ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας κατέληξε σε συμφωνία να μειώσει τον αριθμό των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας σε 37,5 από 40, καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιδιώκει να προωθήσει κοινωνικές πολιτικές αντιμετωπίζοντας αδύναμη υποστήριξη στο κοινοβούλιο.
«Έχουν περάσει περισσότερα από 41 χρόνια από τότε που άλλαξαν οι ώρες εργασίας στη χώρα μας», δήλωσε την Τρίτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο μετασχηματισμός δεν είναι απλώς «μια ακόμη οικονομική ή εργασιακή μεταβλητή. Είναι ένα έργο για τη χώρα, ένα μέτρο που θα εκσυγχρονίσει την Ισπανία».
Η πρόταση θα σταλεί στο κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους.
Η μείωση των ωρών εργασίας συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των συνδικάτων, ενώ εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις. Ο νέος κανονισμός θα ωφελήσει περίπου 13 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ισπανία, σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και ορισμένοι τομείς όπως η εκπαίδευση έχουν ήδη 37,5 εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και ο μέσος αριθμός πραγματικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας στην Ισπανία είναι 36,4, σύμφωνα με τη Eurostat.
«Αυτό το μέτρο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο, τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές εταιρείες, και η πρόθεση είναι να διευκολύνει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να βελτιώσει την παραγωγικότητα», δήλωσε η Blanca Mercado, δικηγόρος στην KPMG Abogados.
Εάν το σχέδιο εγκριθεί, η Ισπανία θα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ έχει θέσει την «εργατική αξιοπρέπεια» ως μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης «ώστε όλοι οι Ισπανοί να εργάζονται για να ζήσουν και όχι να ζουν για να εργάζονται», είπε παλαιότερα . Η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε επίσης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 4,4% το 2025, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση από τότε που ο Σάντσες έγινε πρωθυπουργός σε περισσότερο από 60%.
Με το ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών και την οικονομία να καταγράφει την κορυφαία επίδοση μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης, ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει πολιτικά αυτήν την υπεραπόδοση, καθώς δυσκολεύεται να ψηφίσει σημαντικούς νόμους και το κοινοβούλιο δεν έχει εγκρίνει προϋπολογισμό από το 2023.
Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό: Ο Γιάννης Παπαχρήστου νέος διευθύνων σύμβουλος στο Υπερταμείο