Ιδιοκτησία ξένου επενδυτή ήταν το οικόπεδο των σχεδόν 19 στρεμμάτων κοντά στο Σαρακήνικο της Μήλου, που ήρθε στο προσκήνιο μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων για την ανέγερση ξενοδοχείου από τον παλινοστούντα Διονύση Κουμουδό.

O Ελληνοβρετανός Διονύσης Κουμουδός, ήταν εν πολλοίς άγνωστος στη Μήλο, αλλά δραστηριοποιείται χρόνια στον τουρισμό, μέσω Κεφαλονιάς και Αθήνας. Η δραστηριότητά του είναι συνδεδεμένη με την F ZEEN Retreats, η οποία λειτουργεί δύο ξενοδοχεία μόνο για ενήλικες σε Κεφαλονιά και Αθήνα, στην οδό Περικλέους.

1

H Ionian Sun, συμφερόντων επίσης του ίδιου έχει επιχορηγηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ίδρυση του πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά, συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Με τη σύζυγό του, Σουζάν, άνοιξαν το ξενοδοχείο το 2016.

Στο νησί έχει αναπτύξει και βίλες με το brand Unique Villas. Η τελευταία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της μετά την επιστροφή του Διονύση Κουμουδού από τη Νότια Αφρική, όπου διατηρούσε τις επιχειρήσεις οι οποίες κατέρρευσαν, όταν το πολιτικό κλίμα αντιστράφηκε. Τότε, το 1993, επέστρεψε στην Ελλάδα. Υπήρξε συνεργάτης της Thomson, νυν TUI.

Όπως έχει πει ο ίδιος, εκτάσεις ήρθαν στα χέρια του καθώς πρόσφερε στους ιδιοκτήτες γης το μισό κεφάλαιο, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν στην κατασκευή με περιορισμένο ρίσκο αλλά και μέσω mortgage. Συνεργάτες του έχουν διηγηθεί στα διεθνή μέσα τη γνωριμία τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε, κι ενώ λειτουργούσε το Ionian Sun στα Λουρδάτα, Βρετανοί επισκέπτες του νησιού αναζητούσαν ακίνητα στα Επτάνησα.

Η νοτιοαφρικανικής καταγωγής σύζυγος του Διονύση Κουμουδού – ειδική στο interior design – «δειγμάτισε» οικόπεδα με ελαιώνες στη Ζάκυνθο. Ένα οικόπεδο πουλήθηκε τελικά αντί 54.000 στερλίνων στο ζευγάρι των Βρετανών. Η ανέγερση παραθεριστικής κατοικίας χρηματοδοτήθηκε με στεγαστικό από ελληνική συστημική τράπεζα, μέσω πληρεξούσιου στον Κουμουδό.

Δεν είναι γνωστό αν ο επενδυτής αγόρασε με τον ίδιο τρόπο το οικόπεδο των 18,9 στρεμμάτων από ιδιώτη για να χτίσει ένα ξενοδοχείο δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες.

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 25 Ιουλίου, είχε προηγηθεί η Έγκριση οριοθέτησης υδατορέματος από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων στις 9 Νοεμβρίου 2023, το πράσινο φως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων των Κυκλάδων στις 12 Απριλίου 2023, από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Σύρου στις 31 Μαΐου 2024 και η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου, στις 24 Ιουλίου, μία ημέρα πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, το εμβαδό κάλυψης του κτιρίου ανέρχεται σε 2.589 τ.μ., το εμβαδό δόμησης σε 2.974 τ.μ. και το μέγιστο ύψος σε 7,5 μέτρα.

Γιατί δεν προστατεύεται το Σαρακήνικο

Από την πλευρά του, το υπουργείο πάγωσε τις εργασίες ανέγερσης του ξενοδοχείου μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη στην Υπηρεσία Δόμησης Μήλου. Ο Γενικός Γραμματέας έστειλε επίσης έγγραφο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος της νομιμότητας της οικοδομικής άδειας. Να σημειωθεί ότι εκπονείται το Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του δήμου Μήλου, όπου από τις προδιαγραφές προκύπτουν σαφείς οδηγίες στους μελετητές για την προστασία του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές όπως είναι το Σαρακήνικο.

Όπως λέει στο mononews ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ έχει οριστεί συνάντηση του ίδιου με τον Γενικό Γραμματέα, Ευθύμη Μπακογιάννη. Έως ότου ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο της Μήλου, ο δήμος ετοιμάζει κινήσεις – μέσα σε αυτές και νομικές ενέργειες – για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Σημειώνει, δε, πως το οικόπεδο απέχει 70 μέτρα από τη θάλασσα και 20 μέτρα είναι η απόσταση των υπό κατασκευή κτισμάτων από τον αιγιαλό. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η νομοθεσία ορίζει την απόσταση των τουριστικών εγκαταστάσεων στα 50 μέτρα από τον αιγιαλό.

Γιατί, όμως, το Σαρακήνικο δεν προστατεύεται; Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, η συγκεκριμένη περιοχή στα Καμίνια προστατευόταν μέσω μελέτης που κατέτασσε την Ανατολική Μήλο στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας. Αυτό που δεν εγκρίθηκε, ωστόσο, ήταν το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του δήμου Μήλου, που θα επιτρέψει και την εφαρμογή της παραπάνω μελέτης και την προστασία της περιοχής.

Διαβάστε επίσης

Επιβεβαίωση mononews: Το Υπερταμείο ανακοίνωσε και επίσημα τον διορισμό του Γιάννη Παπαχρήστου στη θέση του CEO

Αττικές Εκδόσεις: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για οποιουδήποτε είδους επιχειρηματική συμφωνία

Πλειστηριασμοί: Σε νέους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των Μάκη Χριστοδουλόπουλου και Ανδρέα Κορασίδη