ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα και επώνυμες ιδιοκτησίες φιγουράρουν αυτή την εβδομάδα στην λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Από αυτά ξεχωρίζουν τα ονόματα των επιχειρηματιών Καρούζου, Κορασίδη και Χατζηιωάννου αλλά και οι γνωστές βιομηχανίες ΣΒΑΜΠΕ και ΣΕΒΑΘ.
Ανδρέας Κορασίδης
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου πρόκειται να χτυπήσει ξανά το σφυρί για τον Ανδρέα Κορασίδη αυτή τη φορά για ένα ακίνητο στη Βούλα και συγκεκριμένα στη θέση «Δικηγορικά» με τιμή εκκίνησης τα 281.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal.
Ειδικότερα ο πλειστηριασμός αφορά αδόμητο οικόπεδο συνολικής έκτασης 676,20τ.μ το οποίο βρίσκεται σε θέση ήπιας κλίσης εδάφους και δεν είναι περιφραγμένο με σταθερή περίφραξη.
Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση το ακίνητο περιήλθε στον κ. Κορασίδη κατά πλήρη κυριότητα με ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου με συμβόλαιο αγοράς του 1990.
Υπενθυμίζεται πως στις 13 Δεκεμβρίου του 2024 άλλαξε ιδιοκτησία και το ακίνητο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά, με 100 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης στα 3.417.100,00 ευρώ, μετά από μια περιπέτεια αλλεπάλληλων πλειστηριασμών.
Από το 2021 έως και σήμερα είχαν διενεργηθεί πάνω από έξι άγονα σφυριά για το εν λόγω ακίνητο, με αποτέλεσμα το πολυώροφο κτίριο στον Πειραιά να μένει στα αζήτητα των ηλεκτρονικών σφυριών και να επανεμφανίζεται με νέα όλο και πιο χαμηλή τιμή σε μια προσπάθεια να βρει τον νέο του ιδιοκτήτη.
Υπενθυμίζεται πως η Ράδιο Κορασίδης, θεωρούνταν ο «γίγαντας» των ηλεκτρικών συσκευών και ήταν ο ισχυρός αντίπαλος του μέχρι σήμερα δυνατού Κωτσόβολου, με την πρώτη να περνά από την πρωτοκαθεδρία στην πτώχευση και με την περιουσία της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών να περνά από τις λίστες των πλειστηριασμών και να αλλάζει χέρια.
Έτσι με τιμή κατακύρωσης στα 3.417.000,00 ευρώ, οφειλέτη την ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. ΥΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ και επισπεύδων σύνδικο της πτώχευσης, η «Ράδιο Κορασίδης» συμπλήρωσε το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας της πτώσης της.
Sprider stores
Με έναν προγραμματισμένο πλειστηριασμό εμφανίστηκε το όνομα της οικογένειας Χατζηιωάννου που κατείχε την γνωστή αλυσίδα ένδυσης Sprider Stores.
Συγκεκριμένα, στις 5 Φεβρουαρίου 2025 πρόκειται να χτυπήσει το σφυρί για ένα οικόπεδο με οφειλέτες τους Αθανάσιο, Δωρόθεο και Ευάγγελο Χατζηιωάννου , επισπεύδουσα την doValue και τιμή εκκίνησης τα 342.400,00 ευρώ, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για ο ποσό των 100.000 ευρώ.
Ο πλειστηριασμός αφορά ένα οικόπεδο τμήμα ενός μείζονος αγροτεμαχίου στην Κοινότητα Ανθούσας Αττικής, συνολικής έκτασης 17.824,88 τ.μ. συνολικής έκτασης 7.593,21 τ.μ στην Ανθούσα Αττικής και συγκεκριμένα στη θέση “Άνω Μελίσσι” της Κτηματικής Περιφέρειας του Δήμου Παλλήνης, της Δημοτικής Ενότητας Ανθούσης, εκτός σχεδίου Πόλεως.
Σύμφωνα με τη κατασχετήρια έκθεση η ιδιοκτησία περιήλθε στον Αθανάσιο Χατζηιωάννου του Δωροθέου κατά το δικαίωμα της επικαρπίας, στους: 1) Δωρόθεο Χατζηιωάννου του Αθανασίου, 2) Ευάγγελο Χατζηιωάννου του Αθανασίου, 3) Κωνσταντίνο Χατζηιωάννου του Αθανασίου, κατά το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας σε ποσοστό 1/3 εξ αδιαιρέτου.
Υπενθυμίζεται, πως το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει βγει σε πλειστηριασμό άλλες δύο φορές χωρίς όμως επιτυχές αποτέλεσμα αντίθετα η τιμή εκκίνησης μέσα από αυτές τις προσπάθειες κατρακύλησε από τα 428.000 ευρώ στα 342.400 και επίσης δεν είναι το μόνο που έχει βρεθεί στην ίδια κατάσταση.
Αντίθετα, η οικογένεια βρίσκεται στη δίνη των πλειστηριασμών από το 2022 όταν βγήκε για πρώτη φορά στο σφυρί το εργοστάσιο της στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα από το 2022 έως το 2023 για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είχαν διενεργηθεί τρεις άγονοι πλειστηριασμοί με τιμή εκκίνησης τα 2.064.000 ευρώ.
Η εταιρεία Sprider Stores ιδρύεται το 1971 από δύο αδέρφια τον Αθανάσιο και τον Σπύρο Αργυρό, στην αρχή της δημιουργίας της αντικείμενο παραγωγής είχαν τα ήδη μαγιό και θαλάσσης, ωστόσο λίγο αργότερα το 1978 ο Αθανάσιος Αργυρός αποχωρεί.
Το 1982 η εταιρεία μεταφέρεται από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό αναβαθμίζοντας τον παραγωγικός της εξοπλισμό δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο δίκτυο χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, επεκτείνοντας την δραστηριότητά της σε Ευρώπη, ΗΠΑ και ΑΣΙΑ.
Η αρχή για την γνωστή αλυσίδα ρούχων Sprider Stores γίνεται το 1990 όταν άνοιξε και το πρώτο κατάστημά της. Λίγα χρόνια αργότερα μέχρι και το 1999 η εταιρεία μετρούσε 11 καταστήματα σε Αττική και Περιφέρεια.
Σε αυτό το σημείο της ιστορίας μπαίνει η οικογένεια Χατζηιωάννου με την εξαγορά του 80% της εταιρείας. Η οικογένεια είχε ρίζες στην βιοτεχνική παραγωγή με μια μικρή βιοτεχνία στην Ξάνθη.
Τα δύο αδέλφια αδέρφια είχαν δημιουργήσει τον Όμιλο Χατζηιωάννου ο οποίος είχε μια πολυποίκιλη επιχειρηματική από το Χρηματιστήριο και το Καζίνο Ξάνθης μέχρι το ποδόσφαιρο, έτσι η εξαγορά της Sprider Stores δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Η εταιρεία το 2004 μπαίνει στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και από τα 11 καταστήματα πολλαπλασιάζει τη δυναμική της δημιουργώντας ένα δίκτυο με πάνω από 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια με το Sprider Bulgaria, ενώ την οικονομική της επιτυχία επιβεβαίωναν οι οικονομικοί ισολογισμοί και οι τζίροι εκατομμυρίων.
Ωστόσο τα καλά κάποια στιγμή έμελλε να τελειώσουν με το άκουσμα της οικονομικής κρίσης του 2008. Οι πρώτες απώλειες ήταν αισθητές με την διοίκηση να προχωρά σε ενέργειες διάσωσης και αναδιαρθρώσεων.
Κάποια καταστήματα αυτή την εποχή έκλισαν, θυγατρικές πωλήθηκαν αλλά την όλη κρίση πρόκειται να σφραγίσουν οι φωτιές που έπληξαν τα κεντρικά γραφεία και αποθήκες της εταιρείας το 2012 καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις της στην Ανθούσα.
Ωστόσο μαζί με άλλες τρείς φωτιές που έπληξαν καταστήματα το 2004 και 2008 δημιουργήσαν προβληματισμό εκείνη την εποχή και εντυπώσεις περί ηθικής αυτουργίας, με την υπόθεση οδηγείται στην άσκηση ποινικών διώξεων για εμπρησμό και απάτη με κίνητρο την είσπραξη των ασφάλιστρων ύψους 16 εκατ. ευρώ, βάζοντας στο στόχαστρο τα δύο αδέρφια. Έκτοτε, ακολούθησαν προσφυγές από την οικογένεια Χαζτηιωάννου οι οποίες απορρίφθηκαν.
Το τέλος ήρθε το 2013 όταν ανακοινώθηκε και επίσημα το λουκέτο της εταιρείας.
ΣΕΒΑΘ
Μια σειρά από βιομηχανίες του παρελθόντος έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανάμεσα τους και η ΣΕΒΑΘ η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης που από τις μέρες της δόξας οδηγήθηκε στην κατάρρευση έχοντας μια «πικρή» κατά τα γραφόμενα ιστορία.
Συγκεκριμένα, στις 6 Φεβρουαρίου του 2025 έχει προγραμματιστεί ένα ακόμα σφυρί για το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ, συνολικής έκτασης 196.962 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1.000.000,00 ευρώ, οφειλέτη τη ΣΕΒΑΘ ΑΒΕ και επισπεύδουσα σύνδικο της πτώχευσης.
Υπενθυμίζεται πως η τιμή εκκίνησης έχει καταγράψει μείωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ δεδομένου πως το τελευταίο επαναληπτικό σφυρί που είχε χτυπήσει τον προηγούμενο χρόνο είχε τιμή εκκίνησης τα 2.201.250,00 ευρώ.
Το 1975 ιδρύεται στο 5ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ξάνθης-Λάγους-Κομοτηνής η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης, ΣΕΒΑΘ – Α.Β.Ε. που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, με την κονσερβοποίηση και κατάψυξη λαχανικών.
Αποτελούσε στην Ελλάδα μια πρότυπη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας τροφίμων με μεγάλη παραγωγή, ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησης καλλιεργειών τις καλές εποχές άγγιζαν και τα 10.000 στρέμματα.
Επί πολλά χρόνια το εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ αποτέλεσε πράγματι έναν μοχλό ανάπτυξης και οικονομικής στήριξης για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, καθώς προσέφερε εκατοντάδες θέσεις εργασίας στηρίζοντας έτσι χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Στις εγκαταστάσεις της διέθετε μονάδα επεξεργασίας για προϊόντα τομάτας, λαχανικών σε κονσέρβα και θεωρούνταν κορυφαία στα κατεψυγμένα, στα τουρσιά, την προτηγανισμένη πατάτα και τον πουρέ πατάτας, ενώ ήταν ενεργή και στον εξαγωγικό τομέα.
Βασικός μέτοχος της ήταν η πανίσχυρη κάποτε Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, που υπήρξε από τις πιο αναπτυγμένες και δυναμικές δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας και ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές και βασικούς μετόχους μιας σειράς συνεταιριστικών εταιρειών.
Επιπλέον, διέθετε μια σύγχρονη μονάδα γραφικών τεχνών/τυπογραφείο για εκτύπωση και κατασκευή έντυπου υλικού, η οποία πέραν τωνυλικών συσκευασίας της ΣΕΒΑΘ εξυπηρετούσε και εξωτερικούς πελάτες.
Από το 2004 η βιομηχανία είχε εισέλθει σε τροχιά παρακμής και παρά τις προσπάθειες διάσωσης της, με την εξασφάλιση μεγάλων δανείων, το 2008 κηρύχθηκε σε πτώχευση.
Το 2008 η ΣΕΒΑΘ διέκοψε τη λειτουργία της και για λίγα χρόνια διατήρησε ως ανεξάρτητη δραστηριότητα την τυπογραφική μονάδα.
Λίγα χρόνια αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου του 2011 ξέσπασε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας η οποία προκλήθηκε από εργασίες που σημειώθηκαν εντός του εργοστασίου και καταστράφηκε σημαντικό μέρος του.
Το οριστικό λουκέτο για την βιομηχανία της Θράκης ΣΕΒΑΘ μπαίνει το 2010 όταν σταμάτησε και η χρήση της ως τυπογραφείο, ωστόσο η υπόθεση της περιβόητης δανειοδότησής της από την τότε Αγροτική Τράπεζα έμεινε ανοιχτή.
Συγκεκριμένα, από το 2004 έως το 2009 η ΣΕΒΑΘ δανειοδοτήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα με 18 συνεχόμενες συμβάσεις και το ποσό των 34.936.738 ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου, σε μια αμφιλεγόμενη για τα οικονομικά της εταιρείας περίοδο χάριν σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, καταλήγοντας με χρέη προς τρίτους και προς το Δημόσιο, 30 και 60 εκατομμυρίων αντίστοιχα.
Τα ερωτήματα που αιωρούνταν την περίοδο της πτώχευσης, η οποία απείχε για την ακρίβεια λιγότερο από χρόνο από την δανειοδότηση της ΣΕΒΑΘ, είχαν να κάνουν κυρίως με το πώς μια βιομηχανική επιχείρηση που χρηματοδοτείται με 35 εκατομμύρια ευρώ πτωχεύει σε λιγότερο από έναν χρόνο και εξακολουθεί το χρέος της να μένει ανέγγιχτο.
Για την παραπάνω υπόθεση, μεταξύ άλλων, είχε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά το 2011 στην Εισαγγελία Ξάνθης και ο εν ενεργεία, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης ο Σωκράτης Ξυνίδης ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ΣΕΒΑΘ.
Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Ξάνθης και ο Ξυνίδης επανήλθε με αίτησή του στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος και διέταξε να βγει η υπόθεση από το αρχείο, με αποτέλεσμα τελικά να προκύψουν εξατομικευμένες ευθύνες κρατικών λειτουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Σκιές είχαν δημιουργηθεί και όσον αφορά τα στοιχεία που αναζητούνταν για τη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς δεν υπήρχαν αρχεία που να αποδεικνύουν πως είχαν χειριστεί τα χρήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης, το εν λόγω ακίνητο είναι ένα γήπεδο που βρίσκεται στο Αγρόκτημα Φελώνης, επι της συμβολής της Ε.Ο. Ξάνθης-Κομοτηνής με την επαρχιακή οδό Ξάνθης Αβδήρων, συνολικής έκτασης 196.962 τ.μ που απαρτίζεται από τρία γεωτεμάχια.
Όσον αφορά τα κτίρια πρόκειται για εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά ακίνητα και εγκαταστάσεις της πτωχεύσεως ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Σ.Ε.Β.Α.Θ. Α.Β.Ε.» τα οποία βρίσκονται επί του οικοπέδου και έχουν ανεγερθεί σταδιακά από το 1976 έως το 1985.
Με βάση την εκτίμηση, στην παρούσα κατάσταση η εκτιμώμενη βιομηχανία περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 49.660,34τ.μ., υπόστεγα επιφάνειας 3.097,35τ.μ., υπόγειο εμβαδού 967,50τ.μ. και λοιπές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας στο σύνολό τους βρίσκονται σε κακή κατάσταση και πέραν της φυσικής φθοράς λόγω παρατεταμένης εγκατάλειψης, τα κτίσματα έχουν βανδαλιστεί και λεηλατηθεί και συνεχίζουν να λεηλατούνται απουσία φύλαξης του χώρου.
Συγκεκριμένα, από το σύνολο των κτισμάτων απουσιάζουν όλα τα μεταλλικά στοιχεία που μπορούσαν να αφαιρεθούν και έχουν καταρρεύσει περιμετρικές τοιχοποιίες σε πολλά βιομηχανικά κτίσματα.
Στην αναφορά επισημαίνεται πως δεν δύναται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της βιομηχανίας ενώ η αξία του ακινήτου στηρίζεται στην οικοπεδική αξία αυτού, δεδομένης της προνομιακής θέσης που έχει.
Η οριστική διακοπή της λειτουργίας της ΣΕΒΑΘ σήμανε και το οριστικό τέλος των εγκαταστάσεων της οι οποίες παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου και στις λεηλασίες, συγκαταλέγοντας το συγκεκριμένο ακίνητο στις βιομηχανίες φαντάσματα της Ξάνθης.
ΣΒΑΜΠΕ
Στο σφυρί βγαίνει το ακίνητο της βιομηχανίας ηλεκτροτεχνικών προϊόντων Schwabe Hellas, του ελληνογερμανικού Joint Venture με έδρα το Κορωπί.
Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 7 Φεβρουαρίου του 2025 με επισπεύδουσα την «doValue Greece» και τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.506.400,00 ευρώ.
Η Schwabe Hellas S.A., μια ελληνογερμανική κοινοπραξία για την κατασκευή εξειδικευμένου ηλεκτροτεχνικού υλικού που ήταν κάτοχος άδειας της Hermann Schwabe/Urbach (αργότερα Vossloh Schwabe) για 20 χρόνια, δημιουργήθηκε το 1974.
Η SCHWABE HELLAS εφάρμοσε το δικό της σύστημα διαχείρισης ποιότητας το οποίο πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996 κατά ISO 9002:1994.
Έκτοτε η εταιρεία εξελίσσει συνεχώς το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας και πιστοποιήθηκε ξανά το 2003 σύμφωνα με το ISO 9001:2000.
Η εταιρεία έχει έδρα και στην Βουλγαρία, όπου τα οικονομικά της αντιπροσωπεύουν την δυναμική θέση της στην αγορά.
Συγκεκριμένα, σήμερα δραστηριοποιείται στο ολοκαίνουργιο εργοστάσιό της το οποίο εδρεύει στη νότια Βουλγαρία, με την επωνυμία ASTRON LIGHTING SOLUTIONS το οποίο παράγει όλη τη γκάμα των προϊόντων αποτελώντας την κύρια μονάδα παραγωγής εξειδικευμένου ηλεκτροτεχνικού υλικού (για λαμπτήρες φθορισμού, υδράργυρου, μετασχηματιστές κ.ά.).
Οι εξαγωγές της Βουλγαρίας αντιπροσωπεύουν το 70-80% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας και έχουν δημιουργήσει επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, τη Νότια Αμερική και την Αφρική.
Από την άλλη η ελληνική εταιρεία «ΣΒΑΜΠΕ ΕΛΛΑΣ» η οποία συγχωνεύθηκε με την «Στυλιανός Σταμπούλης ΑΕΒΕ Ηλεκτροτεχνικών Προϊόντων» παρουσιάζει όλο και πιο χαμηλούς τζίρους.
Συγκεκριμένα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, για το 2022 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 60.000,00 και υποχρεώσεις ύψους 12.172.670,34 ευρώ.
Το ακίνητο
Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται επί της λεωφόρου Bάρης – Kορωπίου, στη θέση «Κλωσάρι», εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) και Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.).
Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας τα 9.322,50τ.μ. όπου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτίριο, αποτελούμενο από:
α) Υπόγειο συνολικής επιφανείας 745,40τμ.
β)Ισόγειο συνολικής 3.967,20τμ που αποτελείται από τμήμα βιομηχανικού χώρου επιφανείας 3.043,50, αποθηκευτικό χώρο επιφανείας 705τμ και χώρο γραφείων επιφανείας 218,70.
γ) α’ όροφο συνολικής επιφανείας 3.326,50τ.μ.
δ)β’ όροφο συνολικής επιφανείας 1.185τ.μ. ο οποίος ο όροφος όπως αυτός περιγράφεται στις προηγούμενες εκθέσεις εκτίμησης φαίνεται ότι παραμένει μερικώς ημιτελής
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης, κατά την νέα επιτόπια εξωτερική μακροσκοπική αυτοψία που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκε κάποια αλλαγή στο ακίνητο. Φαίνεται ότι χρησιμοποιείται τμηματικά και παραμένει μέτριας εξωτερικής εμφάνισης.
Το κτίριο χαρακτηρίζεται ως συνήθους ποιότητας κατασκευής, διαθέτει μέτριο βαθμό συντήρησης εξωτερικά, ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος και εντός του υπάρχουν ράμπες εισόδου αυτοκινήτων, υπόστεγα, κατοικία φύλακα, φυλάκιο εισόδου.
Υπενθυμίζεται, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το εν λόγω ακίνητο στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς έχουν προηγηθεί άλλα άγονα όμως σφυριά.
Συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2022 διενεργήθηκε ο πρώτος πλειστηριασμός για το ακίνητο με επισπεύδουσα την CEPAL και τιμή πρώτης προσφοράς τα 2.875.500 ευρώ, ενώ ακολούθησε επαναληπτικό σφυρί με τιμή εκκίνησης τα €3,2 εκατ.
Στις 4 Οκτωβρίου του 2023 διενεργείται ακόμη ένας πλειστηριασμός με τιμή πρώτης προσφοράς να πέφτει κατακόρυφα στο €1,89 εκατ.
Σε πλειστηριασμό του περασμένου Ιουλίου η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο είχε οριστεί στα 1.910.000 ευρώ, ωστόσο η εταιρεία άσκησε ανακοπή η οποία έγινε εν μέρει δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ανεβάζοντας την τιμή πρώτης προσφοράς στα 4 εκατ. ευρώ.
Έτσι προγραμματίστηκε ακόμα ένας πλειστηριασμός για τις 18 Σεπτεμβρίου του 2024 με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Άλλο ένα σφυρί έρχεται στις 13 Νοεμβρίου του 2024 με επισπεύδουσα την doValue και με την τιμή να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα με εκκίνηση τα 4.383.000,00 ευρώ.
Καρούζος
Με νέους πλειστηριασμούς κάνει την επανεμφάνισή του στην πλατφόρμα e auction ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος, που κάποτε πρωταγωνιστούσε στον κόσμο των ακινήτων, ένας ρόλος που τον οδήγησε στην φυλακή με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής και με τίτλο Καρούζος Gate.
Το όνομα του γνωστού επιχειρηματία δεν έχει λείψει από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών σφυριών, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες γρήγορα «έπιασαν δουλειά» βγάζοντας στο σφυρί μια σειρά από ακίνητα του ομίλου. Αυτή τη φορά στην πλατφόρμα βρίσκονται αναρτημένα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν δύο ακίνητα στην Γλυφάδα και την Κηφισιά.
Καρούζος Gate
Ο Γιάννης Καρούζος, ο άλλοτε κραταιός άνδρας του real estate και η τότε σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα μέσα στις προηγούμενες δεκαετίες είχαν αποκτήσει ένα ισχυρό πακέτο ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αττική, η Πάτρα, το Ηράκλειο της Κρήτης και η Κεφαλλονιά.
Το μοντέλο που εφάρμοζαν για την ανάπτυξη των τότε φιλόδοξων επιχειρηματικών τους κινήσεων στον χώρο του Real rstate, κατορθώνοντας να αποκτήσουν ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 200 ακίνητα, «προϋπέθετε» τη σύσταση μιας διαφορετικής εταιρείας όπως ήταν η Karouzos Construction, Karouzos Development, Karouzos Investment και πλήθος άλλων, για κάθε ακίνητο που προσέθεταν στην ατζέντα τους.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα του συζυγικού διδύμου είχε προκαλέσει προβληματισμό στην αγορά, με τους ίδιους να αγοράζουν ανεξέλεγκτα ακίνητα, πολλές φορές σε τιμή άκρως αναντίστοιχη με τις πραγματικές αξίες.
Το 2010 όταν η οικονομική κρίση έδειξε τα δόντια της στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας μαζί και στο ζεύγος Καρούζου, οι πρωταγωνιστές από την κορυφή της αγοράς ακινήτων βρέθηκαν στα δικαστικά έδρανα με ένα πακέτο κατηγοριών που περιλάμβανε απάτες, μεσίτες και εταιρίες «φαντάσματα», καθώς τουλάχιστον τρεις offshore είχαν λάβει μέρος στο χορό των δισεκατομμυρίων με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, δημιουργώντας την πολύκροτη υπόθεση.
Λίγο αργότερα οι κατηγορίες γίνονται κακουργηματικές πράξεις, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Μάρτιο το 2018 να εκδίδει καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον τους.
Συγκεκριμένα, στον Γιάννη Καρούζο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ στη Ρεβέκκα Σκαφτούρα ποινή κάθειρξης 14 ετών και πρόστιμο 200.000 ευρώ. Η ίδια παρέμεινε ωστόσο ελεύθερη με περιοριστικούς όρους λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής.
Το επιχειρηματικό κάστρο του ζευγαριού έπεσε και δεν άργησε να συμπαρασύρει και τη συζυγική τους ιδιότητα. Η δίκη Καρούζου ξεκίνησε το 2017 και αποτέλεσε ένα οικογενειακό «ριάλιτι» με τις δύο πλευρές άλλοτε να μην ανταλλάσσουν ούτε κουβέντα και άλλοτε να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο επιθέσεων και κατηγοριών υποδεικνύοντας ο ένας τον άλλο ως τον «εγκέφαλο» του σκανδάλου.
Η Καρούζος Gate, άνοιξε και παρέσυρε μαζί της μια αυτοκρατορία ακινήτων και εταιρειών εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ και συνεχίζει να παρασύρει ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία μέχρι σήμερα, έξι χρόνια μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις για Καρούζο και Σκαφτούρα.
Συγκεκριμένα, κάθε εταιρεία ήταν φορτωμένη με υπέρογκα δάνεια με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες να βγάζουν σε πλειστηριασμό πλήθος ακινήτων του ομίλου Καρούζου.
Στις 5 Φεβρουαρίου του 2025 έρχονται τα σφυριά για το ακίνητο του Γιάννη Καρούζου στην Γλυφάδα με συνολική τιμή εκκίνησης τα 609.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal.
Όσον αφορά την συνολική τιμή των ιδιοκτησιών, τα 587.000,00 ευρώ αφορούν την κατοικία (Κ1), τα 2,000 ευρώ αφορούν μια υπόγεια αποθήκη και αντίστοιχα οι δύο θέσεις στάθμευσης βρίσκονται με τιμή εκκίνησης τα 10.000 ευρώ για την κάθε μία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για οικόπεδο επιφάνειας 1.335,42 τ.μ. επί της οδού Γρ. Λαμπράκη. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης τα εκτιμώμενα ακίνητα είναι τα παρακάτω:
1) Υπόγεια αποθήκη-γκαράζ με επιφάνεια 70,94 τ.μ.
2) Διαμέρισμα ισογείου με επιφάνεια 76,67 τ.μ., το οποίο αποτελείται από καθιστικό, κουζίνα, W.C., δυο ημιυπαίθριους χώρους και εξώστες στην πρόσοψη.
3) Διαμέρισμα πρώτου ορόφου με επιφάνεια 54,17 τ.μ. , το οποίο αποτελείται από τρεις κοιτώνες, λουτρό, W.C., ημιυπαίθριο χώρο και διάδρομο.
Οι τρεις ιδιοκτησίες αποτελούν την υπό στοιχεία «Κ-1» κατοικία, έχουν ενδοεπικοινωνία με εσωτερική κλίμακα και στην ιδιοκτησία ανήκει κατ΄ αποκλειστική χρήση τμήμα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου (πρασιά).
4) Υπόγεια αποθήκη με επιφάνεια 6,74 τ.μ.
5) Κλειστός χώρος στάθμευσης με επιφάνεια 12,50 τ.μ.
6) Κλειστός υπόγειος χώρος στάθμευσης με επιφάνεια 12,50 τ.μ.
Στις 5 Μαρτίου του 2025 βγαίνει στο σφυρί ένα ακόμη ακίνητο ιδιοκτησίας Γιάννη Καρούζου στην Κηφισιά, με συνολική τιμή εκκίνησης 452.739,06 ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal.
Συγκεκριμένα, τα 316.000 ευρώ αφορούν το διαμέρισμα και τα 8.000 ευρώ τη θέση στάθμευσης, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 150.000 ευρώ.
Πρόκειται για 3όροφη ημιτελή οικοδομή η οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 2 ορόφους με επικλινή στέγη.
Αναλυτικότερα, το διαμέρισμα (Α-1) αποτελείται από είσοδο, υποδοχή, 2 δωμάτια, κουζίνα, λουτρό, wc, δύο εξώστες προς την οδό Ραγκαβή και έναν προς τον πίσω ακάλυπτο, καθώς και 2 ημιυπαίθριους χώρους προς τον πίσω ακάλυπτο συνολικής επιφάνειας 22,104 τμ.
Το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 110,3315 τμ και καταλαμβάνει όλο τον Α’ όροφο. Η θέση στάθμευσης (Ρ-2) βρίσκεται στο υπόγειο και αποτελείται από ένα χώρο, έχει επιφάνεια 11,55 τμ.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο παραμένει ημιτελές στο σύνολό του και ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου αφρόντιστος με άγρια βλάστηση.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Στο σφυρί οδεύουν με τον νέο χρόνο τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί», των οποίων δικαιούχος είναι η υπό πτώχευση «Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε.».
Και στις δυο περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί που έρχονται αντανακλούν την υφιστάμενη κατάσταση στον χώρο του «Τύπου».
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η προτίμηση του κοινού στη διαδικτυακή ενημέρωση γρήγορα κατέστησε αδύνατη τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών έντυπων μέσων και των παρελκόμενων επιχειρήσεων.
Περιοδικά και άλλα φύλλα, που κάποτε μεσουρανούσαν έχοντας μια μόνιμη θέση στα ελληνικά περίπτερα και τα πρωινά των αναγνωστών έχουν πάρει τον δρόμο της λήθης και μαζί τους οι εκδοτικοί οργανισμοί και τα πρακτορεία διανομής, όπως η «Ευρώπη» που στήριζαν τον «κύκλο» του Τύπου στην Ελλάδα.
Για τις 7 Φεβρουαρίου 2025, έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για την οφειλέτρια υπό πτώχευση ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Τεχνικές Εκδόσεις Ανώνυμος Εκδοτική, Ραδιοφωνική και Εκμετάλλευσης Κέντρων Αθλητικής, Ψυχαγωγικής και Κυκλοφοριακής Αγωγής Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε.», που κηρύχθηκε σε πτώχευση δυνάμει απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από το 2019.
Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορά μια σειρά εμπορικών σημάτων της οφειλέτριας που βρίσκονται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών σφυριών με συνολική τιμή εκκίνησης τα 401.250,00 €και επισπεύδοντα σύνδικο πτώχευσης.
Η κατασχετήρια έκθεση περιλαμβάνει μια λίστα εμπορικών σημάτων που συνοψίζονται στα εξής:
1. Εμπορικό Σήμα 4ΤΡΟΧΟΙ, με αριθμό εγγραφής D48778, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από την κλάση 16, με ημερομηνία λήξης την 16/04/2030.
2. Εμπορικό Σήμα 4 ΤΡΟΧΟΙ, με αριθμό εγγραφής D173632, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από τις κλάσεις 38 και 42, με ημερομηνία λήξης την 6/5/2024. Σημειώνεται ότι για την παράταση της προστασίας του άνω σήματος έχει υποβληθεί από το σύνδικο της πτώχευσης σχετική αίτηση ανανέωσης με αριθμό πρωτοκόλλου 8732/2024 και εκκρεμεί η εμφάνιση της σχετικής καταχώρησης στο μητρώο σημάτων.
3. Εμπορικό Σήμα 4 ΤΡΟΧΟΙ (CY), με αριθμό εγγραφής 58716, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από την κλάση 16, με ημερομηνία λήξης την 8/12/2031 (Γραφείο εμπορικών σημάτων Cyprus – DRCIP – Γραφείο εγγραφής ή καταχώρισης CY, προσδιορισθείσα εδαφική περιοχή: Κύπρος).
4. Εμπορικό Σήμα ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, με αριθμό εγγραφής N279753 (και επίσης με αριθμό εγγραφής D160454), για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από τις κλάσεις 16 και 41, με ημερομηνία λήξης την 11/04/2033.
5. Εμπορικό Σήμα ΗΧΟΣ ΕΙΚΟΝΑ, με αριθμό εγγραφής N224582, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από την κλάση 16, με ημερομηνία λήξης την 20/1/2034.
6. Εμπορικό Σήμα 2 ΤΡΟΧΟΙ, με αριθμό εγγραφής D57757, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από την κλάση 16, με ημερομηνία λήξης την 14/11/2032.
7. Εμπορικό Σήμα AUTOBANK, με αριθμό εγγραφής D117032, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από τις κλάσεις 35 και 42, με ημερομηνία λήξης την 29/10/2032.
8. Εμπορικό Σήμα FLIGHTBANK, με αριθμό εγγραφής D117029, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από τις κλάσεις 35 και 42, με ημερομηνία λήξης την 29/10/2032.
9. Εμπορικό Σήμα MOTOBANK, με αριθμό εγγραφής D117028, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από τις κλάσεις 35 και 42, με ημερομηνία λήξης την 29/10/2032.
10. Εμπορικό Σήμα AUDIOBANK, με αριθμό εγγραφής D117031, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από τις κλάσεις 35 και 42, με ημερομηνία λήξης την 29/10/2032.
11. Εμπορικό Σήμα 2Τ, με αριθμό εγγραφής D57758, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από την κλάση 16, με ημερομηνία λήξης την 14/11/2032.
12. Εμπορικό Σήμα MUSICBANK, με αριθμό εγγραφής D117030, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από τις κλάσεις 35 και 42, με ημερομηνία λήξης την 29/10/2032.
13. Εμπορικό Σήμα TASTEBANK, με αριθμό εγγραφής D117033, για προϊόντα/υπηρεσίες που διακρίνονται από τις κλάσεις 35 και 42, με ημερομηνία λήξης την 29/10/2032.
Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση, στον Πλειοδότη μαζί με τα ανωτέρω σήματα, θα μεταβιβαστεί και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης των ονομάτων: 4troxoi.gr και 4troxoi.cy.
Όσον αφορά την εκμετάλλευση από τρίτες εταιρείες στη διακήρυξη σημειώνεται, ότι:
Α) Στον Πλειοδότη μαζί με τα ανωτέρω σήματα, θα μεταβιβαστεί οποιοδήποτε δικαίωμα διακριτικού γνωρίσματος επί επιχείρησης, προϊόντων ή υπηρεσιών που διακρίνονται από τα ανωτέρω εμπορικά σήματα, καθώς και κάθε άλλο δικαίωμα που απορρέει από τα ανωτέρω εμπορικά σήματα ακόμα και αν αυτό δεν αναφέρεται ρητά στην παρούσα διακήρυξη.
Β) Η πλειστηρίαση των ως άνω σημάτων θα γίνει συνολικά κατά ομάδα σήματος και δεν θα επιτραπεί η εκπλειστηριάση σε ένα μόνο σήμα της ομάδας.
Γ) Γίνεται μνεία ότι, δυνάμει ενεργών συμβάσεων παραχώρησης άδειας χρήσεως εμπορικού (εκδοτικού) σήματος, ιστοσελίδας και ονόματος χώρου (domain name), τα εμπορικά σήματα 4ΤΡΟΧΟΙ, με αριθμό εγγραφής D48778 και 4 ΤΡΟΧΟΙ (CY), με αριθμό εγγραφής 58716, έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση από τρίτες εταιρείες και βάσει αυτών εισπράττονται δικαιώματα.
Στο πλαίσιο των άνω συμβάσεων λειτουργούν οι διαδικτυακοί ιστότοποι για τους οποίους έχουν κατοχυρωθεί τα ως άνω αναφερόμενα ονόματα χώρου.
Στις εν λόγω συμβάσεις παραχώρησης χρήσης υφίσταται όρος ο οποίος προβλέπει ότι “Σε περίπτωση αναγκαστικής εκποίησης του Σήματος με δημόσιο πλειστηριασμό στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, οποτεδήποτε ακόμα και πριν την παρέλευση του πρώτου συμβατικού έτους, ο πλειοδότης στον οποίο θα κατακυρωθεί το Σήμα (νέος δικαιούχος) θα δύναται να καταγγείλει αζημίως την παρούσα σύμβαση ενώ τα αποτελέσματα της καταγγελίας αυτής θα επέρχονται με την παρέλευση τριών (3) μηνών από την περιέλευσή της στον Αδειούχο”.
Ακόμα και μετά την κατακύρωση στον πλειοδότη, η πτωχευμένη εταιρεία δικαιούται να εισπράξει τα δικαιώματα που θα οφείλονται – βάσει των ανωτέρω συμβάσεων – προς αυτήν και θα ανάγονται στο χρονικό διάστημα μέχρι την κατακύρωση στον πλειοδότη, άλλως σε περίπτωση που αυτά καταβληθούν στον πλειοδότη, δικαιούται να τα αναζητήσει από εκείνον, ο οποίος θα υποχρεούται σε απόδοση.
Δ) Η διαδικασία εκποίησης θα διενεργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4738/2020 και οι δημοσιεύσεις θα διενεργηθούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας και στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμών βάσει της υπ’ αριθμόν 16106/2021 απόφασης του Υπ. Δικαιοσύνης.
Το περιοδικό 4τροχοί, το πρώτο ελληνικό περιοδικό αυτοκίνησης, βγαίνει «στον αέρα» το 1970 από την εταιρεία Τεχνικαί Εκδόσεις Ε.Π.Ε. αργότερα, Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε., ένα εγχείρημα του Κώστα και της Σόφης Καββαθά.
Ο Κώστας Καββαθάς μπήκε στον κόσμο της δημοσιογραφίας το 1966, είναι δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας. Ενώ στην πορεία του ίδρυσε μια σειρά από περιοδικά, με τα πιο δημοφιλή να είναι οι 4 Τροχοί, Πτήση & Διάστημα, Ήχος & Hi-Fi, Ram και του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ.
Κώστας Καβαθθάς
Ο ίδιος ήταν και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε.» που κυκλοφορούσε τα περιοδικά αυτοκίνησης 4 τροχοί, με το πρώτο τεύχος να περιλαμβάνει συγκριτική δοκιμή των Rolls-Royce Silver Shadow (1965-73) και Mercedes-Benz 300 SEL 6,3 (1968-72) δύο από τα ακριβότερα αυτοκίνητα της τότε ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου.
Τον Ιούνιο του 2006, η πλειοψηφία των μετοχών της «Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε.» πέρασε στις «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.»
Τα χρόνια που ακολουθούν η συρρίκνωση της αγοράς αυτοκινήτου και η στροφή των αναγνωστών προς το διαδίκτυο, μαζί με τα παλαιότερα βάρη του Κώστα Καββαθά των «Τεχνικές Εκδόσεις ΑΕ» που ακολούθησαν τις εκδόσεις Λυμπέρη, οδήγησαν το περιοδικό σε αδιέξοδο.
Το 2016 ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας του ομίλου που εκδίδει το ιστορικό περιοδικό «4 Τροχοί» και την «Auto Bild» καθώς και μία σειρά από άλλους τίτλους όπως τα ΕΓΩ Weekly, Τηλεκοντρόλ, Κάθε Μέρα με την Αργυρώ, MySelf.gr κ.α.
Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, οι «ALPHA EDITIONS AE», διάδοχος εταιρεία της εταιρείας «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ» ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει σε συντάκτες και εργαζόμενους στο διαφημιστικό τμήμα των περιοδικών της εταιρείας, τις δεδουλευμένες αποδοχές, που δεν είχαν καταβάλλει οι «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ» για το διάστημα πριν την διακοπή της δραστηριότητάς της, πράγμα που έγινε.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Γρυπάρης: Στο σφυρί η βίλα του γνωστού επιχειρηματία στη Μύκονο
Οικογένεια Πατρώνη: Τα νέα σφυριά που θα χτυπήσουν για Μύκονο και Σύρο