Ένα καινοτόμο masterclass φιλοξένησε σήμερα το πλωτό campus στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, το M/Y Klelia 1, για τους Yacht Chef φοιτητές του BCA College. Το Stelios Philanthropic Foundation, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Elafonisos Eco και το BCA College, καθώς και με τη συμβολή του καταξιωμένου σεφ Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του εκπαιδευτή, διοργάνωσαν ένα βιωματικό masterclass με στόχο την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της Μεσογείου, την εξάπλωση του λεοντόψαρου.

Η εκδήλωση, με θέμα «Aπό Aπειλή σε Λύση» είχε διπλό χαρακτήρα. Αφενός την ευαισθητοποίηση γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του λεοντόψαρου, καθώς και την προώθηση μιας βιώσιμης προσέγγισης στη μαγειρική, επιτρέποντας στους σεφ να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και παράλληλα να συμβάλλουν στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Μέσα από το masterclass, που στόχο είχε να μετατρέψει μια θαλάσσια οικολογική απειλή σε γαστρονομική επιλογή, οι μελλοντικοί Yacht Chefs είχαν την ευκαιρία να μυηθούν και να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε βιώσιμες γαστρονομικές πρακτικές, υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Λευτέρη Λαζάρου.

1

Το masterclass ήταν χωρισμένο σε δύο ενότητες. Η πρώτη, θεωρητική, αφορούσε την κατανόηση του προβλήματος που δημιουργεί το λεοντόψαρο στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Η δεύτερη, πρακτική, επικεντρώθηκε στις τεχνικές προετοιμασίας και τις συνταγές μαγειρικής του λεοντόψαρου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες. Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το λεοντόψαρο, που κατάγεται από τον Ινδο-Ειρηνικό, έχει εξαπλωθεί ραγδαία στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στα τοπικά οικοσυστήματα. Η επιθετική του φύση ως θηρευτής μικρών ψαριών και ο ταχύς ρυθμός αναπαραγωγής του έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αυτόχθονων ειδών. Ωστόσο, αυτή η περιβαλλοντική απειλή μπορεί να μετατραπεί σε μια μοναδική ευκαιρία για τη βιώσιμη γαστρονομία. Μαθαίνοντας πώς να αλιεύουν, να καθαρίζουν, να προετοιμάζουν και να ενσωματώνουν το λεοντόψαρο στις συνταγές τους, οι σεφ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του πληθυσμού του και να αναδείξουν το είδος ως μια εκλεκτή και βιώσιμη επιλογή θαλασσινών.

 

Η συνεργασία περιλάμβανε επίσης μια premium εμπειρία οινογευσίας σε συνεργασία με την οινοποιία Ψαρούλης, αναβαθμίζοντας τη γαστρονομική εμπειρία μέσα από εξαιρετικούς συνδυασμούς επιμελώς προετοιμασμένων πιάτων λεοντόψαρου με εκλεκτά ελληνικά κρασιά.

 

Σχετικά με το Elafonisos Eco

Το Elafonisos Eco είναι ένας οικολογικός σύλλογος αφιερωμένος στην προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων της Ελαφονήσου, ενός γραφικού νησιού στην Πελοπόννησο. Ο οργανισμός επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω προγραμμάτων διατήρησης, εκπαιδευτικών δράσεων και πρωτοβουλιών οικοτουρισμού. Με τη συμμετοχή τοπικών κοινοτήτων, ερευνητών και εθελοντών, το Elafonisos Eco στοχεύει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η θαλάσσια ρύπανση και η διατήρηση των οικοτόπων. Εδώ και τρία χρόνια έχει επικεντρώσει την προσπάθεια στην διαχείριση και αντιμετώπιση ξενικών και επεκτατικών ειδών, όπως του λεοντόψαρου, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και διεθνών Φορέων και Ινστιτούτων.

Οι δράσεις του αντανακλούν μια ολιστική προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ότι η φυσική ομορφιά και η βιοποικιλότητα του νησιού θα προστατευθούν για τις μελλοντικές γενιές.

 

Το Stelios Philanthropic Foundation, που ιδρύθηκε από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου, υποστηρίζει πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μονακό, εστιάζοντας στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ευημερία. Το Ίδρυμα προωθεί την καινοτομία και δημιουργεί ευκαιρίες που επιτρέπουν σε άτομα και κοινότητες να αναπτυχθούν. Με έντονη δέσμευση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω ουσιαστικών έργων, το Stelios Philanthropic Foundation στηρίζει επίσης συνεργατικές προσπάθειες που συνάδουν με την αποστολή του για τη δημιουργία μακροπρόθεσμου θετικού αντίκτυπου.

 

Το BCA College είναι ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, εξειδικευμένο στις ναυτιλιακές, τουριστικές και γαστρονομικές σπουδές. Με περισσότερα από 50 χρόνια ιστορίας, το BCA έχει καθιερωθεί ως εκπαιδευτικός φορέας υψηλού επιπέδου, προσφέροντας προγράμματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των κλάδων της ναυτιλίας και του τουρισμού. Το πρόγραμμα Yacht Chef, ένα από τα πρώτα του είδους του, ενισχύει τους φοιτητές με τις απαραίτητες δεξιότητες για να διαπρέψουν στον απαιτητικό κόσμο της πολυτελούς θαλαμηγού γαστρονομίας. Μέσα από πρακτική εκπαίδευση, εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό και ισχυρές διασυνδέσεις με όλο τον κλάδο του τουρισμού, το BCA College διασφαλίζει ότι οι απόφοιτοί του είναι έτοιμοι να προσφέρουν αριστεία στην επαγγελματική τους πορεία.

 

Σχετικά με τον Λευτέρη Λαζάρου

ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου

Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σεφ της Ελλάδας και ο πρώτος που απέσπασε αστέρι Michelin για 23 χρόνια στη χώρα μας. Γνωστός ως ναύαρχος της ελληνικής γαστρονομίας για της βαθιάς γνώσης και εμπειρίας του στα ψάρια και στα θαλασσινά, ο σεφ Λαζάρου έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μεταμόρφωση παραδοσιακών ελληνικών συνταγών σε σύγχρονα γαστρονομικά αριστουργήματα. Ως ιδρυτής του φημισμένου εστιατορίου Varoulko Seaside, έχει αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής γαστρονομίας σε διεθνές επίπεδο. Η τέχνη του να συνδυάζει τις ελληνικές πρώτες ύλες και την καινοτόμο προσέγγισή του στη μαγειρική, εμπνέει νέους σεφ και να αναβαθμίζει τη μεσογειακή γαστρονομική παράδοση.

 

Η Οινοποιία Ψαρούλη, που βρίσκεται στην καρδιά της Μεσσηνίας, είναι ένας οικογενειακός αμπελώνας αφιερωμένος στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών που αναδεικνύουν τις μοναδικές γεύσεις της περιοχής. Με σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές οινοποίησης, το οινοποιείο δημιουργεί κρασιά που ενσαρκώνουν τη μακρά κληρονομιά της ελληνικής αμπελουργίας. Η Οινοποιία Ψαρούλη έχει αποκτήσει φήμη για την αριστεία της και αποτελεί υπερήφανο υποστηρικτή των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων, προσφέροντας κρασιά που ταιριάζουν άψογα με τη μεσογειακή κουζίνα.

 

Διαβάστε επίσης:

Drewry: Αναμένεται μείωση των ναύλων λόγω αύξησης της χωρητικότητας στα πλοία κοντέινερ

Ελληνικός εμπορικός στόλος: Αυξήθηκε κατά 0,6% η δύναμή του τον περασμένο Νοέμβριο

Ναυτιλιακό συνέδριο της Capital Link στις 7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα