήμανε: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει. Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολούμπο, μερικούς άλλους κρατήρες».

Διαβάστε επίσης

HOPEgenesis: Το πάρτι για τα 10 χρόνια, η «διαστημική» κατασκευή, η «απόλυτη» και οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Όλη η αλήθεια για το placement της Trade Estates, η συντριβή του Ούγγρου αναλυτή και το κρυμμένο μυστικό του report της ΑΧΙΑ

Κωτσόβολος: Ο κρυφός άσος της ΔΕΗ και το συγκριτικό πλεονέκτημα