Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας (MoU) στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, του τουρισμού του αθλητισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος της Σαγκάης, Gong Zheng, στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Fang Qui και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Cosco Shipping, Zhu Bixin.

Το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας, εκφράζει τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τους αυτοδιοικητικούς δεσμούς και να αναδείξουν την κοινή τους επιθυμία για ανάπτυξη, συνεργασία και πολιτιστικές ανταλλαγές, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της φιλίας των λαών Ελλάδας-Κίνας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών σε μία σειρά από τομείς.

1

Ειδικότερα, οι κύριοι άξονες της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι:

1. Επιχειρηματικότητα και Εμπόριο. Με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ενίσχυση των σχέσεων των εμπορικών επιμελητηρίων και επιχειρηματικών φορέων των δύο περιοχών. Προβλέπεται η διευκόλυνση της πρόσβασης προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές των δύο χωρών, με στόχο την υπογραφή αμοιβαία επωφελών συμφωνιών.

2. Πολιτισμός και Τέχνη. Συνεργασία για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προβλέπονται προγράμματα ανταλλαγής καλλιτεχνικών αντιπροσωπειών και πρωτοβουλίες που θα προάγουν την πολιτιστική δημιουργία, ενώ ενισχύεται η συμμετοχή καλλιτεχνικών αντιπροσωπειών σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

3. Λιμάνια και Ναυτιλία. Με έμφαση στην ανάπτυξη του Λιμανιού του Πειραιά, ως στρατηγικού κόμβου για το εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές, σε συνάρτηση με την μακροχρόνια επένδυση της COSCO Shipping Group. Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας και τη διασύνδεση των λιμανιών τους.

4. Τουρισμός. Με συνέχιση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Σαγκάης-Αθήνας και συνεργασία για την προώθηση πολιτιστικού και εκθεσιακού τουρισμού, αναδεικνύοντας τα εκατέρωθεν μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

5. Αθλητισμός. Με ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, τη διαχείριση αθλητικών υποδομών, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

6. Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με ανταλλαγή καλών πρακτικών και συνεργασία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, για την διαμόρφωση περιβαλλοντικά φιλικών πολιτικών και καινοτόμων λύσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα. Το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοτικής Κυβέρνησης Σαγκάης και το Γραφείο του περιφερειάρχη Αττικής θα αναλάβουν τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής του στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας, διασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίησή του.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν την τελετή υπογραφής, ο περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε το Μνημόνιο «σημαντικό ορόσημο» για την Περιφέρεια Αττικής και την Πόλη της Σαγκάης καθώς «αφορά ζητήματα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να βρει κοινό πεδίο δράσης, όπως πολιτισμού, τουρισμού, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». «Η Σαγκάη αποτελεί την έκφραση του σύγχρονου προσώπου του κινεζικού κράτους, της οικονομίας, της βιομηχανίας και του ιστορικού δρώμενού του» σημείωσε και προσέθεσε:

«Οι κοινές μας αξίες, η ιστορία και η δυναμική μας αποτελούν τη βάση για μία αμοιβαία επωφελή αυτοδιοικητική συνεργασία με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Τον περασμένο Μάιο, είχα την τιμή να επισκεφθώ τη Σαγκάη, συμμετέχοντας στη διεθνή έκθεση τουρισμού ITB China, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξουμε την Αττική ως προορισμό υψηλής αξίας για τους Κινέζους επισκέπτες. Ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου.

Σήμερα, απευθύνω ανοικτό κάλεσμα στους φίλους μας από την Κίνα να επισκεφθούν την Αττική και να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Εδώ, μπορούν να αντικρίσουν από κοντά τα δεκάδες μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να ανακαλύψουν τη σύγχρονη ελληνική δημιουργικότητα που αποτελεί ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής μας αξίας.

Παράλληλα, όμως, ενημέρωσα τους υψηλούς καλεσμένους μας για την επικείμενη επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα που έχουμε ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας, δίνοντας νέα ώθηση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Η επένδυση της Cosco έχει μετατρέψει τον λιμένα σε καίριο διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, την ίδια ώρα που η ελληνική ναυτιλία δείχνει την έμπρακτη εμπιστοσύνη της σε όλο και περισσότερα κινεζικά ναυπηγεία για να γιγαντώσει τον στόλο της.

Θέλω να τονίζω πως ένας από τους σημαντικούς πυλώνες αυτής της στρατηγικής συνεργασίας που δομούμε, αφορά την εκατέρωθεν ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο περιοχών, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα προσφέρει αμοιβαία οφέλη για τις επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κίνα, συμβάλλοντας από πλευράς μας -στον βαθμό που μας αναλογεί- στην ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας και στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των χωρών μας.

Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να επενδύει σε τέτοιου είδους συνεργασίες, αποδεικνύοντας ότι για εμάς η εξωστρέφεια και η παρουσία μας στα παγκόσμια δρώμενα είναι άμεσης προτεραιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Σαγκάης, Gong Zheng, χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας τη σημασία της για τη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας και Ελλάδας και στο κομμάτι της αυτοδιοικητικής συνεργασίας.

Όπως σημείωσε: «Αν και η Σαγκάη και η Αττική απέχουν πολύ μεταξύ τους, η φιλία τους όμως χρονολογείται από πολύ παλιά. Η Σαγκάη έγινε αδελφοποιημένη πόλη με τον Πειραιά το 1985 και ανέπτυξε σχέσεις φιλικών ανταλλαγών με την Αθήνα το 2009 -μια σχέση που σε λίγο θα αναβαθμιστεί, καθώς θα γίνει επίσης αδελφοποιημένη πόλη.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Σαγκάη έχει πολύ στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής σε πολλούς τομείς, όπως τον εμπορικοοικονομικό, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και έχει επιτύχει θετικά αποτελέσματα. Με την υπογραφή αυτού του μνημονίου για τον ορισμό του πλαισίου της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Αττικής και Σαγκάης, τα δύο μέρη θα επιτύχουν ακόμα υψηλότερο επίπεδο αμοιβαίου οφέλους, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα».

Χ. Δούκας: «Καλούμε τους φίλους Κινέζους να βιώσουν τη μοναδική Αθηναϊκή εμπειρία»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο Δήμαρχος Σαγκάης, Gong Zheng

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο Δήμαρχος Σαγκάης, Gong Zheng, επισφράγισαν μια στενότερη και ακόμη πιο παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων, με την Υπογραφή Συμφωνίας Αδελφοποίησης, που έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Δήμαρχος Σαγκάης στην Ελλάδα ως επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, υποδεχόμενος τον Δήμαρχο της Σαγκάης, επεσήμανε: «Σαγκάη και Αθήνα, Κίνα και Ελλάδα, είναι δύο περιοχές, με σημαντικό γεωστρατηγικό χαρακτήρα. Είμαστε πεισμένοι, ότι προσηλωμένοι στη διεθνή συνεργασία, το μόνο που μας χωρίζει είναι η χιλιομετρική απόσταση. Φιλοδοξούμε, με τις κοινές μας δράσεις, να υπερβούμε το εμπόδιο αυτό. Τις δύο πόλεις μας, τις συνδέει η μακραίωνη πολιτιστική παράδοση, οι στενές εμπορικές, οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις, που δημιουργούν ένα σταθερό υπόβαθρο, για την ανάπτυξη και την ευημερία των ευρύτερων περιοχών μας. Κοινός μας στόχος είναι η ενδυνάμωση των δεσμών μας. Καλούμε τους φίλους Κινέζους, να επισκεφθούν την Ελλάδα και να βιώσουν τη μοναδική Αθηναϊκή εμπειρία. Να γνωρίσουν από κοντά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική δημιουργία, που οικοδομεί γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας».

Με θερμά λόγια απάντησε και ο Δήμαρχος της Σαγκάης, Zheng Gong, ο οποίος χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Από τότε που συνάφθηκαν σχέσεις φιλικών ανταλλαγών μεταξύ Σαγκάης και Αθήνας το 2009, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες και πραγματιστικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς και έχουν επιτύχει θετικά αποτελέσματα. Έχοντας σαν νέα αφετηρία την αδελφοποίηση τώρα των δύο πόλεών μας, είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις ανταλλαγές και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο τόπων μας, να επιτύχουμε ακόμα υψηλότερο επίπεδο αμοιβαίου οφέλους και win-win αποτελέσματα, να επιδιώξουμε μεγαλύτερη ευημερία για τους λαούς των δύο τόπων μας, και τέλος, να προωθήσουμε από κοινού τις φιλικές ανταλλαγές και συνεργασίες μεταξύ της Σαγκάης και της Αθήνας σε ένα νέο επίπεδο».

Η Συμφωνία Αδελφοποίησης

Οι σχέσεις Αθήνας και Σαγκάης είναι άριστες και έχουν ήδη υπογραφεί τέσσερα Μνημόνια Συνεργασίας κατά τα έτη 2009, 2011, 2013 και 2017. Με την αδελφοποίηση των δύο πόλεων θα αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία αυτή και θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, η εκπαίδευση, η αστική αναζωογόνηση, η κλιματική κρίση, η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα. Ενδεικτικά:

Τουρισμός: Συνεργασία στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, άμεση συνεργασία μεταξύ αρμόδιων αρχών για την τουριστική ανάπτυξη των δύο Δήμων, κοινές δράσεις για την προβολή των δύο πόλεων και υποστήριξη της διατήρησης της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης.

Πολιτισμός: Δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο πόλεων και την προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας, πολιτιστικές ανταλλαγές μέσω φεστιβάλ, εκθέσεων και εκδηλώσεων και συνεργασία μεταξύ δημοτικών πολιτιστικών ιδρυμάτων και μουσείων για κοινές εκθέσεις και δραστηριότητες.

Αθλητισμός: Ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων και την αξιοποίηση και διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία: Δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας για την υποστήριξη εταιρειών που ενδιαφέρονται για εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο πόλεων και τη διευκόλυνση αμφίδρομων επενδύσεων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο πόλεων ή/και άλλων επιχειρηματικών οργανώσεων, υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και νεοφυών επιχειρήσεων, ανάπτυξη λύσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και προάγουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Εκπαίδευση: Ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών αρχών προκειμένου να ενισχύσουν την αμοιβαία κατανόηση, προώθηση της εκμάθησης της ελληνικής και της κινεζικής γλώσσας από μαθητές, φοιτητές και πολίτες των δύο πόλεων.

Αστική Αναζωογόνηση: Συνεργασία για την αναβάθμιση των αστικών υποδομών, την προστασία και την αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επιπλέον, συνεργασία στον σχεδιασμό βιώσιμης αστικής κινητικότητας και δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας.

Κλιματική Κρίση, Ανθεκτικότητα και Βιωσιμότητα: Προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων πράσινων τεχνολογιών, κοινές δράσεις για την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων προστασίας των πόλεων από ακραία κλιματικά φαινόμενα, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Η Αθήνα, επενδύοντας στη στρατηγική συνεργασία με τη Σαγκάη, συμμετείχε για πρώτη φορά στη διεθνή εμπορική έκθεση ITB China της Σαγκάης το 2024 μέσω του This is Athens-CVB και στα εγκαίνια της πρώτης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Σαγκάης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία πλατφόρμας για τη διευκόλυνση επιχειρηματικών συνεργασιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Το This is Athens – City Festival, που διεξάγεται κάθε Μάιο, φιλοδοξεί να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πλούσιο κινεζικό πολιτισμό. Οι πρωτοβουλίες αυτές συνδέονται άμεσα με την ολοκληρωμένη στρατηγική της Αθήνας για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων διεθνών συνεργασιών στους τομείς του πολιτισμού, του επιχειρείν και της αστικής αναζωογόνησης.

Διαβάστε επίσης:

Απαγωγή του συνιδρυτή γαλλικού κολοσσού crypto – Ελεύθερος μετά από αστυνομική επιχείρηση

Σταϊκούρας: Στις 30 Νοεμβρίου η επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά

Βόλος: Οδηγός έπαθε ανακοπή και πέθανε πάνω στο τιμόνι – Η γυναίκα του συνοδηγός σώθηκε