ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην είναι παρόν στο Νταβός και η βιντεοσκοπημένη ομιλία να παρουσιαστεί στο τέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ωστόσο είναι αυτός για τον οποίο θέλουν όλοι να μιλούν.
Οι θαυμαστές του, όπως ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, πανηγυρίζουν. Ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι βλέπει με ελπίδα την επιστροφή του στην αμερικανική προεδρία. Ενώ την ίδια ώρα, αυτοί που βρίσκονται στο στόχαστρο του Τραμπ, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κρατούν χαμηλούς τόνους.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία συζήτηση στο ελβετικό ορεινό θέρετρο που να μην περιλαμβάνει την αξιολόγηση των σχεδίων του νέου προέδρου. «Αν δεν κατανοήσεις το γήπεδο στο οποίο παίζει ο Τραμπ, θα σου είναι δύσκολο να κατανοήσεις το όραμά του», δήλωσε ο Χαβιέ Μιλέι στο Bloomberg, την Τετάρτη. «Οι κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει θα οδηγήσουν σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο».
Ως καθαρός φιλελεύθερος και ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Τραμπ μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Μιλέι δεν βλέπει καμία αντίφαση μεταξύ των απόψεών του για το ελεύθερο εμπόριο και της αγάπης του Τραμπ για τους δασμούς.
«Δεν είναι ότι είναι προστατευτικός, αλλά γνωρίζει τον ρόλο που έχουν οι ΗΠΑ στον κόσμο και κατά συνέπεια η εμπορική τους πολιτική είναι μέρος της γεωπολιτικής τους στρατηγικής», είπε ο Μιλέι.
Άλλοι ηγέτες δεν ήταν τόσο ανοιχτά ενθουσιώδεις, αλλά φάνηκαν πρόθυμοι να παίξουν με τους κανόνες του Τραμπ.
«Θα ακούσουμε τι έχει να πει ο πρόεδρος Τραμπ και θα πράξουμε αναλόγως», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ. «Μια χώρα όπως η Φινλανδία σίγουρα θα το κάνει αυτό».
Ορισμένοι ηγέτες εκφράστηκαν με πιο χιουμοριστικό τρόπο: «Αν το γκολφ μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μου και τον λαό μου, τότε μπορώ να παίζω γκολφ όλη την ημέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Φαμ Μινχ Τσιν.
Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε έναν χρόνο. Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ρωτήθηκε από την τηλεόραση του Bloomberg για την πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εκείνη απάντησε χαριτολογώντας, πως χρειαζόταν ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ πριν απαντήσει στην ερώτηση. Το κοινό εκείνη τη στιγμή γέλασε. Φέτος, ωστόσο, δεν γελάει κανείς.
Μία ομάδα ηγετών από την ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα απέφυγε τις παλαιότερες κριτικές, δείχνοντας σημάδια καλής θέλησης.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Bloomberg TV.
Πέρυσι, ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας είχε παρευρεθεί στο Νταβός -ενώ διεκδικούσε τη σημερινή του θέση ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ- και είχε επαινέσει τον Τραμπ για την πίεση που άσκησε στους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.
Αυτή η άποψη, που θεωρούνταν αμφιλεγόμενη εκείνη την εποχή, σήμερα είναι πλέον ευρέως αποδεκτή.
Ο ηγέτης ενός από τα νεότερα μέλη της συμμαχίας, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του. «Η πολιτική ασκείται με διαφορετικό τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ακόμη και ηγέτες που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του Ελον Μασκ, του οποίου η υποστήριξη στον Τραμπ τον ενέταξε στον στενό κύκλο των έμπιστών του, προσπάθησαν να είναι ευγενικοί.
Για παράδειγμα, ο Σολτς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την ολοένα και πιο εμφανή στήριξη του Μασκ στην ακροδεξιά στη Γερμανία, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου: «Στην Ευρώπη έχουμε ελευθερία του λόγου — και στη Γερμανία, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ακόμα κι αν είναι δισεκατομμυριούχος», επισήμανε.
Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς,γέλασε με το «τρολάρισμα» του Μασκ, παρά το γεγονός ότι κεντροαριστερές κυβερνήσεις, όπως η δική της, βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ και προσπαθούν να καταλάβουν αν πρέπει να αγνοήσουν ή να εμπλακούν με τον Μασκ.
Οι παρευρισκόμενοι αναρωτήθηκαν αν ο Τραμπ, ο οποίος το 2018 προσγειώθηκε στο Νταβός με ελικόπτερο, θα μπορούσε να τους εκπλήξει με την προσωπική του παρουσία.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας, Αντζέι Ντούντα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για μια τέτοια προοπτική, δηλώνοντας: «Ο Τραμπ σκέφτεται πάντα έξω από το κουτί».
Η Κίνα -εκτός από το να μοιράζει πορτοκαλί λούτρινα παιχνίδια με φίδια για να γιορτάσει το νέο έτος- κρατούσε ένα αρκετά χαμηλό προφίλ, σε αντίθεση με τις έντονες θέσεις των χωρών του Κόλπου.
«Δεν μας αρέσει να περιπλέκουμε τις σχέσεις όταν πρόκειται για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, Αλί Αχμέντ Αλ Κουβάρι, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιλέγει πλευρά. «Κατανοώ τα κίνητρα και τις κινήσεις των ΗΠΑ, αλλά νομίζω ότι οι δασμοί είναι ένα όπλο δύο όψεων», είπε.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρειάζεται όπλα διαφορετικού είδους για τον πόλεμό του κατά της ρωσικής εισβολής. Όσον αφορά την προοπτική μιας ειρηνευτικής δύναμης, αν ποτέ επιτευχθεί εκεχειρία, ήταν απόλυτος για τους περιορισμούς της Ευρώπης.
«Δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο Bloomberg σε συνέντευξή του. «Ακόμη και αν κάποιοι Ευρωπαίοι φίλοι πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει, όχι δεν μπορεί να γίνει. Κανείς δεν θα διακινδυνεύσει χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Ο Τραμπ έριξε WTI και Brent σε χαμηλά δύο εβδομάδων
- Παρίσι: Σε δεινή κατάσταση το Λούβρο, ζήτησε επειγόντως βοήθεια από τη γαλλική κυβέρνηση
- Επιχείρηση του «Ελληνικού FBI» κατά κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων
- Δικαστικοί Συντάκτες κατά ΕΣΗΕΑ για τη συνέντευξη τύπου του Μιχάλη Πικραμένου – Τι καταγγέλλουν