Μια νέα προσέγγιση αναμένεται να ακολουθήσει  η Ευρώπη σε δίκτυα  και φυσικό αέριο,  που μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνεται στην πράσινη συμφωνία που δεν επιτρέπει επιδότηση υποδομών φυσικού αερίου, με βάση τα πρώτα σήμερα που δίνονται από την Ευρώπη.

Ο στόχος για προσιτή ενέργεια είναι στο επίκεντρο καθώς και η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, δε λείπουν και οι διαφωνίες, καθώς για τους οπαδούς της ενεργειακής μετάβασης  η προσιτή ενέργεια θα επιτευχθεί με επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού με έμφαση στις επενδύσεις στα δίκτυα, ενώ για το κλαμπ του φυσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να δώσει έμφαση στις υποδομές αερίου για να μειώσει την τιμή του και να χαλαρώσει τους αυστηρούς στόχους μείωσης των εκπομπών.

1

Χθες ο Φρίντριχ Μερτς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)  που είναι το «φαβορί» για να διαδεχθεί τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς στην Καγκελαρία της Γερμανίας  δήλωσε ότι απαιτεί την άμεση κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου. «Πρέπει να κατασκευάσουμε 50 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι οποίοι θα είναι άμεσα διαθέσιμοι στο διαδίκτυο»,  σημείωσε σε συνέντευξή του.

H εξαγγελία αυτή  εφόσον υλοποιηθεί δεσμεύει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο φυσικό αέριο  και σημαίνει ταυτόχρονα  σιωπηρή εγκατάλειψη του ενδιάμεσου στόχου για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 90% από τα επίπεδα του 1990 το 2040 που εισηγήθηκε η προηγούμενη Κομισιόν, με το ορόσημο του net zero για το 2040 να  απομακρύνεται.
Την ίδια στιγμή χθες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο   Πρωθυπουργός της Πολωνίας κ. Ντόναλτ Τασκ, που έχει αναλάβει την Προεδρία της Ευρώπης για το επόμενο εξάμηνο, θέτοντας τους στόχους της Προεδρίας   μίλησε για συγκράτηση των τιμών της ενέργειας και της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες, ιδίως από τη Ρωσία,  και δήλωσε ότι η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια. «Πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα μας, αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να μην είμαστε ανταγωνιστικοί», είπε.

 To debate ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους αμφισβητούντες της ενεργειακής μετάβασης, αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα στους κόλπους της Ευρώπης και θα αφορά  μέτρα όπως το «πάγωμα» των νέων κοινοτικών οδηγιών για την Εταιρική Βιωσιμότητα, τη μη υιοθέτηση ξεχωριστού στόχου για τη διείσδυση των ΑΠΕ, ώστε κάθε χώρα να αποφασίζει με ποιες τεχνολογίες θα επιτυγχάνει τους κλιματικούς στόχους, την επανεξέταση των σχεδίων για επέκταση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) στον κτιριακό τομέα  και τις μεταφορές και το «πάγωμα» του πολυσυζητημένου συνοριακού φόρου άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism- CBAM), ο οποίος  απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : Η ανταγωνιστικότητά μας εξαρτάται από την επιστροφή σε χαμηλές και σταθερές τιμές ενέργειας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο World Economic Fourm την Τρίτη ότι ένα εκσυγχρονισμένο υπερδίκτυο της ΕΕ θα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός επερχόμενου σχεδίου για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα «νέο σχέδιο που θα παρουσιάσουμε τον Φεβρουάριο» με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας θα «άρει τα εναπομείναντα εμπόδια στην Ενεργειακή μας Ένωση», είπε η φον ντερ Λάιεν στη σύνοδο κορυφής του Νταβός, τονίζοντας την ανάγκη «καλύτερης σύνδεσης της καθαρής μας ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. συστήματα».

Τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται από την επιστροφή σε χαμηλές και σταθερές τιμές ενέργειας Το «Σχέδιο Δράσης για την προσιτή ενέργεια» της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου και η von der Leyen ανέθεσε στον Επίτροπό της για ενέργεια Dan Jørgensen να ενημερώσει τους κανόνες διακυβέρνησης που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ διαχειρίζονται συλλογικά το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ.

Η Ευρώπη πρέπει να «κινητοποιήσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις υποδομές αποθήκευσης».

Η ενίσχυση των καλωδιακών συνδέσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες.

Έως το 2030, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν το 15% της ωριαίας ζήτησης ενέργειας από τους γείτονές τους, με βάση μια μελέτη του 2013 που ανέθεσε η Επιτροπή και η οποία διαπιστώνει ότι ένα πλήρως ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό δίκτυο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 12 έως 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Είναι καιρός να ολοκληρώσουμε την Ένωσή μας και στον τομέα της ενέργειας, έτσι ώστε η καθαρή ενέργεια να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλη την ήπειρό μας και να μειώσει τις τιμές για όλους τους Ευρωπαίους», είπε.

Πέρυσι, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν στο ίδιο όραμα που ο Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne van der Straeten ονόμασε «EU Supergrid».