Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μακριά πάντως από τα χαμηλά ημέρας μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναστείλει για ένα μήνα τους δασμούς 25% στο Μεξικό.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 44.421,91 μονάδες με απώλειες -0,28%,  ο S&P 500 έκλεισε στις 5.994,57 μονάδες με πτώση -0,76% ενώ ο Nasdaq σημείωσε βουτιά 1,2% στις 19.391,96 μονάδες.

1

Την ίδια ώρα η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου σημείωσε άνοδο 2,8  μ.β. στο 4,263%, αυτή του 10ετούς με πτώση 2,4  μβ στο 4,542%, ενώ 30ετή με πτώση 4,1 μβ στο 4,771%.

Η αγορά κινήθηκε στους ρυθμούς της απόφασης του Τραμπ να επιβάλει από τις αρχές του μήνα δασμούς ύψους 25% στον Καναδά και 10% στην Κίνα,  με τον πρώτον να απαντά με τον ίδιο τρόπο, την ώρα που το Πεκίνο ανέφερε πως θα προσφύγει στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου. Ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 25% και στο Μεξικό, ωστόσο μετά από συνομιλία με την Μεξικανή ομόλογό του, Κλαούντια Σέινμπαουμ, αποφάσισε τη Δευτέρα πως θα υπάρξει αναβολή ενός μήνα σε αυτούς.

«Ήταν μια πολύ φιλική συνομιλία, όπου συμφώνησε να προμηθεύσει αμέσως 10.000 Μεξικανούς στρατιώτες στα σύνορα που χωρίζουν το Μεξικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Τραμπ,  προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη συμφωνία θα συνεχιστούν για τον μήνα.  Η αναβολή αυτή αναπτέρωσε τις ελπίδες της αγοράς ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να είναι ένα διαπραγματευτικό εργαλείο του Τραμπ και ότι οι επενδυτές δεν πρέπει αρχικά να αντιδράσουν υπερβολικά.

Από τις μετοχές του Dow Jones, ο IBM έκλεισε με άνοδο 1,90%, η Procter & Gamble στο +1,66%, ενώ η Verizon στο 1,55%. Στον αντίποδα, η Apple σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 3,39% ενώ η Nvidia έκλεισε στο -2,84%. Η Caterpillar έκλεισε επίσης στο -2,67%.

H εβδομάδα συνεχίζεται με νέες εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, οι οποίες αναμένεται να τραβήξουν ένα μέρος της προσοχής της αγοράς από τις συζητήσεις γύρω από τις πολιτικές του Τραμπ και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, το εμπόριο και τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης

JP Morgan: Η κυβέρνηση Τραμπ ίσως είναι «μη φιλική για τις επιχειρήσεις»

Πετρέλαιο: Περιορίστηκαν τα κέρδη μετά την αναστολή των δασμών στο Μεξικό

Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό μετά την επιβολή δασμών του Τραμπ – Οι επενδυτές αναζητούν την σταθερότητα