ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρόπους περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, αναζητά το οικονομικό επιτελείο. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως αναμένεται να προχωρήσει στην υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και επισιτισμό από την 1η Μαρτίου για 700.000 εργαζόμενους.
Όπως επισήμανε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ταυτόχρονη τήρηση της νομιμότητας και της προστασίας της εργασίας, θα εξασφαλιστεί χαμηλό κόστος για τις υπερωρίες των εργαζομένων, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η μείωση αναμένεται να προκύψει μέσα από τις υπερωρίες που θα πρέπει να καταβάλλονται εφεξής, ακριβώς λόγω της χρήσης του μοντέλου καταγραφής του ωραρίου σε «πραγματικό χρόνο». Ουσιαστικά, εξετάζεται να δοθεί μείωση στις εργοδοτικές εισφορές από τη 10η ώρα εργασίας και άνω. Έτσι, αφενός θα υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση στη μηνιαία δαπάνη των επιχειρήσεων, ειδικά όσων έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αφετέρου δεν θα προκύψει η παραμικρή απώλεια στις μηνιαίες αποδοχές που θα καταβάλλονται. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή, καθώς θα πρέπει να περιοριστεί η απώλεια σημαντικών εσόδων στα Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε Τράπεζες, μεγάλα Σούπερ Μάρκετ, Εταιρείες Φύλαξης και Ιδιωτικής Ασφάλισης, φορείς του Δημοσίου, Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο, το 2024 οι καταγεγραμμένες υπερωρίες σημείωσαν σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση, από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν πως το μέτρο θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας, και μάλιστα με αιχμή κλάδους αναπτυξιακούς, που παράγουν απασχόληση και που κατά κύριο λόγο κάνουν χρήση των νόμιμων υπερωριών.
Τι ισχύει σήμερα
Έως σήμερα, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών αυξάνονται κατά 20%, όταν πρόκειται ο εργαζόμενος να δουλέψει μία ώρα πάνω από το συμφωνημένο οκτάωρο (9η ώρα – υπερεργασία). Αν όμως εργαστεί παραπάνω, από τη 10η έως τη 12η ώρα απασχόλησης θεωρείται υπερωρία και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη υπόκεινται σε 40% προσαύξηση. Το ανώτατο πεδίο υπερωριακής εργασίας που επιτρέπεται είναι 150 ώρες ετησίως, για κάθε εργαζόμενο. Σε αυτό ακριβώς το επίπεδο πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει παρέμβαση. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι εφικτό οι ασφαλιστικές εισφορές να παραμένουν αμετάβλητες ακόμα και μετά τη 10η ώρα εργασίας.
Αφετηρία για τη συγκεκριμένη παρέμβαση είναι η χρήση της ψηφιακής κάρτας και η προγραμματισμένη επέκτασή της, από την 1η Μαρτίου, στις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης.
Πιέσεις εργοδοτών
Στο υπουργείο Εργασίας, όμως, έχουν ήδη έχουν σπεύσει να ζητήσουν περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού με πρόταση για τη μείωση των εισφορών για τις υπερωρίες, όπως της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.
Βασικό επιχείρημα στην πρόταση τους, είναι ότι υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας και με την έναρξη της τουριστικής σεζόν οι απώλειες θα ξεπεράσουν τις 120.000.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο τον εργαζομένων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Γιώργο Χοτζογλου στις επιχειρήσεις εστίασης οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μέρος του μισθού χωρίς παραστατικά (μαύρα) και δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με οχτάωρο και χωρίς υπερωριακή αμοιβή, διότι ο μισθός τους είναι σε ένα πακέτο που τα συμπεριλαμβάνει όλα.
Με την χρήση της ψηφιακής κάρτας θα καταγράφεται διαφορετικά το οκτάωρο από τις υπερωρίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει είτε να προσλάβουν προσωπικό με 4ωρα, είτε να φανερώσουν το σύνολο των αμοιβών που τώρα υποδηλώνονται.
Αναλυτικότερα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων εξετάζονται:
– κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στις υπερωρίες. Κάτι που όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος είναι δύσκολο, καθώς θα μιλάμε για ανασφάλιστη εργασία
– μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των υπερωριών μετά την 10η ώρα.
– κάλυψη του κόστους που θα προκύψει από τις επιπλέον προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού μέσω της επιδότησης εργασίας από τη ΔΥΠΑ.
Πόσο αύξησε η Ψηφιακή Κάρτα τις υπερωρίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε Τράπεζες, μεγάλα Σούπερ Μάρκετ, Εταιρείες Φύλαξης και Ιδιωτικής Ασφάλισης, φορείς του Δημοσίου, Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο, το 2024 οι καταγεγραμμένες υπερωρίες σημείωσαν σημαντική αύξηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου.
Ενδεικτικά, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν:
• Στα σούπερ μάρκετ κατά 60% (216.731 ώρες το 2024, έναντι 135.466 το 2021).
• Στις τράπεζες κατά 38,3% (82.236 ώρες το 2024, έναντι 59.470 το 2021).
• Στις εταιρείες security κατά 27,8% (454.547 ώρες το 2024, έναντι 355.584 ώρες το 2022).
• Στη βιομηχανία κατά 34,3% (2.019.082 ώρες το 2024, έναντι 1.503.813 το 2023).
• Στο λιανεμπόριο 28,1% (474.999 ώρες το 2024, έναντι 370.883 το 2023).