ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από προβλήματα, πολλά από τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή που απέστειλε στον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή ζητά την παρέμβασή του, πριν έρθουν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, ζητά να δοθεί προθεσμία μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2025 για την χωρίς πρόστιμο δήλωση της λύσης όλων των μισθώσεων που λύθηκαν οποτεδήποτε και μέχρι και την 31.12.2024. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να δηλώνουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ και τη λύση των μισθώσεων των ακινήτων τους, ιδιαίτερα των παλαιοτέρων από αυτές, με αποτέλεσμα την επιβολή σε βάρος τους του προστίμου των 100€.
Ενώ για τον εκμισθωτή υπάρχει θεσμοθετημένη προθεσμία δήλωσης της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της ημέρας έναρξης της μίσθωσης, δεν υπάρχει αντίστοιχη προθεσμία τυχόν άρνησης εκ μέρους του ενοικιαστή, με αποτέλεσμα στα πλαίσια μιας αντιδικίας να μπορεί να αρνηθεί οποτεδήποτε, ακόμη και μετά πάροδο ετών, δημιουργώντας σοβαρή εμπλοκή στον εκμισθωτή. Γι’ αυτό ζητούμε να τεθεί 15θήμερη προθεσμία αιτιολογημένης άρνησης του μισθωτή μετά την ημερομηνία ειδοποίησής του, με την άπρακτη πάροδο της οποίας στην εκτύπωση της δήλωσης να αναφέρεται ότι αυτή έγινε ΔΕΚΤΗ.
Πώς θα αλλάζουν τα στοιχεία στα συμβόλαια ενοικίου
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι τα ενεργά συμβόλαια ενοικίου. Η σύμβαση μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή μπορεί να μεταβιβαστεί μετά από συμφωνία των δυο μερών ή μονομερώς από τον εκμισθωτή σε περίπτωση μεταβίβασης του μισθίου ή και από τον μισθωτή, όταν ο τελευταίος έχει σχετικό δικαίωμα από την μισθωτική σύμβαση, έτσι ώστε αυτό που συνεχίζεται να είναι η αυτή μίσθωση, και όχι μια εντελώς νέα.
Ωστόσο η εφαρμογή των μισθώσεων της ΑΑΔΕ επιτρέπει την δήλωση τροποποίησης μισθωτικής σύμβασης μόνο αν αυτή αφορά στη διάρκεια της μίσθωσης, το μίσθωμα, την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού και τα στοιχεία του “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ”, όχι όμως αν αυτή αφορά σε αναγκαία τροποποίηση των στοιχείων των συμβαλλομένων, ή άλλων στοιχείων, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις αυτές να πρέπει να δηλωθεί δήθεν «λύση» της αρχικής μίσθωσης και δήθεν «σύναψη νέας μίσθωσης», κάτι που δεν συνάδει με το νομοθετικό πλαίσιο των μισθώσεων και στην πράξη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και αντιδικίες μεταξύ των συμβαλλομένων.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή να επιτρέπει την δήλωση τροποποίησης υφιστάμενης μίσθωσης συγκεκριμένου ακινήτου, αν αυτή αφορά σε αλλαγή ενός και μόνον από τα εξής στοιχεία:
α. στο πρόσωπο του εκμισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος, αγοραστής, δωρεοδόχος, τέκνο από γονική παροχή και κάθε είδος νέου κυρίου του ακινήτου), ή
β. στο πρόσωπο του μισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος του μισθωτή ή υπεισερχόμενο τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο βάσει συμβατικής ρήτρας της αρχικής μίσθωσης), ή
γ. στη χρήση του μισθίου (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματική και αντίστροφα) ή
δ. σε επουσιώδεις μεταβολές στην περιγραφή του μισθίου (π.χ. στο εμβαδόν, στους βοηθητικούς χώρους ή στον αριθμό παροχής ρεύματος).
Εναλλακτικά προτείνεται η άμεση προσθήκη στην υπάρχουσα εφαρμογή, πεδίο στο οποίο να αναφέρεται ότι η μίσθωση που αναγκαστικά δηλώνεται ως δήθεν «νέα», αποτελεί συνέχιση συγκεκριμένης προηγούμενης μίσθωσης, πράγμα που θα διευκόλυνε εξαιρετικά τους ενδιαφερομένους και τις συναλλαγές.
Τριετής απαλλαγή για κενά ακίνητα και Airbnb
Μετά το πρόσφατο νομοσχέδιο που προβλέπει την τριετή φοροαπαλλαγή σε όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν τα κενά ακίνητα ή επιστρέψουν από την βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μίσθωση, η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί πως υπάρχει ένα «κενό» στη διαδικασία.
Για την εφαρμογή της απαλλαγής των μισθωμάτων κατοικιών επί μία τριετία ζητά να προστεθεί ειδικό πεδίο στο Ε2 που να επισημαίνει ότι το εισόδημα αυτό πρέπει να απαλλαγεί για μια τριετία.
Έκδοση ΑΦΜ σε πολυκατοικίες μέσω gov
Ενώ σήμερα η απόκτηση ΑΦΜ από φυσικά και νομικά πρόσωπα γίνεται διαδικτυακά χωρίς να χρειάζεται αυτοπρόσωπη μετάβαση σε Φορολογική Αρχή, η απόκτηση ΑΦΜ από διαχειριστή πολυκατοικίας παραμένει εκτός αυτής της φιλικής για τον πολίτη δυνατότητας. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά στις διαδικτυακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ να προστεθεί και η δυνατότητα απόκτησης ΑΦΜ από το διαχειριστή πολυκατοικίας. Όπως επισημαίνει στην επιστολή προς την ΑΑΔΕ, αυτό θα είναι μεγάλη διευκόλυνση στο έργο τους, στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και εντεύθεν στη διαφάνεια της διαχείρισης των οικονομικών των πολυκατοικιών, στην ασφάλιση των κοινοχρήστων μερών και εγκαταστάσεων της πολυκατοικίας και στη συμμετοχή της πολυκατοικίας σε επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.
Πέρα από την δυνατότητα έκδοσης ΑΦΜ από τα πολυώροφα κτίρια με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας χωρίς πρόστιμα, την οποία πρόσφατα ρυθμίσατε, πρακτική δυνατότητα ευχερούς απόκτησης ΑΦΜ για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να υφίσταται και για την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυωρόφων κτιρίων:
α. χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα άρθρα 785 και 789 του Α.Κ. περί «κοινωνίας» και τακτικής διαχείρισης του επίκοινου πράγματος, ή
β. με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, αλλά χωρίς κανονισμό πολυκατοικίας, δεδομένου ότι η εκλογή διαχειριστή με παμψηφία σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν. 3741/1929, είναι δυσχερέστατη και τις περισσότερες φορές πρακτικά αδύνατη.
Αυτοτελής φορολόγηση για ενοικίαση κοινόχρηστων χώρων
Όπως είναι γνωστό, μέχρι το 2013 ήταν ευχερέστατη η νόμιμη εκμίσθωση κοινόκτητων χώρων των πολυκατοικιών (π.χ. παλαιά θυρωρεία, αποθήκες, επιγραφές, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.) και η δήλωση του μισθώματος με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας από το διαχειριστή, ο οποίος κατέβαλε εφάπαξ το φόρο εισοδήματος στο τέλος κάθε έτους. Τα σχετικά μικρά έσοδα, κατά κανόνα χρησιμοποιούντο για τη συντήρηση και επισκευή των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων των πολυκατοικιών.
Με τον ισχύοντα ΚΦΕ, για λόγους επαύξησης των φορολογικών εσόδων, νομοθετήθηκε η υποχρέωση ξεχωριστής δήλωσης από κάθε συνιδιοκτήτη τόσο του ιδιοκτησιακού ποσοστού στο Ε9, όσο και του μεριδίου του μισθώματος που του αναλογεί! Αυτό είχε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, διότι ιδιαίτερα σε μεγάλες πολυκατοικίες, ουδείς συνιδιοκτήτης ποτέ ασχολήθηκε να δηλώσει οτιδήποτε από αυτά. Έτσι οι χώροι αυτοί είτε παρέμειναν κενοί και άχρηστοι, είτε μισθώθηκαν υπό συνθήκες φορολογικής αδιαφάνειας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει όλα τα σχετικά φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την παρέμβαση της ΑΑΔΕ για να επανέλθει η προϊσχύσασα αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων των κοινόκτητων χώρων, με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας και με αναλογικό συντελεστή 20%. Το Δημόσιο θα εισπράξει πολύ περισσότερα έσοδα, πολύ ευκολότερα, γιατί τα σχετικά μισθώματα θα δηλώνονται και θα πληρώνεται ολόκληρος ο αναλογών φόρος, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαφάνεια και στη δήλωση των μισθώσεων αυτών και των ακριβών στοιχείων των μισθωτών τους.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% στην Ευρωζώνη
Συντάξεις: Έκδοση 32.000 επικουρικών – Νέα ρύθμιση με τη χρήση πλασματικών ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα ανατροπή! Μετά το Μεξικό, ο Τραμπ αναστέλλει για έναν μήνα και τους δασμούς στον Καναδά
- O Τζεφ Μπέζος συμβουλεύει: Έξι στρατηγικές για να γίνεις πλούσιος
- Πασχαλάκης (Q&R) στο mononews: Γιατί εξαγοράσαμε τη SysteCom – Εξετάζουμε κι άλλες ευκαιρίες
- Οι τρεις βόμβες που απειλούν το Χ.Α. – Τα margins, το φρένο στην ΕΤΕ και οι αγοραστές σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ