ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι την περασμένη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, όταν ξεκινούσαν οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ζούσαν αυτό που στη νεκρώσιμο ακολουθία λέει: «Μακαρία η οδός…»
Και δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν… «ητοιμάσθη τόπος αναπαύσεως», που στην πολιτική σημαίνει έξοδο από την κυβέρνηση για τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, η απόλυτη βεβαιότητα που βγαίνει μετά τις 82 δραματικές ώρες για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τις συγκεντρώσεις μέχρι την συνέντευξη στον Alpha, είναι ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει ριζικά.
Είναι ίσως η πιο δύσκολη φάση που περνά η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται ήδη στην εξουσία σχεδόν μια εξαετία και κανείς δεν μπορούσε (και δεν μπορεί ίσως) να αμφισβητήσει την πολιτική της κυριαρχία.
Ούτε στην πανδημία, ούτε όταν η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη πήρε τη ζωή 57 ψυχών, ούτε φυσικά και με την υπόθεση των υποκλοπών, δεν αισθάνθηκε το Μαξίμου την πίεση που νιώθει τώρα από την κοινωνία.
Μπορεί να είναι και η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του κόσμου, που βγαίνει συνήθως στη δεύτερη τετραετία μιας κυβέρνησης. Όμως, οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής κλόνισαν όσο τίποτε άλλο το «γυάλινο» όπως αποδεικνύεται κάστρο.
Το βασικό πρόβλημα που αναδείχθηκε αυτές τις δραματικές ώρες είναι η παντελής έλλειψη διορατικότητας, ενσυναίσθησης και αντίληψης των κοινωνικών αναταράξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό.
Και που το παλλαϊκό αίτημα για Δικαιοσύνη, που πήρε μορφή μέσα από το σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο», ήρθε να ξεγυμνώσει τον βασιλιά. Αλλά και να επιβεβαιώσει αυτό που λένε όλοι τα τελευταία χρόνια: Ότι μια κυβέρνηση που δεν έχει πολιτικό αντίπαλο, που έχει μια ανήμπορη αντιπολίτευση, κινδυνεύει από τον κακό της εαυτό.
Κατάλαβαν αργά τη σοβαρότητα της κατάστασης
Την Κυριακή το βράδυ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είχαν καταλάβει ότι κάτι σοβαρό έχει συμβεί. Οι εικόνες από τους εκατοντάδες χιλιάδες που κατέβηκαν στους δρόμους για την υπόθεση των Τεμπών, αλλά κυρίως το οργισμένο «πλήθος» κατά της κυβέρνησης στα social media, προκάλεσε τον κόκκινο συναγερμό στο Μαξίμου.
Τη Δευτέρα το πρωί συγκεντρώνονται τα στελέχη που συγκροτούν τον λεγόμενο «πρωϊνό καφέ» του Μαξίμου, δηλαδή εκτός του πρωθυπουργού οι κ. Σκέρτσος, Μυλωνάκης, Μαρινάκης, Κουτνατζής, Νέζης και το επικοινωνιακό επιτελείο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνήθως ήρεμος και ψύχραιμος στις μεγάλες κρίσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε έξαλλος. Κάποιοι περιγράφουν την κατάσταση του πρωθυπουργού με την εικόνα που συνήθως περιγράφει μια δύσκολη συγκυρία με έντονο εκνευρισμό: «Πέταγε καρέκλες, έβριζε, ήταν σε μεγάλη ένταση, οι τόνοι ανέβηκαν πολύ ψηλά».
Πράγματι φαίνεται ότι η περασμένη Δευτέρα ήταν από τις χειρότερες στο… war room του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να κατηγόρησε στενούς του συνεργάτες ότι δεν του έδωσαν τη σωστή διάσταση των κινητοποιήσεων. Ότι δεν τον ενημέρωσαν για την λαοθάλασσα που προετοιμαζόταν να βγει στους δρόμους.
Φέρεται να ζήτησε ευθύνες γιατί δεν είδε κανείς την τεράστια οργάνωση που είχαν πετύχει διαδικτυακά οι οικογένειες των θυμάτων, και κυρίως η κ. Καρυστιανού.
Κι όχι μόνο την Κυριακή αλλά και μία εβδομάδα τουλάχιστον πριν όταν τα social media κατακλύστηκαν με το σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο», που φέρει από μόνο του υψηλό συγκινησιακό φορτίο.
Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε «αδειασμένος» και «γυμνός» αφού ούτε κορυφαίοι υπουργοί, ούτε κάποιοι βουλευτές δεν έστειλαν «σήματα καπνού» ότι το έγκλημα των Τεμπών φουντώνει πάλι και θα συμπαρασύρει την κυβέρνηση σε μια νέα περιδίνηση.
Η εικόνα που εμφάνισε η κυβέρνηση ήταν ότι «πιάστηκε στον ύπνο» κι ότι ασφαλώς έδειξε ότι έχει ανύπαρκτα αντανακλαστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει μείζονες κρίσεις.
Βεβαίως, κάποιοι που είχαν προειδοποιήσει παλαιότερα, ότι η επί διετία διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών ήταν κάκιστη, δεν είχαν εισακουστεί.
Μια στρατηγική που επέλεγη από συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη ήταν να μην «παίζει» το θέμα στην επικαιρότητα και να καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως ένα ακόμη τραγικό δυστύχημα, το οποίο έψαξε η δικαιοσύνη και πλην 3-4 υπευθύνων δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες και κατά πολιτικών.
Όμως, το πρώτο «καμπανάκι» για την κυβέρνηση ήταν η τεράστια συναυλία που είχε γίνει στο Καλλιμάρμαρο στις 11 Οκτωβρίου. Ούτε και τότε μπόρεσαν οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης να πιάσουν τη «βουβή» οργή, η οποία εκφράστηκε καλύτερα την περασμένη Κυριακή.
Το ένα λάθος ακολούθησε το άλλο αφού πριν και μετά τις συγκεντρώσεις υπήρξαν κάποιες προσπάθειες απαξίωσης των συγγενών των θυμάτων, αλλά και μια προσπάθεια να «αμαυρωθούν» οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με το να συνδεθούν με ακροδεξιούς, συνωμοσιολόγους ή απλά κόμματα που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.
Οι εντολές που δόθηκαν
Αμέσως μετά την έκρηξη του Κυριάκου Μητσοτάκη η επικοινωνιακή γραμμή άλλαξε ριζικά. Οι εντολές που δόθηκαν ήταν σαφείς:
1. Μην κάνετε δηλώσεις που προσβάλλουν τα θύματα και τους συγγενείς τους. Μην εμπλέκεστε σε τσακωμούς με την Καρυστιανού, τον Πλακιά ή όποιον άλλον χαροκαμμένο γονιό.
2. Η γραμμή είναι «όλα στο φως», η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει, σύντομα θα γίνει η δίκη και θα αποκαλυφθούν όλα, δεν υπάρχει καμιά συγκάλυψη.
Ακόμη και αυτές οι οδηγίες, πάντως, χάθηκαν τα δύο πρώτα 24ωρα της κρίσης, κυρίως λόγω της απροθυμίας κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών να «εκτεθούν», να βγουν και να μιλήσουν για τα Τέμπη. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων βεβαίως, όπως του Αδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Μαρινάκη.
Η κρίση στην κυβέρνηση κορυφώθηκε την Τετάρτη και το βαρύ κλίμα επιβεβαιώθηκε όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης.
Ακύρωσε την επίσκεψή του στο data center που θα κατασκευαστεί από την Microsoft και προετοιμάστηκε για την «ανάκριση» στον Alpha.
Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη συνιστούν την στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος υιοθέτησε τη θεωρία του «παραπλανηθέντος», που όμως ως πατέρας θα κάνει τα πάντα για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας ή του εγκλήματος.
Το damage control που επιχείρησε αυτές τις δύσκολες 82 ώρες ο πρωθυπουργός είχε αποτέλεσμα, αλλά όχι αναστροφή της άποψης ότι όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν μια προσπάθεια συγκάλυψης.
Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε το βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση, αν και πλέον το επικοινωνιακό «ντεμαράζ» της κυβέρνησης έχει κι άλλα πρόσωπα πλην των γνωστών.
Οι περισσότεροι κορυφαίοι υπουργοί εξαναγκάστηκαν από τον θυμωμένο Μητσοτάκη σε δηλώσεις και εμφανίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Αν και υπάρχουν ακόμη κάποιοι που αποφεύγουν τις… κακοτοπιές πιστεύοντας ότι αν βγουν από το κάδρο των ευθυνών θα έχουν μικρότερη φθορά.
Η παραδοχή του Ακη Σκέρτσου, το πρωί της Παρασκευής, ότι αν δεν είχε πολιτική ιδιότητα θα κατέβαινε κι αυτός στις πλατείες, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης.
Μάλιστα την Παρασκευή υπήρξε κι άλλη σύσκεψη στο Μαξίμου σε ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να χαραχτεί η νέα στρατηγική, χωρίς «φάλτσα».
Βαρύ κλίμα
Η ουσία της κρίσης που περνά η κυβέρνηση είναι αν τώρα μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει το σε βάρος της κλίμα.
Διότι μην ξεχνάμε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα κλείνουν δύο χρόνια από τα Τέμπη, ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις ενώ ενδιάμεσα θα υπάρξουν δύο πορίσματα για την σύγκρουση και για το αν υπήρχε παράνομο φορτίο ή όχι.
Πρόκειται για σταθμούς οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, που έτσι κι αλλιώς παρουσιάζει ευμετάβλητα χαρακτηριστικά.
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει δημοσκοπική διαφορά πάνω από 10 μονάδες από το δεύτερο κόμμα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η φθορά δεν είναι μεγάλη κι ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πάρει πολύ κρίσιμες αποφάσεις και δεν κάνει τομές που ενδεχομένως να ενοχλήσουν, δεν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.
Ως μια πρώτη σκληρή αντίδραση του πρωθυπουργού, λένε πηγές που γνωρίζουν τι συμβαίνει στην κυβέρνηση, είναι ένας ριζικός ανασχηματισμός. Η επίδειξη πυγμής, ακόμη και σε πρωτοκλασάτα ονόματα που πιάστηκαν στον ύπνο ή που κρύφτηκαν στα δύσκολα, φαίνεται να είναι στις βασικές επιλογές.
Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής επίσης, εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία και στοιχειοθετείται κατηγορία σε βάρος πολιτικών, μια άλλη κίνηση.
Ακόμη και η «θυσία» στελεχών όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Χρήστος Τριαντόπουλος ή ακόμη και εν ενεργεία υπουργοί, είναι στις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
300.000 μη μισθωτοί χωρίς κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς – Όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή δεν τα αποπληρώνουν
Αεροπορική τραγωδία ΗΠΑ: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο καταγράφει τη στιγμή της σύγκρουσης
Νίκος Γρυπάρης: Στο σφυρί η βίλα του γνωστού επιχειρηματία στη Μύκονο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Oι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2025
- Τροχαία: 393 δυστυχήματα και ατυχήματα τον Ιανουάριο
- Τάκης Οικονομόπουλος: Στη ΜΕΘ με εγκεφαλικό ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού
- Επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά: Αναγκαίος ο συντονισμός των προοδευτικών δυνάμεων για το «έγκλημα των Τεμπών»