ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μηνύματα του ΔΝΤ στην Αθήνα – 10 συστάσεις για μεταρρυθμίσεις, τράπεζες, ανάπτυξη και δημοσιονομικά
Στον «χορό» του Trump effect αλλά και του απρόβλεπτου, πρωτοφανούς σεισμικού φαινομένου με τη Σαντορίνη –τον πλέον διάσημο ελληνικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως– χορεύει και η ελληνική οικονομία που σε ταραχώδεις καιρούς αγωνιά φέτος να βελτιώσει τη θέση της στη διεθνή κατάταξη των αξιολογήσεων και να πετύχει ανάπτυξη άνω του 2%.
Εξαγωγές, τουρισμός αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης της ευαλωτότητας της ελληνικής οικονομίας σε κλιματικούς κινδύνους και φυσικές καταστροφές, είναι τρεις, μη αμελητέες προκλήσεις για την εγχώρια οικονομία σε ένα διεθνές περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο ελέω οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Οι αναλυτές αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται μέχρι στιγμής καθησυχαστικοί όσον αφορά στην επίπτωση των πολιτικών Trump, με τους δασμούς φυσικά στο επίκεντρο.
Την Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός μεν όχι και εφησυχασμενος όμως. Όπως είπε στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ, με δεδομένο ότι σχεδόν το 90% των εξαγωγών μας οδεύει στις χώρες μέλη της ΕΕ, η επίπτωση δεν θα είναι ευθεία με αλλά εμμέσως θα επηρεαστούμε και εμείς σε ένα τουλάχιστον ποσοστό.
Φυσικά το ενδεχόμενο δασμών στην Ευρώπη θα επηρεάσει αναπόφευκτα και το επίπεδο κατανάλωσης στις ευρωπαϊκές χώρες που θα θιχτούν από τους δασμούς και κατ’ επέκταση του διαθέσιμου εισοδήματος και για τουριστικές δαπάνες. Πρόκειται για ενα ακόμη έμμεσο κανάλι που θα μπορούσε να επηρεάσει και την ελληνική ανάπτυξη που φυσικά σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να προσδιοριστεί
Να σημειωθεί πως περίπου το ένα τέταρτο των εξαγωγών από την ΕΕ οδεύει προς τις ΗΠΑ ενώ το ελληνικό μερίδιο προς τις ΗΠΑ είναι σχετικά περιορισμένο της τάξης των περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση πέρσι. Εκείνο που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί φυσικά είναι η έμμεση επίπτωση στη ζήτηση για τον τουρισμό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα εάν υπάρξει τελικά κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη σε βαθμό που να επηρεάσει σοβαρά τις μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις της ΕΕ.
Οι δασμοί
Κάτι που δεν είναι σίγουρο καθώς παρά την ένταση της ρητορικής καταγράφονται κινήσεις πιο ήπιας διαχείρισης όπως για παράδειγμα η αναστολή των δασμών σε Καναδά και Μεξικό. Όπως άλλωστε εύστοχα επισημαίνουν διεθνή μέσα το να μπορέσει κάποιος σε αυτή τη φάση να βγάλει άκρη με την πολιτική του Τραμπ στους δασμούς είναι σαν να προσπαθείς να πετύχεις έναν διαρκώς κινούμενο στόχο.
Την ίδια στιγμή ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ακόμη, δυνητική, απειλή. Δύο μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν ο πιο διάσημος ίσως τουριστικός προορισμός της χώρας, η Σαντορίνη, ζει πρωτόγνωρες στιγμές αγωνίας καθώς είναι σε εξέλιξη ένα πρωτόγνωρο σεισμικό φαινόμενο.
Με την ελπίδα όλων αυτό να μην εξελιχθεί σε μια φυσική καταστροφή, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση στην περιοχή φέτος ακόμη και εάν εκτονωθεί εν τέλει το φαινόμενο. Αν και οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται μέχρι στιγμής καθησυχαστικοί ως προς την επίπτωση σε προκρατήσεις, είναι σημαντικό και το πόσο τελικά θα διαρκέσει το φαινόμενο μεταδίδοντας μια παρατεταμένη αγωνία στη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια στη Σαντορίνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.
Τα θέματα της ασφάλειας από φυσικές καταστροφές άλλωστε δεν είναι καινούργια. Δεν είναι μακριά οι μνήμες από τις μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι στην Αττική αλλά και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς σχετικά πρόσφατα, όπως π.χ. στη Ρόδο, ούτε φυσικά και η μεγάλη φυσική καταστροφή του Ντάνιελ στη Θεσσαλία.
Όλα αυτά ενισχύουν το προφίλ της οικονομίας ως μια από τις οικονομίες που πλήττονται αρκετά από την κλιματική κρίση.
Αυτό «γράφει» ως προς τη φήμη της χώρας και ως τουριστικό προορισμό ενώ ταυτόχρονα προβληματίζει και έως προς την επίπτωση που θα έχει η κλιμάκωση των φαινομένων τα επόμενα χρόνια και στα δημοσιονομικά.
Όπως έχουν επισημάνει και διεθνείς οίκοι μεταξύ αυτών και ο καναδικός οίκος DBRS οι τακτικές φυσικές καταστροφές και η σοβαρότητα ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα είναι ένα από τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η οικονομία και υπογραμμίζουν την ανάγκη για πολιτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων τα οποία ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε περιόδους κρίσεων ή κατά τη διάρκεια άλλων απρόβλεπτων γεγονότων.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Σημαντική πτώση στις νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο
UBS για Τράπεζα Πειραιώς: Aπό τις φθηνότερες μετοχές στην Ευρώπη
My Story: Ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας συζητά με τη Μάριον Μιχελιδάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσή Βαρδινογιάννη – Νικόλαος Ντε Γκρες: Οι πρώτες εικόνες έξω από την εκκλησία
- Μυτιληναίος στους FT: Γιατί επιλέξαμε το Λονδίνο και όχι τη Νέα Υόρκη για την IPO
- Τσουκαλάς για Τέμπη: Λόγω απουσίας επιχειρημάτων τα στελέχη της ΝΔ υποπίπτουν σε μεγάλα ολισθήματα
- Audi e-tron GT: Στην Ελλάδα με τιμή από 135χ!