ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα αναδεικνύει η έρευνα που πραγματοποιείται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.
Στη Βόρειο Ελλάδα, απ’ όπου περνάνε συνεχώς φορτία από χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια, οι τελωνειακές αρχές της χώρας μας πέφτουν πολύ συχνά πάνω σε παράνομα εμπορεύματα.
Ένα τέτοιο ήταν και αυτό με τα 25.747 λίτρα με μεθανόλιο και τουλουόλιο που ανέδειξε η στήλη wiseman, με ημερομηνία δημοπρασίας από το Τελωνείο των Σερρών ελάχιστες ημέρες πριν την τραγωδία. Οι πληροφορίες λένε πως αυτό το παράνομο εμπόρευμα, μετά τη δημοπρασία, αγοράστηκε από νόμιμη εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χρωμάτων.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες, αυτό που έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση για το συγκεκριμένο εμπόρευμα είναι το είδος των χημικών διαλυτών, αλλά και οι ημερομηνίες κατάσχεσης και δημοπρασίας, κάτι που γεννά μόνο ερωτήματα και τίποτα παραπάνω, πάντα μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Το «πάρτι» και η νομιμοποίηση
Η έρευνα έχει δείξει πως οι επιτήδειοι, γνωρίζουν πολύ καλά τις διαδικασίες και «ξεγλιστρούν» από τη νομοθεσία. Φεύγοντας τελείως από την παραπάνω δημοπρασία, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, έρχεται στο προσκήνιο το μεγάλο «κόλπο». Άνθρωποι που γνωρίζουν, μιλούν για ένα σύστημα το οποίο φέρνει πχ από την Βουλγαρία ένα εμπόρευμα, το οποίο όμως, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τα απαραίτητα τιμολόγια.
Έτσι, αφήνουν το τελωνείο να προχωρήσει στην κατάσχεσή του, προκειμένου να αποφύγουν ελέγχους και κατασχέσεις στις αποθήκες τους ή κατά την παράνομη μεταφορά του. Με αυτό τον τρόπο θα έλεγε κανείς πως ο πραγματικός αγοραστής του εμπορεύματος από την Βουλγαρία θα έχανε τα λεφτά του. Σε αυτό όμως, παίζουν ρόλο οι τιμές αγοράς και τελικής πώλησης του προϊόντος, που σε ορισμένες περιπτώσεις πχ αν καταλήξουν σε πρατήρια καυσίμων το περιθώριο κέρδους είναι πολύ υψηλό.
Οι ίδιοι αναφέρουν όμως, πως εκεί που «ποντάρουν» οι επιτήδειοι «έμποροι» είναι στην μετέπειτα διαδικασία. Διενεργούνται τρεις δημοπρασίες και σε κάθε μια που αποβαίνει άκαρπη, η τιμή πέφτει. Στο παραπάνω παράδειγμα των Σερρών με τους χημικούς διαλύτες, η πρώτη δημοπρασία έγινε στα 0,80 ευρώ ανα λίτρο, η δεύτερη στα 0,70 ευρώ και η τρίτη στα 0,60 ευρώ το λίτρο.
Με αυτό τον τρόπο, ο νέος αγοραστής αποκτά ένα εμπόρευμα με νόμιμα παραστατικά και διαθέτει κανονικό δελτίο αποστολής, δηλαδή μπορεί να το μεταφέρει όπου θέλει μέσα στη χώρα, ενώ έχει το δικαίωμα άμεσης εξαγωγής του και σε Τρίτη χώρα.
Μετά την δημοπρασία και εφόσον η νόμιμη εταιρεία το μεταπωλούσε παράνομα σε τρίτους, χωρίς τις απαραίτητες άδειες, μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την απάτη, καθώς από τη στιγμή που εισήλθε νόμιμα στη χώρα (μετά το «καθάρισμα» από τη δημοπρασία) ελέγχεται όπως κάθε άλλο εμπόρευμα που διακινείται εντός της ελληνικής επικράτειας, με την υποσημείωση πως η μεταφορά του πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένους κανόνες, λόγω των εύφλεκτων υλικών όταν πρόκειται για χημικούς διαλύτες.
Ποιοι συμμετέχουν
Για να μπει κάποιος στη δημοπρασία κατασχεμένων προϊόντων πρέπει να καταβάλει ένα ποσό εγγύησης συμμετοχής 300 ευρώ.
Δικαίωμα στη δημοπρασία έχουν:
-Οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιου είδους προϊόντα προσκομίζοντας στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ από την οποία να προκύπτουν οι δηλωθέντες Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), και γη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.
-Οι επιτηδευματίες που στα πλαίσια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους ασκούν εμπορία διαλυτών και θέσουν την εκπλειστηριαζόμενη – παραλαμβανόμενη ποσότητα σε καθεστώς εξαγωγής σε Τρίτη Χώρα.
-Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και επιπλέον εάν πρόκειται για εταιρεία, το καταστατικό της, από το οποίο να προκύπτει ότι είναι νόμιμοι ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι.
-Τα ανωτέρω εκτός από το εκπλειστηρίασμα υπόκεινται σε: Φ.Π.Α. 24% επί του εκπλειστηριάσματος
-Το εκπλειστηρίασμα υπόκειται σε Τ.Χ. ύψους 3,6 %. 5. Δεν επιβάλλονται οι παραπάνω επιβαρύνσεις εάν ο υπερθεματιστής τα παραλάβει για εξαγωγή σε Τρίτη Χώρα.
-Μετά την κατακύρωση στο όνομα του τελευταίου πλειοδότη παρακατατίθεται απ’ αυτόν άμεσα το ένα τέταρτο (1/4) του εκπλειστηριάσματος στο Ταμείο του Τελωνείου.
-Ο τελευταίος πλειοδότης, στο όνομα του οποίου κατακυρώθηκε η δημοπρασία, είναι υποχρεωμένος να καταθέσει εντός οκτώ (8) ημερών από την ημερομηνία της κατακύρωσης το υπόλοιπο του εκπλειστηριάσματος και να παραλάβει και αποκομίσει τα αγορασθέντα εμπορεύματα από τον τόπο αποθήκευσής τους εντός της ανωτέρω οκταήμερης προθεσμίας.
-Σε περίπτωση μη κατάθεσης του υπολοίπου του εκπλειστηριάσματος εντός της ταχθείσας οκταήμερης προθεσμίας, ο ανωτέρω πλειοδότης κηρύσσεται έκπτωτος και η κατατεθείσα εγγύηση καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Επιπλέον, η δημοπρασία επαναλαμβάνεται σε βάρος του, όντας υποχρεωμένος να αποκαταστήσει και κάθε άλλη ζημία του Δημοσίου.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,5% στην Ευρωζώνη
Συντάξεις: Έκδοση 32.000 επικουρικών – Νέα ρύθμιση με τη χρήση πλασματικών ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα ανατροπή! Μετά το Μεξικό, ο Τραμπ αναστέλλει για έναν μήνα και τους δασμούς στον Καναδά
- O Τζεφ Μπέζος συμβουλεύει: Έξι στρατηγικές για να γίνεις πλούσιος
- Πασχαλάκης (Q&R) στο mononews: Γιατί εξαγοράσαμε τη SysteCom – Εξετάζουμε κι άλλες ευκαιρίες
- Οι τρεις βόμβες που απειλούν το Χ.Α. – Τα margins, το φρένο στην ΕΤΕ και οι αγοραστές σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ