ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προστιθέμενη αξία για τους μετόχους φιλοδοξεί να προσφέρει η τράπεζα Πειραιώς, από τη στιγμή που θα ολοκληρώσει το deal εξαγοράς του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι 469 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, που είναι ικανή να απορροφήσει τις επιπτώσεις από την πιθανή συμφωνία.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 9μηνου του 2024, ο δείκτης των κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) ήταν στο 14,7% επί του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού των 33,7 δις.
H Πειραιώς ποντάρει στο ότι θα καταφέρει να κάνει χρήση του εποπτικού μηχανισμού Danish Compromise, έτσι ώστε να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευελιξία την κεφαλαιακή επίπτωση της σκοπούμενης εξαγοράς. Στην περίπτωση αυτή ο δείκτης CET 1 θα υποχωρήσει στο 13,7%. Δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα.
Σε διαφορετική περίπτωση ο συγκεκριμένος κεφαλαιακός δείκτης θα βρεθεί στο 13,2%, που είναι 1,5 ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από τα τρέχοντα δεδομένα.
Και στις δύο περιπτώσεις η Πειραιώς θα διατηρήσει ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα άνω των 200 μονάδων βάσης (2%) καθώς το εποπτικό όριο τίθεται στο 11%.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν φαίνεται να τίθεται άμεσο ζήτημα κεφαλαιακής αύξησης, ούτε και τροποποίησης της μερισματικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει η τράπεζα. Στοχεύοντας σε ποσοστό διανομής 35% από τα κέρδη του 2024 και 50% γι’ αυτά του 2025.
Ο δείκτης CET1 Πειραιώς αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα μέσα στο 9μηνο του 2024, ενώ η τράπεζα έχει αναφέρει ότι θα ενισχυθεί κατά 15% στο τελευταίο περσινό τρίμηνο.
Κρίνοντας πάντως από τις επιδόσεις του 9μηνου οι άλλες τράπεζες είχε δείκτες CET1 στο 18,7% η Εθνική, στο 17,1% η Eurobank και στο 15,8% η Alpha Bank.
Η πιθανή εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ασφαλώς και θα εμπλουτίσει τα έσοδα της Πειραιώς, διαφοροποιώντας και τις πηγές άντλησής τους. Στο 9μηνο της περσινής χρονιάς το 77,7% των εσόδων της τράπεζας ήταν από τόκους (1,575 δις ευρώ) ενώ από προμήθειες αντλήθηκε το 20,7% ( 419 εκατ. ευρώ). Αφήνοντας ένα μικρό μερίδιο εσόδων (1,6%) από άλλες πηγές.
Όπως είναι ευνόητο σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων οι τράπεζες αναζητούν περισσότερα έσοδα από προμήθειες.
Σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική πέραν όλων των άλλων, σημασία έχει η διαχείριση των θέσεών της σε ομόλογα (2,24 δις στη χρήση του 2023) αλλά και σε μετοχές, εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών, αποτιμησιακής αξίας 62,8 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχήματα για Πειραιώς και Εθνική
Σύμφωνα με κορυφαίες τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων από την αρχή, θεωρείται δεδομένο ότι η Πειραιώς θα έχει το management κι ότι το CVC κρατά το 20% θέλοντας να το αξιοποιήσει στο μέλλον, πιθανότατα να το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή.
Επίσης, το όνομα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι κατοχυρωμένο από το 2018 ως ιδιοκτησία της ίδιας της εταιρείας και όχι της Εθνικής Τράπεζας, επομένως, η νέα ιδιοκτήτρια, εν προκειμένω η Πειραιώς, μπορεί να κρατήσει το brand.
Μεγάλα στοιχήματα για Πειραιώς κι Εθνική ωστόσο, είναι τι θα πράξουν με τα συμβόλαια που έχουν με τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες.
Η Πειραιώς θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα συμβόλαια με την NN και με την Ergo με τις οποίες συνεργάζεται. Ομοίως και η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να δει στο άμεσο μέλλον τι θα πράξει με την Εθνική Ασφαλιστική ως προς τη σύμβαση διανομής των προϊόντων από τα υποκαταστήματα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν συνδέεται με την πώληση ή όχι του 10% της ασφαλιστικής εταιρείας.
Κομβικό σημείο είναι και η αντίδραση της NN και της Ergo ως προς τη σχέση της με την Πειραιώς, τις πιθανές ρήτρες που υπάρχουν για τα συμβόλαια, αν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται κ.λπ.
Από την πλευρά του επόπτη, δηλαδή της Τράπεζα της Ελλάδας, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι θα εξεταστεί ο φάκελος της εξαγοράς όταν ολοκληρωθεί, όπως γίνεται και με κάθε άλλη συναλλαγή. Δηλαδή η ευρωστία του αγοραστή, η προέλευση των χρημάτων, οι δομές της εταιρείας. Κάτι που για την Πειραιώς δεν τίθεται θέμα.
Ο επόπτης, βεβαίως θα πρέπει να εξετάσει κι αν η σύμβαση της Εθνικής με την Εθνική Ασφαλιστική θα συνεχιστεί ή όχι και τι θα σημαίνει αυτό για το business plan της δεύτερης.
Στο ερώτημα για το πόσο θα αλλάξει τη ασφαλιστική αγορά από αυτό το deal, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αλλοιωθούν οι συμβάσεις διανομής. Αν δηλαδή η Πειραιώς συνεχίσει ή όχι με NN και Ergo κι αν αυτές θα πρέπει να βρουν άλλο πάροχο για τα προϊόντα τους, τότε είναι λογικό να αλλάξουν οι ισορροπίες.
Διαβάστε επίσης:
Σκληρή η Alpha Finance για το deal Τράπεζας Πειραιώς – Εθνικής Ασφαλιστικής
Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την Τράπεζα Πειραιώς το deal με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική
Πειραιώς 260: Η ιστορία πίσω από το εργοστάσιο Τσαούσογλου που θα «αναστήσoυν» Μενδώνη και Μεγάλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- HOPEgenesis: Το πάρτι για τα 10 χρόνια, η «διαστημική» κατασκευή, η «απόλυτη» και οι υψηλοί προσκεκλημένοι
- Όλη η αλήθεια για το placement της Trade Estates, η συντριβή του Ούγγρου αναλυτή και το κρυμμένο μυστικό του report της ΑΧΙΑ
- Κωτσόβολος: Ο κρυφός άσος της ΔΕΗ και το συγκριτικό πλεονέκτημα
- TITAN AMERICA: Μεγέθυνση μετά την είσοδο στο NYSE- Που θα επενδυθούν τα έσοδα της έκδοσης
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)