array(0) {
}
        
    
Menu
-0.09%
Τζίρος: 118.30 εκατ.

Υπ. Υγείας: «Τσουνάμι» μεταρρυθμίσεων τον Φεβρουάριο, τι θα δούμε

            
The Wiseman

Στις 14-15 Φεβρουαρίου ο ανασχηματισμός, το «go ahead» Στουρνάρα σε Μεγάλου, η μυστική συνάντηση στο Λονδίνο, το ράλι των «magnificent 4», μια αποκαλυπτική φωτό του Τσίπρα από το Kitzbühel και οι business του Marino με τους Coustas στην Αθήνα

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 31.01.2025
Τo ράλι της Optima και ο παίκτης της Alpha, ποιος αγοράζει ΔΕΗ, η βόμβα Σταϊκούρα για την Hellenic Train, ο αγελαδοτρόφος Καρώνης, το νέο σχέδιο Βαρδινογιάννη, νέα δεδομένα για ανασχηματισμό και τι δείχνουν τα γκάλοπ

Το «go ahead» Στουρνάρα στον Μεγάλου για το deal

Αγαπητοί αναγνώστες, η συμφωνία της Πειραιώς με το fund CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, προκάλεσε ασφαλώς αίσθηση και κινητοποίησε πολλά συστήματα.

Όπως μαθαίνει ο wiseman και σας αποκαλύπτει, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, προτού κάνει την κίνησή του, ενημέρωσε και τον επόπτη, δηλαδή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγές της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι η μοναδική κατάθεση σχεδίου για την Εθνική Ασφαλιστική, έγινε από την Πειραιώς, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα δεν εκδήλωσε κάποιο ενδιαφέρον, και για το λόγο αυτό δεν ενημέρωσε την ΤτΕ.

Οι πληροφορίες μας, επίσης, τονίζουν ότι ο Στουρνάρας ενημέρωσε και τον… μεγαλύτερο επόπτη του τραπεζικού συστήματος, τον SSM, ο οποίος κι έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει το deal.

Κυρίως ελέγχθηκε αν θα υπήρχε κάποια επίπτωση στα οικονομικά της τράπεζας.

Πληροφορίες λένε ότι ο διοικητής της ΤτΕ είπε στον κ. Μεγάλου να προχωρήσει τη συμφωνία και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη για την τράπεζα το deal που επίκειται.

Να σας ενημερώσω ότι τις επόμενες ώρες (σήμερα το βράδυ) θα βρεθεί στο Λονδίνο, ο Χρήστος Μεγάλου προκειμένου να οριστικοποιήσει κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας με το CVC, η οποία φυσικά θεωρείται σφραγισμένη.

Εκτός εάν μεσολαβήσει κάτι το ιδιαίτερα απρόοπτο, που κάποιες φορές συμβαίνει σε αυτές τις δουλειές.

Στο Λονδίνο βρίσκεται και ο ισχυρός ανήρ του CVC, Αλεξ Φωτακίδης.

Να σας ενημερώσω ακόμα ότι η UBS και ο ιδιαίτερα έμπειρος τραπεζίτης, Στέφανος Παπαναγιώτου, λειτούργησε ως σύμβουλος του Μεγάλου στο deal με το CVC.

Από την πλευρά του CVC ήταν η Deutsche Bank.

Ο Μεγάλου και ο Μαζαράκης 1

Σήμερα όμως ο Wiseman σας αποκαλύπτει ότι ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής, χαίρει της τεράστιας εκτίμησης του Χρήστου Μεγάλου.

Για να ξέρετε φίλοι αναγνώστες, ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης είναι ένα διακεκριμένο στέλεχος με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην ασφαλιστική αγορά.

Ξεκίνησετην καριέρα του στην ALICO AIG Life και στη MetLife, όπου κατείχε θέσεις όπως Αναλογιστής, Διευθυντής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, Διευθυντής Πωλήσεων και Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελλάδα.

Τα τελευταία έξι χρόνια, ηγήθηκε των δραστηριοτήτων της MetLife στις περιοχές του Κόλπου. Στις 8 Ιουλίου 2024, ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στον ασφαλιστικό κλάδο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Δημήτρη Μαζαράκη, ως επικεφαλής της MetLife στις περιοχές του Κόλπου, η εταιρεία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη.

Η ηγεσία του συνέβαλε στην ενίσχυση της παρουσίας της MetLife σε αυτές τις αγορές. Ανάπτυξη σε όλες τις γραμμές Ζωής και Υγείας >25%.

Η MetLife Gulf κατέχει πλέον ηγετική θέση στην ζωή και το απόλυτο play στο Bancassurance με περισσότερες από 10 συνεργασίες, σημαντικός παίχτης στις Ομαδικές Ασφάλειες Ζωής και υγείας 25% year on year growth.

Επίσης η εταιρία υπό την ηγεσία του διακρίθηκε best places to work!

Ο Μεγάλου και ο Μαζαράκης 2

Ο στενός συνεργάτης (από το 2006 στην ALICO AIG LIFE), μέχρι πρότινος του Δημήτρη Μαζαράκη, Απόστολος Αϊλαμάκης Vice President Head Employee Benefits, Bancassurance and Direct to Consumer MetLife Gulf, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της MetLife στον κόλπο.

Από το 2015 έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των εργασιών της MetLife στην περιοχή.

Στον τομέα του Bancassurance, εξασφάλισε την #1 θέση για τη MetLife, καθιστώντας την «partner of choice» σε όλες τις αγορές.

Παράλληλα, ηγήθηκε της αναγέννησης του value proposition στις  ομαδικές ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας οδηγώντας σε σημαντικές εμπορικές επιτυχίες και αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Τέλος, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων και την επέκταση του digitalization σε όλα τα κανάλια, ενισχύοντας την εμπειρία των συνεργατών και των πελατών της MetLife.

Η επιτυχημένη πορεία του κ Μαζαράκη σε αυτές τις περιοχές αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Ιούλιο του 2024.

Εκτιμάται ότι ο κ. Μεγάλου πιστεύει ακράδαντα ότι «ο κ. Μαζαράκης μπορεί να φέρει εξίσου το ίδιο growth και τα ίδια αποτελέσματα που έφερε στην MetLife του Κόλπου στη νέα εποχή της Εθνικής Ασφαλιστικής».

Θα μπορέσει δηλαδή να δημιουργήσει πολύ μεγάλη αξία για τους μετόχους της τράπεζας Πειραιώς.

Οπότε, να ξέρετε ότι ο κ. Μαζαράκης θα παραμείνει στην θέση του και η Εθνική Ασφαλιστική θα γίνει ένα πολύ δυνατό turn-around story με πολύ μεγάλες προοπτικές.

Oι magnificent 4

Αγαπητοί αναγνώστες, όπως γνωρίζετε, η Standard & Poοrs αναβάθμισε τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας Πειραιώς σε BB+/B από BB και αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα και της Εθνικής αλλά και της Eurobank και επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Alpha Bank.

Όπως σας έχουμε πει, οι ελληνικές magnificent 4 (Eurobank, Εθνική, Alpha και Πειραιώς) θα είναι το απόλυτο κλαδικό story του ΧΑ το 2025.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε το πρόσφατο report που έβγαλε η HSBC για τις ελληνικές τράπεζες δίνοντας για την Eurobank τιμή στόχο τα 3.50€, για την Εθνική τα 9.90€, για την Alpha τα 3.05€ και για την Πειραιώς τα 7.25€.

Προσέξτε όμως φίλοι αναγνώστες, η σελίδα 21 του report κρύβει ΑΤΟΦΙΟ ΧΡΥΣΑΦΙ.

Αυτή την πληροφόρηση δεν θα την βρείτε πουθενά γιατί μόνο ο Wiseman ξεκοκαλίζει τα εκάστοτε report.

Με βάση τα disclosures της HSBC, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, η HSBC έχει χρησιμοποιηθεί-πληρωθεί πιο πολύ από την Alpha Bank και την Εθνική.

Όπως μπορείτε να δείτε στην υποσημείωση, η Alpha και η Εθνική έχουν χρησιμοποιήσει τα disclosures 1,5,6,7.

Η Eurobank τα disclosures 6,7 και η Πειραιώς μόνο το 7. Άρα, τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Ότι έχει τεράστια βαρύτητα, αξιοπιστία, η τιμή στόχος των 7.25€ που έδωσε η HSBC για την τράπεζα Πειραιώς.

Πήρε τα λιγότερα από την τράπεζα Πειραιώς.

Τον τελευταίο καιρό φίλοι αναγνώστες, είναι ολοφάνερη η προτίμηση των επενδυτικών οίκων προς την Alpha Bank και την τράπεζα Πειραιώς.

Προσέξτε όμως. Κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman, η Πειραιώς αξίζει πολύ μεγαλύτερης προσοχής.

Και εξηγούμαστε.

Η Optima Bank υπολογίζει ότι τα κόκκινα δάνεια της Alpha (NPE’s) θα είναι στο 3.9% στο τέλος του 2024 με τις προβλέψεις για αυτά να είναι μόνο στο 50% ενώ για την Πειραιώς εκτιμάει ότι τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο 2.9% με τις προβλέψεις να είναι στο 69.4% στο τέλος του 2024.

Μιλάμε για χαώδη διαφορά.

Η Alpha θα πρέπει να “κάψει” αρκετά κεφάλαια από τα κέρδη της σε σχέση με την Πειραιώς για να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Για να ξέρετε, η Optima υπολογίζει ότι η Εθνική θα έχει κόκκινα δάνεια στο 3%, λίγο υψηλότερα από αυτά της Πειραιώς αλλά με τις προβλέψεις να είναι στο 81.7%.

Ότι καλύτερο στον κλάδο.

Τέλος, η Optima υπολογίζει τα κόκκινα δάνεια της Eurobank στο τέλος του 2024 στο 3.4% με τις προβλέψεις στο 76.1%.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο που δίνει ο αναλυτής της Optima είναι ότι υπολογίζει το 2025 η Πειραιώς να έχει ένα ROTE της τάξης του 13.8% ενώ η Alpha θα έχει ένα ROTE της τάξης του 10.9%.

Πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτό, σύμφωνα με Αμερικάνους διαχειριστές, σημαίνει ότι η μετοχή που θα σύρει τον χορό της ανόδου από εδώ και πέρα είναι πρώτα η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, μετά της Alpha, μετά της Eurobank και τελευταία της Εθνικής.

Για να ξέρετε, ο αναλυτής της Optima υπολογίζει ότι η Εθνική θα έχει το 2025 σχεδόν το ίδιο ROTE, 14%, με αυτό που θα έχει η Πειραιώς, 13.8%.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Εθνική παίζει ήδη με ένα P/TBV = 1, έχει προηγηθεί της ανατίμησης.

Για αυτό πλέον, με βάση τα report των HSBC και Optima, η σκυτάλη της ανόδου θα πάει στην Πειραιώς και στην Alpha.

Το μεγάλο όμως μυστικό βρίσκεται στο ότι οι ελληνικές τράπεζες από το 2027 θα μπορούν να διανέμουν το 60% των κερδών τους σαν μέρισμα και ορισμένες το 70%. Για να καταλάβετε, η Commerzbank, η οποία δεν είναι και στα καλύτερά της, αποφάσισε να διανείμει το 71% των κερδών του 2024.

Οπότε φίλοι αναγνώστες, όπως το κάνει τώρα η Commerzbank, έτσι θα μπορούν να το κάνουν και οι ελληνικές τράπεζες από το 2027. Οπότε φίλοι αναγνώστες, κάντε υπομονή.

Τα καλύτερα για τις ελληνικές τράπεζες είναι μπροστά. Και για τις 4 συστημικές τράπεζες.

H Attica και οι big shots

Σήμερα στο Λονδίνο στις 13:00 ξεκινάει το Capital day της ATTICA Συμμετοχών που διοργανώνουν από κοινού UBS, Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Στόχος η εταιρεία και ο πρόεδρος της Κυριάκος Μάγειρας, εν όψει του επισκέψιμου placement, να γνωστοποιήσουν σε θεσμικά κεφάλαια τα στοιχεία και τα νούμερα της εταιρείας.

Θα συμμετάσχουν 30 σημαντικά «σπίτια» του Λονδίνου ενώ έχουν δηλώσει παρουσία και ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια.

Όπως καταλαβαίνατε πρόκειται για ένα σημαντικό στοίχημα του βασικού μέτοχου που είναι η  STRIX  καθώς πρέπει άμεσα να αυξηθεί το free float.

Στόχος είναι το placement να διενεργηθεί μεταξύ 2,70 και 3 ευρώ.

Φυσικά οι μέτοχοι επιθυμούν  να γίνει προς την περιοχή των 3 ευρώ στόχος όμως χαρακτηρίζεται «ιδιαιτέρως φιλόδοξος».

Η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι «το 2,70- 2,80 φαντάζει ως το περισσότερο εφικτό».

Εχει όμως μεγάλη σημασία τι θα πουν σήμερα στο Λονδίνο οι big shots (οι σπουδαίοι) των αγορών.

Η νέα παρέμβαση Μητσοτάκη…

Αγαπητοί αναγνώστες, μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για την κυβέρνηση καθώς η βαριά σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, βάζουν δύσκολα στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός βγήκε μπροστά για να κάνει damage control, ωστόσο το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα και κάνει τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε που βγήκαν κι αυτές που θα δημοσιοποιηθούν δείχνουν απώλειες γύρω στις 2 μονάδες για τη ΝΔ, μια εικόνα που μετριάζεται κάπως επειδή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνονται αυτής της πτώσης.

Όμως, η στρατηγική του Μαξίμου είναι ξεκάθαρη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει στην πλάτη του την υπόθεση, αλλά και όλα τα κορυφαία στελέχη έχουν πάρει οδηγίες να βγαίνουν και να μιλάνε.

Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα δώσει νέα συνέντευξη στον ΑΝΤ1 με κάποιες πληροφορίες να λένε ότι θα κινηθεί στη γραμμή της απόδοσης ευθυνών ξανά στην Hellenic Train, αλλά και στην Πυροσβεστική, ενώ θα κάνει και πάλι αναφορά στα σενάρια για ύπαρξη παράνομου φορτίου και για το λαθρεμπόριο διαλυτών που γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, που το ξέρουν όλοι αλλά που δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Επίσης, μαθαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται να «δώσει» και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (Καραμανλής, Τριαντόπουλος κ.λπ.) αλλά και να μιλήσει για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στην κυβέρνηση και το Μαξίμου.

Πάντως, εντάξει, μπορεί όντως να συμβαίνει κάτι με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, αλλά μάλλον… άκομψος ήταν ο τρόπος αλλαγής ατζέντας με την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Το «άπιαστο» λαθρεμπόριο ξυλολίου και άλλων διαλυτών

Τον Απρίλιο του 2024 ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, καταθέτει ερώτηση στη Βουλή και τονίζει ότι 18 ημέρες πριν από τη φονική σύγκρουση στη Τέμπη, στις 13 Φεβρουαρίου, το Τελωνείο Σερρών βγάζει σε πλειστηριασμό 25,747 λίτρα χημικών διαλυτών, μεταξύ αυτών και ξυλόλιο, το οποίο είχε κατασχεθεί από φορτηγό από τη Βουλγαρία. Εταιρεία που εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα πλειοδοτεί για το φορτίο και ο αρμόδιος υπουργός τότε, Χάρης Θεοχάρης απαντά ότι το ξυλόλιο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το δυστύχημα στα Τέμπη καθώς η ποσότητα μεταφέρθηκε σε βυτίο της πλειοδότριας εταιρείας και δεν μεταφέρθηκε με τρένο.

Αυτό βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί, αν δηλαδή το σύνολο των 25 τόνων ή μέρος αυτού μεταφέρθηκε με το μοιραίο τρένο.

Ωστόσο, μια απλή αναζήτηση στη Διαύγεια, αποκαλύπτει ότι από το 2020 το τελωνείο Σερρών, έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις χημικών διαλυτών οι οποίοι δεν καταστρέφονται, αλλά εκποιούνται.

Με βάση αυτά τα στοιχεία δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων θέτουν το εξής ερώτημα: Υπάρχουν κι άλλα φορτία ξυλολίου, τολουλίου ή άλλων διαλυτών που κατασχέθηκαν και μπορεί να μεταφέρονταν κατά καιρούς και από εμπορικές αμαξοστοιχίες;

Με απλά λόγια, και θα δείτε τα έγγραφα που δημοσιεύουμε σήμερα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται εδώ και χρόνια λαθρεμπόριο διαλυτών, γίνονται εδώ και χρόνια πλειστηριασμοί και εκποιούνται οι ποσότητες που βρίσκονται ενώ είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και χιλιάδες τόνοι που δεν αποκαλύπτονται και μπορεί να μεταφέρονται με το τρένο.

Οι χημικοί διαλύτες που χρησιμοποιούνται και για τη νόθευση καυσίμων φαίνεται να είναι αντικείμενο λαθρεμπορίου, κυρίως από τη Βουλγαρία, η ΑΑΔΕ τους κυνηγάει ασταμάτητα, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τα «άφαντα» φορτία και που κατέληξαν αυτά. Και με ποιο τρόπο φυσικά…

Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα

250202095753_ΨΕΣΕΗ-ΩΗΔ (1)

250202095751_ΩΘΛΑΗ-Σ96

250202095749_96ΩΤΗ-Δ22

Η κρίσιμη συνάντηση με Μελόνι

Στις 19 Φεβρουαρίου στη Ρώμη θα γίνει διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας – Ιταλίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι.

Κι αν το βασικό θέμα είναι το μεταναστευτικό και γενικότερα οι σχέσεις των δύο χωρών, οι εξελίξεις με τα Τέμπη και την Hellenic Train, βάζουν ένα νέο πεδίο συζήτησης των δύο πρωθυπουργών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει ξεκάθαρα την ιταλική εταιρεία, το έκανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Σκάι, το δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Mononews, ότι αν προκύψουν ευθύνες της Hellenic Train θα καταγγελθεί η σύμβαση για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Μελόνι και Μητσοτάκης θα συζητήσουν, λένε οι πληροφορίες, το θέμα αυτό, στη σκιά και της κλήσης σε απολογία ως υπόπτου του πρώην επικεφαλής της εταιρείας, Καποτόρτο, αλλά και των καταγγελιών για πιθανό παράνομο φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Μην ξεχνάμε ότι η πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανήκει στην ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane από το 2017.

Είναι δεδομένο οι δύο πολιτικοί δεν θα θελήσουν να διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της Hellenic Train, οπότε θα έχει ενδιαφέρον τι θα ειπωθεί, λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη.

Να σας πω τι λένε στην κυβέρνηση; Ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θυσιάσουν τους Ιταλούς που έτσι κι αλλιώς ήρθαν επί ΣΥΡΙΖΑ αγοράζοντας την ελληνική εταιρεία αντί 45 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των πιέσεων της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις.

Το… Βατοπέδι και η δρυς που ξηλεύεται…

Τι σχέση έχει το Βατοπέδι με τα Τέμπη; Φαινομενικά τίποτε, αλλά πολιτικά είναι… όλα τα λεφτά. Το συζητούν μεταξύ τους οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι φοβούνται ότι στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται ένα κλίμα σαν κι αυτό του 2008 με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που «ροκάνιζε» σταδιακά την κυβέρνηση Καραμανλή.

Φοβούνται δηλαδή ότι στον κόσμο υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να βγάλει στο φως τα πάντα για τα Τέμπη (πάνω από 80%) ή ότι η ίδια συγκαλύπτει το έγκλημα που έγινε.

Η ίδια εικόνα είχε σχηματιστεί και για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, το οποίο είναι ασφαλώς μηδαμινό μπροστά στους 57 νεκρούς. Επίσης, οι ίδιοι κυβερνητικοί βουλευτές λένε ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην πέσει από την ισχνή αντιπολίτευση, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τις διαστάσεις που θα πάρει ο εσωκομματικός πόλεμος που είναι σε εξέλιξη.

Τι να εννοούν άραγε; Οτι υπάρχουν στελέχη που θα ήθελαν την πτώση Μητσοτάκη; Οτι καραδοκούν για να αναλάβουν τα ηνία της χώρας και μάλιστα κάνουν και επαφές με επιχειρηματίες και παράγοντες της χώρας προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμαχίες;

Κι όπως μου έλεγε μάλιστα συγκεκριμένο στέλεχος, «δεν είναι ο Σαμαράς που άφησε χθες αιχμές για… υποκρισία και ψέμματα που οδηγούν σε πολιτική κατρακύλα. Είναι και άλλοι που ξέρουν καλά το γνωστό ρηθέν: δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξηλεύεται».

Ητοι, υποσκάπτουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο…

 

Ανασχηματισμός 14-15 Φεβρουαρίου;

Πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός σε όλα αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα; Με… Οδυσσέα Ελύτη, δηλαδή με ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά. Οι πληροφορίες του wiseman λένε ότι η επίσπευση του ανασχηματισμού είναι δεδομένη, όπως άλλωστε έχουμε γράψει πρόσφατα.

Ο χρόνος των αλλαγών είναι το ζητούμενο, όμως, εγώ θα σας έλεγα να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου. Δηλαδή λίγα 24ωρα μετά την 4η ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα φέρει τον Κώστα Τασούλα στο κτίριο της Ηρώδου Αττικού.

Η πολιτειακή αυτή εκκρεμότητα θα κλείσει και θα λυθούν τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κάνει τις αλλαγές που θέλει.

Οπως μου λένε πηγές που ακούνε και βλέπουνε την κατάσταση στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει τον ανασχηματισμό πριν από την θλιβερή επέτειο για τα δύο χρόνια από την τργαωδία στα Τέμπη, θέλοντας να δείξει ότι πήρε το μήνυμα της κοινωνίας και θα κάνει τις διορθώσεις που πρέπει.

Τουλάχιστον, όπως μου λένε, είναι μια εισήγηση που ακούει προσεκτικά ο κ. Μητσοτάκης, να κάνει ανασχηματισμό εντός του 20ημέρου…

Βέβαια θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες. Η Προανακριτική π.χ. που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε Ειδικό Δικαστήριο το ταχύτερο…

Για ονόματα που θα φύγουν και θα έρθουν, μη με ρωτάτε. Ακούω όμως ότι ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, και θα φύγουν τουλάχιστον 4-5 υπουργοί και πολλοί υφυπουργοί.

Προσέξτε την ημέρα. Του Αγίου Βαλεντίνου ή την επόμενη, εκτός απροόπτου. Για να δούμε πόσο… αγαπησιάρικες θα είναι οι αλλαγές.

 

Σταμάτησαν (προσωρινά) οι σιέστες στις Βρυξέλλες μετά την αποκάλυψη του wiseman…

Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει η αποκάλυψη του επιδραστικότατου wiseman την προηγούμενη εβδομάδα για τη μεσημεριανή μακρά σιέστα κορυφαίων Κοινοτικών διευθυντάδων αλλά και (λίγων, ελάχιστων…) Επιτρόπων στους καναπέδες των Βρυξελλών.

«Έχω πολύ κρίσιμο zoom call με Αμερική (σ.σ. που εκείνη την ώρα έχει πρωί στην Ανατολική Ακτή) να μη με ενοχλήσει κανείς για μια ώρα…» έλεγαν στις ιδιαιτέρες τους οι άνθρωποι που κρατούν τις τύχες της ΕΕ-27 στα χέρια τους, με… πενιχρές αμοιβές μόλις  30 – 35 χιλιάδων ευρώ το μήνα, μιας και ακρίβυνε η ζωή στις Βρυξέλλες.

Μετά το σούσουρο που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη του wiseman για τα μεταμεσονύχτια πάρτι με άφθονο αλκοόλ και… άλλα τιν;a σε πριβέ χώρους, αρκετοί κοινοτικοί, κυρίως Γάλλοι, Ολλανδοί, Ισπανοί και Ιταλοί, ρωτούσαν τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες «μα γιατί τα γράφετε αυτά για μας; Δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε λίγο μετά από σκληρή δουλειά; Εσείς στην Ελλάδα δεν έχετε τα… bouzoukia (σ.σ. μια χαρά την ξέρουν τη λέξη οι γραφειοκράτες) για να ξεφαντώνετε;».

Ωστόσο καλού-κακού, αρκετοί σταμάτησαν προσωρινά τη σιέστα και (κάνουν ότι) δουλεύουν από τις 3 ως τις 5 και μάλιστα με ανοιχτές πόρτες για να φαίνονται….

Ο Επίτροπος πήρε τη σάρισα υπό μάλης και εφορμά…

Η «δράστις» της διαρροής, η καλή μου φίλη Μαρικαίτη, ξαναχτύπησε όμως και μου τηλεφώνησε.

-Ξέρεις πως προσπαθούν να μας … εκδικηθούν για την αποκάλυψη;

-Θα μας αποκλείσουν από τη Eurovision να υποθέσω…

-Όχι, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, δεν μπορούν να μας στερήσουν τη 17η ή την 21η θέση που επάξια καταλαμβάνουμε κάθε χρόνο…

-Αλλά τότε, τι χειρότερο να μας συμβεί;

-Έ, να … «χτυπάνε» αλύπητα τον άξιο και ακάματο Επίτροπό μας τον Απόστολο Τζιτζικώστα…

-Πως θα αγγίξουν ένα Έλληνα… βιονικό πολιτικό όπως ο φίλος μου ο Απόστολος (εδώ η γλυκύτατη Μαρικαίτη έσκασε στα γέλια, άγνωστο γιατί…) οι σπιθαμιαίοι ευρω- υπάλληλοι;

-Κατ’ αρχάς όλοι πλέον οι αλλοδαποί τον αποκαλούν …«Τζίτζι» σκέτο, νομίζω σε λίγο έτσι θα τον λέει και η Ούρσουλα. Μάλιστα στα ιδιόχειρα σημειώματά τους, τον γράφουν μεταξύ τους ως «Mr Tzitzi» και κατόπιν, κοιτάζονται  και γελούν με την ψυχή τους… κάτι που εγώ αδυνατώ να καταλάβω.

-Τον θεωρούν πολύτιμο μέλος της οικογένειάς τους και υπάρχει φαίνεται οικειότητα από νωρίς, τι άλλο να υποθέσω;

-Δεν είναι τόσο συναισθηματικοί οι Βρυξελλιώτες αλλά τέλος πάντων. Τώρα όμως έχουν πιαστεί από μια καλοπροαίρετη κουβέντα που είπε ο άνθρωπος και έχει γίνει χαμός…

-Τι είπε δηλαδή ο «πάντα άξιος» Μακεδόνας Επίτροπός μας;

-Είπε χαρακτηριστικά σε φόρουμ: «Εγώ δεν πρόκειται να αφήσω  την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία να καταρρεύσει, ας το χωνέψουν όλοι».

-Σκληρή  προειδοποίηση, φόβος και τρόμος λέω εγώ! Τον βλέπω να παίρνει μια σάρισα (σ.σ. δόρυ μεγάλου μήκους, το βασικό επιθετικό όπλο της μακεδονικής φάλαγγας του Μεγάλου Αλεξάνδρου) παραμάσχαλα και να κυνηγά τους εχθρούς μας. Γιατί όμως πειράχτηκαν οι άκαπνοι των Βρυξελλών;

-Ε,  κατάλαβες τώρα ακολούθησαν σχόλια του τύπου «Μην τα λες σε μας αγαπητέ Τζίτζι, στο Σι Τζι Πινγκ και τον Έλον Μασκ να πας να τα πεις, αυτοί απειλούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Μήπως θέλεις να σου κλείσουμε ραντεβού να πεταχτείς Ουάσινγκτον και Πεκίνο να … καθαρίσεις για πάρτη μας;» και άλλα τέτοια ακόμη πιο χιουμοριστικά-περιπαικτικά…

-Είναι αγνώμονες να τους πεις. Εδώ ο Επίτροπός μας θέλει να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ-27 και οι άξεστοι χλευάζουν τα αγγλικά του. Για να παραφράσω ένα παλαιό Έλληνα πολιτικό,  να τους μεταφέρεις από εμένα, τον επιδραστικό wiseman πως  «όταν εμείς τρώγαμε δυο- δυο τις μπουγάτσες με τυρί κάτω από την Καμάρα στην όμορφη  Θεσσαλονίκη, εσείς τρώγατε ακόμη βελανίδια πάνω στα δέντρα, στον Τευτοβούργιο δρυμό».

Που δεν είναι και ψέματα εδώ που τα λέμε…

Ρίτα Γκάλι (ΔΕΣΦΑ) και Μαθιός Ρήγας (Energean) μπήκαν σε  κοινοτική επιδότηση για υδρογόνο και Πρίνο…

Από τη στιγμή που σταμάτησαν να κοιμούνται το μεσημέρι οι Κοινοτικοί πάντως, χάρη στην παρέμβαση του mononews.gr και του wiseman που τους… καταχέριασαν, άρχισαν να προωθούν και να υπογράφουν αναπτυξιακά έργα.

Λοιπόν έχουμε και λέμε: Το έργο αποθήκευσης ενέργειας στον Πρίνο που αναπτύσει η EnEarth, θυγατρική της Energean (Μαθιός Ρήγας και ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου της Prime Maritime για τον οποίο σας έχει γράψει κατ’ επανάληψη πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ο συνάδελφος Σάββας Αθανασίου στο mononews.gr) καθώς και οι μελέτες για τον “διάδρομο υδρογόνου” που προωθεί η κα Ρίτα Γκάλι του ΔΕΣΦΑ, βρίσκονται μεταξύ των 41 διασυνοριακών έργων ενεργειακών υποδομών για τα οποία η Κομισιόν ανακοίνωσε μια πολύ ικανοποιητική ‘πίτα’ επιδότησης πάνω από 1,25 δισ. ευρώ.

Η εγκατάσταση αποθήκευσης Πρίνου στη Βόρεια Ελλάδα θα εισπράξει  120 εκατ. ευρώ, για  αποθήκευση  διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο στην ωρίμανση του έργου, καθώς έρχεται σε συνέχεια της επιδότησης ύψους 150 εκατ. ευρώ που έλαβε η EnEarth από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία αφορά στην πρώτη φάση του project που έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Η κα Ρίτα Γκάλι του ΔΕΣΦΑ θα επιχορηγηθεί για κρίσιμες  τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες του project Η2DRIA που αφορά στο ελληνικό τμήμα του ευρύτερου διαδρόμου υδρογόνου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Hydrogen Corridor) που θα  φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή του έως τη Γερμανία. Το έργο H2DRIA στοχεύει στη μεταφορά καθαρού υδρογόνου από το νότιο τμήμα της Ελλάδας, έως τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία και από κει  στην Κεντρική Ευρώπη όπου βρίσκονται μεγάλοι  καταναλωτές υδρογόνου. Το κόστος του έργου ξεπερνά το  1 δισ. ευρώ.

Τις ανακοινώσεις έκανε ένας Επίτροπος νέος, δυναμικός, αποφασισμένος  και ενεργός, που δεν κοιμάται να μεσημέρια και αγρυπνά πάντοτε για το καλό της ΕΕ-27: όχι, όχι μην ανησυχείτε και μην πάει ο νους σας στο κακό. Ήταν ο Δανός Νταν Γιόργκενσεν (δανικά: Dan Jannik Jørgensen, οι δανοί τον προφέρουν Γιέρενσεν), επίτροπος Ενέργειας που έκανε τις ανακοινώσεις.

Τι δηλαδή, άλλον περιμένατε; Καλή εβδομάδα και καλό μήνα τότε…

 

Νέα εταιρεία για ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

Μια νέα εταιρεία, η «THE ROE HOTEL KOLONAKI HOLDING», με μετοχικό κεφάλαιο 130 χιλ. ευρώ, αναρτήθηκε την Παρασκευή στο ΓΕΜΗ. Πρόκειται για εταιρεία Holding και κινείται στο χώρο του real estate και των ξενοδοχείων.

Διαχειριστής ορίζεται ο δικηγόρος Αχιλλέας Μηλτσανίδης, ωστόσο, πρόκειται στην ουσία για θυγατρική της εταιρείας The ROE στην οποία επικεφαλής είναι ο Χέιγκ Τσαμλιάν (HAIC CHAMLI DIT CHAMLIAN) με δραστηριοποίηση εδώ και καιρό στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων στα νησιά και στην Αττική ενώ έχει ήδη στον Κεραμεικό ένα cozy ξενοδοχείο 32 δωματίων, 3 αστέρων, το Ocupa Hotel, που άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο.

Οπως φαίνεται η εταιρεία έχει βρει ακίνητο στο Κολωνάκι που θα το μετατρέψει σε ξενοδοχείο, βάζοντας ένα ακόμη πετραδάκι στον ξενοδοχειακό χάρτη του κεντρου.

Αποκάλυψη: Η φωτό από τις διακοπές Τσίπρα στο Kitzbühel

Η είδηση δεν είναι φρέσκια και γράφτηκαν σχετικές πληροφορίες στις αρχές της χρονιάς. Αφορούσαν τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στις διακοπές των Χριστουγέννων πήγε για να… ξεσκάσει στις Αλπεις και συγκεκριμένα στο Kitzbühel.

Παρ’ ότι γράφτηκαν πολλά, δεν υπήρξαν φωτογραφίες από τις διακοπές του Τσίπρα με την Μπέττυ Μπαζιάνα και τα παιδιά τους.

Σήμερα ο wiseman δημοσιεύει αποκλειστική φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού με την σύζυγό του από τις διακοπές στο… «Ασπεν των Αλπεων», το τουριστικό θέρετρο που δεν είναι βεβαίως Γκστάαντ ή Κουρσεβέλ, αλλά έχει την αίγλη του και είναι δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις του χιονιού και του σκι.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, ο Αλέξης Τσίπρας περπατά μέσα σε χιονόπτωση, έχοντας δίπλα του την Μπέττυ Μπαζιάνα. Η πηγή μου, που γνωρίζει καλά τα κατατόπια στο Kitzbühel, με ενημέρωσε ότι το ζεύγος πήγαινε χωρίς τα παιδιά του σε κοντινό καφέ όπου συνάντησαν μια παρέα.

Όπως φαίνεται στη φωτό, ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να κρυώνει πολύ, παρά το βαρύ ντύσιμο και κινείται γρήγορα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προκειμένου να πάει στο ζεστό σαλέ που βρίσκεται εκεί κοντά.

Είναι σίγουρο ότι στο Αθαμάνιο της Αρτας, όπου και η καταγωγή του ή στην ταπεινή… Κυψέλη, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Τσίπρας δεν θα είχε δει τόσο πολύ χιόνι και τόσο κρύο.

Όμως, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος; Ποιος δεν θα ήθελε να περάσει μερικές ήσυχες ημέρες στο δημοφιλές θέρετρο και στο 5άστερο Relais & Châteaux Hotel Tennerhof, όπου η διανυκτέρευση σε απλό δωμάτιο αγγίζει τα 800 ευρώ;

Και το αξίζει άλλωστε. Τόσα πέρασε στα… αλώνια της Αριστεράς, να μην πάει κι αυτός μια φορά στα σαλόνια των Αλπεων;

O Αλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα στο θέρετρο των Αλπεων

Τα νέα για τον γάμο της χρονιάς Νικόλαου – Χρυσής

Ο γάμος της χρονιάς, αυτός του Νικολάου Ντεγκρές και της Χρυσής Βαρδινογιάννη, μπαίνει στην τελική ευθεία. Την ερχόμενη Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στον Αγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, το ζευγάρι θα παντρευτεί ενώπιων 100 καλεσμένων, μελών βασιλικών οικογενειών αλλά και από την οικογένεια της νύφης.

Σε μια κοινωνική εκδήλωση χθες, έπεσαν πάνω σε δύο ανθρώπους που γνωρίζουν ο ένας τον Νικόλαο και ο άλλος την Χρυσή Βαρδινογιάννη. Για τον γαμπρό μου είπε η πηγή μου ότι είναι τρελά ερωτευμένος κι ότι ζει εδώ και λίγο καιρό πραγματικό love story, παρ’ ότι με τη νύφη γνωρίζονται χρόνια.

Επίσης, ρώτησα γιατί τόσο ξαφνικά ο γάμος κι ομολογουμένως η απάντηση που μου έδωσε αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες. Επειδή κυκλοφορεί εντόνως περί εγκυμοσύνης η πηγή μου τόνισε ότι «δεν αποκλείω να είναι έγκυος η Χρυσή…»

Από την πλευρά της νύφης, άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα της οικογένειας Βαρδινογιάννη, μου τόνισε ότι για τη Χρυσή υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια μια δυνατή φιλία και εκτίμηση προς το πρόσωπο του Νικολάου, οι δρόμοι τους χώρισαν, παντρεύτηκαν αμφότεροι και όταν και οι δύο διέλυσαν τους γάμους τους άρχισαν να κάνουν παρέα που κατέληξε σε έρωτα.

Οσο για την τελετή της Παρασκευής, νονοί θα είναι τελικά τέσσερις. Ο «κολλητός» του γαμπρού, Νάσος Θανόπουλος, ο εξάδερφος της νύφης, Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, ο αδερφός του Νικόλαου, Παύλος Ντεγκρές και ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Κεφαλογιάννης.

Οσο για το γλέντι μετά τον γάμο; Οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει στον Ναυτικό Ομιλο…

Το 24 ωρο του Πίτερ Μαρίνο (Peter Marino) στην Αθήνα

Ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες του 21 αιώνα, επισκέφθηκε για λίγα 24ωρα την Αθήνα

Ο Peter Marino (Πίτερ Μαρίνο) ήλθε στην Αθήνα (με ιδιωτική πτήση) προσκεκλημένος του Γιάννη και της Δήμητρας Κούστα.

Η παραμονή του στην Αθήνα εκτός από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις (επέκταση της κατοικίας Κούστα στα Νότια Προάστεια με την αγορά όμορου οικοπέδου, το νέο σπίτι στις Σπέτσες κ.λπ.) περιελάβανε, επίσκεψη στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που άνοιξε για privee ξενάγηση από την πρόεδρό του την πάντα γλυκιά και φιλική, Σάντρα Μαρινόπουλου, ελληνικό φαγητό στη ταβέρνα Μανάρι και τέλος ξέφρενο γλέντι στο Ηotel Εrmou με την εμβληματική Άννα Βίσση να του αφιερώνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της!

 

Μια κυρία στα μπουζούκια  

Του φίλους της προσκάλεσε στο ΝΟΧ (Ρέμος – Βανδή) το Σάββατο που μας πέρασε, η αειθαλής και πάντα ευγενική Ιζαμπέλα Αρβανίτη (τέως ιδιοκτήτριά του ΥΓΕΙΑ)!

Στη παρέα ήταν ο Δημήτρης και η Τζένη Μελισανίδη, ο Μιχάλης με τη Σοφία Σάλλα, ο Βασίλης και η Σοφία Μπιθαρά κ.λπ.

Ο λουλουδοπόλεμος κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες, με αλλαγή στο πρόγραμμα με παλιά αγαπημένα τραγούδια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπ. Υγείας: «Τσουνάμι» μεταρρυθμίσεων τον Φεβρουάριο, τι θα δούμε
Τα top picks των Ελλήνων αναλυτών για το 2025
Στις 14-15 Φεβρουαρίου ο ανασχηματισμός, το «go ahead» Στουρνάρα σε Μεγάλου, η μυστική συνάντηση στο Λονδίνο, το ράλι των «magnificent 4», μια αποκαλυπτική φωτό του Τσίπρα από το Kitzbühel και οι business του Marino με τους Coustas στην Αθήνα
Θεσσαλία: «Θρίλερ» για τα έργα 1,35 δισ. – Τι θα κάνουν Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ
Dorian LPG (Τζον Χατζηπατέρας): Μείωση εσόδων και κερδών που οφείλεται στη μείωση των ναύλων κατά 49,9%
Αχ Κουνελάκι, Αχ.- Βαχ Καραμανλής
Κατεδαφίστε τον ΟΣΕ, διώξτε τη Hellenic Train, η εποχή των μπαλωμάτων τέλειωσε
Η αδικαιολόγητη «αφωνία» της ελληνικής Δικαιοσύνης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών
Αντάρτικο στους… κόλπους της διοίκησης του ΟΛΘ στο απόηχο της δημόσιας πρότασης από την «Τσαρίνα» Μαργκαρίτα
Τέμπη: Τα τρία κλειδιά του σαρωτικού ανασχηματισμού και πότε θα γίνουν οι αλλαγές