ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η βαθύπλουτη «Τσαρίνα» των μπίζνες Μαργκαρίτα Ολέγκοβνα Λουί Ντρέιφους, δεν φαίνεται εξ αντικειμένου να περιμένει πολλά από την έκβαση της δημόσιας πρότασης για τις μειοψηφίες του Ο.Λ.Θ.
Η μετοχική της συγκομιδή παραμένει υποτονική, καθώς το αντίτιμο της προσφοράς χαρακτηρίζεται πενιχρό. Και επί της ουσίας έχει ακυρωθεί από την ίδια την αγορά, που διατηρεί τη μετοχή σε επίπεδα άνω των 27 ευρώ.
Ωστόσο, μπορεί η δημόσια πρόταση η οποία εκπνέει στις 20 Φεβρουαρίου να απέχει μακράν από τον προφανή της στόχο, αλλά εν τούτους κατάφερε να επιφέρει παράπλευρες εξελίξεις.
Να αναδείξει δηλαδή τη σοβούσα… δυσαρμονία σχέσεων ανάμεσα στους δύο πόλους του κοινού επιχειρηματικού σχήματος που ελέγχει τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Στο εταιρικό αυτό σχήμα η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη έχει την ηγετική θέση, καθώς ελέγχει το 66,67% της South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), που με τη σειρά της διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της το 67% του ΟΛΘ.
Το υπόλοιπο 33,33% της SEGT ανήκει στην Τerminal Link , που ελέγχεται κατά 51% από τη γαλλική ναυτιλιακή CMA CGM και κατά 49% από την κινεζική China Merchants Port.
Mε τα δεδομένα αυτά το μερίδιο Σαββίδη στον ΟΛΘ αντιστοιχεί σε ποσοστό 44,6689%, στο οποίο προστίθεται και άλλο ένα 5,73% που έχει αποκτηθεί αυτόνομα. Μετά και από τις πρόσφατες αγορές οι οποίες ήραν ώς ηχηρή απάντηση στην επιθετικογενή δημόσια πρόταση που έγινε από την Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο Ιβάν Σαββίδης, που έχει βάλει μπροστά τον δευτερότοκο γιό του Νίκο, έχει φτάσει να ελέγχει το 50,3989% του ΟΛΘ. Τη στιγμή κατά την οποία ο γαλλοκινεζικός άξονας των εταίρων του, κατέχει το 22,331%.
Παντιέρα αμφισβήτησης από τους εταίρους του Σαββίδη
Στο παρελθόν η κοινοπραξία της Τerminal Link είχε τρείς εκπροσώπους στο 11μελές Δ.Σ του ΟΛΘ, με έναν εξ αυτών σε θέση εκτελεστικού μέλους. Τον Αύγουστο της περσινής χρονιάς παραιτήθηκε ο CEO Άρι Κόπελαρ τον οποίο διαδέχθηκε ο Ιωάννης Τσιάρας.
Πλέον στο 10μελές Δ.Σ του ΟΛΘ η γαλλοκινεζική κοινοπραξία εκπροσωπείται από δύο μη εκτελεστικά μέλη. Τον Μάρτιν Μασσόν, που είναι CEO της Τerminal Link και την Τζέσι Λού, που είναι εμπορική διευθύντρια σε αυτήν.
Κατά τα φαινόμενα οι ανακατατάξεις αποτέλεσαν δείγμα της αυξημένης επιρροής Σαββίδη, αλλά και ένδειξη δυσαρμονίας στο modus Vivendi με τον εταιρικό σύμμαχο στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Ώσπου τώρα και με αφορμή την αιτιολογημένη γνώμη επί της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, οι δύο εκπρόσωποι της γαλλοκινεζικής κοινοπραξίας, ύψωσαν…παντιέρα αμφισβήτησης στο Δ.Σ του ΟΛΘ. Επιλέγοντας να δηλώσουν παρόντες και αποφεύγοντας να συνταχθούν σε μια κοινή γραμμή με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μέλη προτίμησαν να μην λάβουν θέση στην εκφορά της αιτιολογημένης γνώμης, μέσω της οποίας διατυπώθηκε ότι: ‘’ Το προσφερόμενο τίμημα (των
27 ευρώ ανά μετοχή) δεν εμπίπτει στο εύρος αξίας ανά μετοχή που προσδιόρισε ο ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος ( ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή). Ήτοι 38,88 έως 44,08 ευρώ ανά μετοχή και συγκεκριμένα υπολείπεται κατά 44% έως 63,27% από το εύρος αξίας ανά μετοχή που προέκυψε από την Έκθεση του Συμβούλου.’’
Τακτικισμοί και ανατρεπτικές καταστάσεις
Η αποχή από την παραπάνω συλλογιστική που καταφανώς πριμοδοτεί την αξία του ΟΛΘ, δίνει την αίσθηση μιάς κίνησης τακτικισμού από τα δύο μέλη του Δ.Σ, που προφανώς και εκφράζουν τις αποστάσεις που επιζητεί να τηρήσει το επιχειρηματικό σχήμα της Τerminal Link.
Παραπέμποντας σε ένα ιδιότυπο αντάρτικο, που μένει να διαπιστωθεί αν θα δρομολογήσει και άλλου είδους ανατρεπτικές καταστάσεις. Σύντομα ή σε βάθος χρόνου.
Εκ των πραγμάτων οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προσφέρουν κι άλλο σασπένς στο όλο εγχείρημα που δοκιμάζει η Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους. Ειδικά μάλιστα αν διαπιστωθεί εν τοις πράγμασι ότι υπάρχει ήδη ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με το σχήμα της Τerminal Link. Ικανός να συγκροτήσει ένα πιο ισχυρό πόλο απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη.
Ώς τώρα η δημόσια πρόταση που γίνεται με επενδυτικό ‘’όχημα’’ την Leonidsport , η αποτελεί ιδιωτική εταιρεία της ‘’Τσαρίνας’’ και των τριών παιδιών της, έχει συγκεντρώσει μόλις 260.420 μετοχές του ΟΛΘ. Το ποσοστό αυτό του 2,58% ακόμη κι αν πάει μαζί με το 22,331% της γαλλοκινεζικής κοινοπραξίας, ισχυροποιεί μέν το συνολικό αποτύπωμα, αλλά απέχει αρκετά από την καταστατική μειοψηφία του 33,33%.
Αν όντως οι της Τerminal Link ‘’υπέδειξαν’’ κατά κάποιον στην Μαργκαρίτα Ντρέιφους να κοιτάξει τον ΟΛΘ, τότε ενδεχομένως να έχουν γίνει και διαβουλεύσεις και σε άλλα επίπεδα. Οι οποίες και θα βγάζουν περισσότερο νόημα από μια ‘’ξερή’’ και μόνη επενδυτική θέση.
Για τη συμμετοχή της στον ΟΛΘ από τον Μάρτιο του 2018 η γαλλοκινεζική κοινοπραξία έχει πληρώσει 34,34 ευρώ ανά μετοχή. Στην πορεία των χρόνων έχει εισπράξει μερίσματα 7,86 ευρώ ανά μετοχή με συνέπεια το καθαρό κόστος κτήσης να διαμορφώνεται σε 26,48 ευρώ.
Σε περίπτωση αποεπένδυσης σαφώς και η τιμολόγηση θα ήταν αρκετά παραπάνω, αν και σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει προτιμησιακό δικαίωμα ο Ιβάν Σαββίδης.
Στο… μυαλό της «Τσαρίνας» Μαργκαρίτα
Φυσικά αν στο μυαλό της Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους ( που σύμφωνα με το Forbes διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 5 δις δολαρίων) είναι η εξαγορά του ποσοστού του Σαββίδη, τότε θα χρειαστεί να βάλει πολύ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΛΘ έχει καθαρό κόστος κτήσης τα 27,8 ευρώ ανά μετοχή.
Διόλου απίθανο η δημόσια πρόταση να συνιστά ένα είδος…προειδοποιητικής βολής σε αυτά που ενδεχομένως να ακολουθήσουν.
Άλλωστε η γεννημένη στην Αγία Πετρούπολη πρίν από 62 χρόνια Μαργκαρίτα Ολέγκοβνα Λουί Ντρέιφους έχει αποδείξει ότι μπορεί να εκπλήσσει. Μετά από τον θάνατο του συζύγου της Ρόμπερτ Ντρέιφους, το 2009, η έως τότε ‘’άφωνη μητέρα’’ βγήκε μπροστά αναλαμβάνοντας η ίδια τα ηνία του μεγάλου οικογενειακού Ομίλου. Ο οποίος δραστηριοποιείται διεθνώς στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων έχοντας μια ιστορία 174 ετών.
Η Μαργκαρίτα, Ελβετία υπήκοος πιά και κάτοικος της Ζυρίχης, ήρθε σε σύγκρουση με τους μειοψηφούντες μετόχους της ιστορικής οικογένειας και τελικά εξαγόρασε και το δικό τους ποσοστό. Πρόεδρος του Ομίλου Λουί Ντρέιφους, έχει πουλήσει το 45% σε κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι, διατηρώντας ή ίδια τον πλειοψηφικό έλεγχο του 52%. Στο περσινό πρώτο εξάμηνο ο Όμιλος έκανε πωλήσεις 25,6 δις δολάρια, είχε λειτουργικά κέρδη (Ebitda) 1,057 δις, ενώ η καθαρή κερδοφορία του ήταν 489 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
ΟΛΘ: Χαμηλό το τίμημα εξαγοράς που προτείνει η Ντρέιφους – Εως 44,08 ευρώ η αξία της μετοχής
ΟΛΘ: Στο 72,69% το ποσοστό της Belterra του Ιβάν Σαββίδη – Νέα αγορά μετοχών
Γιατί ο Ιβάν Σαββίδης δεν πουλάει το Open: Tο power game του επιχειρηματία, ο ΟΛΘ και το μήνυμα που έστειλε – Όλο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπ. Υγείας: «Τσουνάμι» μεταρρυθμίσεων τον Φεβρουάριο, τι θα δούμε
- Τα top picks των Ελλήνων αναλυτών για το 2025
- Στις 14-15 Φεβρουαρίου ο ανασχηματισμός, το «go ahead» Στουρνάρα σε Μεγάλου, η μυστική συνάντηση στο Λονδίνο, το ράλι των «magnificent 4», μια αποκαλυπτική φωτό του Τσίπρα από το Kitzbühel και οι business του Marino με τους Coustas στην Αθήνα
- Θεσσαλία: «Θρίλερ» για τα έργα 1,35 δισ. – Τι θα κάνουν Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ