Μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο προγραμματίζεται η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζει αυτή την ώρα το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τις τράπεζες για το «καυτό» θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν στο mononews πως δεν έχει «κλειδώσει» η τελική πρόταση, ωστόσο έχουν σχηματιστεί οι περισσότερες διατάξεις, που έχουν στόχο να δοθεί μια βιώσιμη λύση στους 70.000 εγκλωβισμένους δανειολήπτες της χώρας μας.

1

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα στη Βουλή, ο οποίος ανέφερε πως το νέο νομικό πλαίσιο, θα στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές: θα λαμβάνει υπόψη τη νομική πραγματικότητα, δεν θα αποσταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία και θα παρέχει ανακούφιση στους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το συνολικό ύψος των δανείων σε ελβετικό φράγκο αγγίζει τα 4,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δις ανήκουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και το υπόλοιπο 1,5 δις στα «χέρια» funds και servicers.

Μπαράζ δικαστικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκές χώρες

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει υπόψιν του τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουν προσφύγει αντίστοιχοι δανειολήπτες και έχουν δικαιωθεί. Στην πλειοψηφία τους τα δικαστήρια κρατών – μελών έχουν αποφανθεί πως οι δανειολήπτες δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τον κίνδυνο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ έχουν ζητήσει από τις τράπεζες, στο εξής ο υπολογισμός των δανείων να γίνεται με βάση την αρχική συμφωνία χορήγησης του δανείου.

Ήδη τα δικαστήρια σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβενία, έχουν κρίνει ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη-καταναλωτή.

Το σχέδιο για τα δάνεια σε ελβετικό

Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να περιλαμβάνει και «κούρεμα» στα δάνεια και συγκεκριμένα της διαφοράς στην οφειλή που έχει προκύψει λόγω της ισοτιμίας, αλλά και αναπροσαρμογή βάσει επιτοκιακών διαφορών. Κι αυτό γιατί πολλοί δανειολήπτες, παρόλο που καταβάλουν τις δόσεις τους όλα αυτά τα χρόνια, βλέπουν το υπόλοιπο του δανείου να υπερβαίνει το αρχικό.

Από την περίοδο 2006 – 2008 που υπήρξε «έκρηξη» των δανείων σε ελβετικό φράγκο, 1 ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,60 ελβετικά φράγκα και σήμερα η ισοτιμία έχει μειωθεί στο 0,94 ελβετικά φράγκα.

Το «ψαλίδι» δηλαδή, με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, θα αφορά τη διαφορά της αύξησης που έχει προκύψει από την αλλαγή της ισοτιμίας του ευρώ με το ελβετικό φράγκο, ώστε στη συνέχεια οι δανειολήπτες να «γυρίσουν» τα δάνεια σε ευρώ, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το σχέδιο προβλέπει επίσης, οι τόκοι να υπολογίζονται πλέον με βάση το Euribor αντί για το Libor και το SARON.

Και ακριβώς εδώ είναι το «κλειδί» για την ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, σε ποια δηλαδή ισοτιμία θα γυρίσουν τα δάνεια σε ευρώ.

Για το λόγο αυτό, τόσο οι τράπεζες, όσο και οι servicers θα πρέπει να «τρέξουν» διάφορα σενάρια ως προς το ύψος της ισοτιμίας, ώστε και οι δανειολήπτες να ωφεληθούν και η ζημία για τις τράπεζες να είναι διαχειρίσιμη, επιπλέον δεν πρέπει να υπάρξει κίνδυνος και για τις ανακτήσεις μέσω του «Ηρακλή» καθώς πολλά δάνεια σε ελβετικό είναι «κόκκινα» και έχουν τιτλοποιηθεί.

Για τα σενάρια της ισοτιμίας που θα γυρίσουν τα δάνεια από ελβετικό σε ευρώ, θα πρέπει να ενημερωθούν οι εποπτικές αρχές, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση.

Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλεψη ώστε το νέο δάνειο που θα συναφθεί σε ευρώ, να μην ξεπερνά σε καμία περίπτωση το αρχικό δάνειο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το υπόλοιπο ξεπερνούσε ακόμα και την αξία του ακινήτου, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τον δανειολήπτη να το εξοφλήσει, αυξάνοντας την ίδια ώρα και το «στοκ» των κόκκινων δανείων στις τράπεζες.

Ο σχεδιασμός που δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα αναμένεται να περιλαμβάνει και «κόφτες» όπως για τους δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί παλαιότερα σε ρυθμίσεις και δεν θα λειτουργεί αναδρομικά για όσους κατάφεραν να αποπληρώσουν το δάνειο με τις «φουσκωμένες» μηνιαίες δόσεις λόγω διαφοράς επιτοκίων.

 

Διαβάστε επίσης 

Σκλαβενίτης: Με DNA mall και στόχο τα 2 εκατ. πελάτες το νέο project στο πρώην εργοστάσιο της Πίτσος

Χατζηδάκης: Πώς θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο εμπορικός πόλεμος

Xclusiv: Ιρανοί πωλητές πετρελαίου επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μειώσουν εκ νέου 8% τις εξαγωγές του από τη Ρωσία