ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ λένε, σύμφωνα με το Reuters ότι η απόφασή του νέου Προέδρου, Ντόναλτ Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη διεθνή συνεργασία για το κλίμα δεν θα βοηθήσει τα επενδυτικά τους σχέδια στην παγκόσμια μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.
Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου πιστεύουν ότι η απόσυρση περιορίζει μόνο την ικανότητα της Ουάσιγκτον να επηρεάσει μια συνεχιζόμενη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και τις εκθέτει σε ένα άνισο ρυθμιστικό περιβάλλον, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με εκπροσώπους της βιομηχανίας.
Η θέση αντικατοπτρίζει μια σπάνια νότα διαφωνίας μεταξύ του Τραμπ και της Big Oil, μιας από τις πιο σημαντικές εκλογικές του περιφέρειες και θεωρείται εδώ και καιρό ο κορυφαίος κακός πίσω από την κλιματική αλλαγή για την άντληση και πώληση των ορυκτών καυσίμων που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σημειώνει το Reuters.
Η απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα για δεύτερη φορά ήταν μια σειρά από κινήσεις της πρώτης ημέρας από τον Τραμπ με στόχο την άντληση ήδη υψηλής εγχώριας παραγωγής ενέργειας, στέλνοντας ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν πλέον σε πολυμερείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το δεκαετές σύμφωνο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως “ρωγμή” που θέτει τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι της Κίνας.
Ο Μάρτι Ντάρμπιν, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ενέργειας του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ που εκπροσωπεί αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες, είπε ότι τα μέλη του θα προτιμούσαν να κρατήσει ο Τραμπ τις ΗΠΑ να εμπλέκονται στη συμφωνία.
«Ενώ προτιμάμε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να παραμείνει δεσμευμένη στη διαδικασία του ΟΗΕ για το κλίμα, ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται να αναπτύξει τις απαραίτητες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας αναπτυσσόμενης παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική πρόκληση», είπε.
Η Bethany Williams, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου -μέλη του οποίου είναι η ExxonMobil και η Chevron- είπε ότι η ομάδα “υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό τις φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, είχε κάνει έγκαιρα έκκληση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο να διατηρήσουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, λέγοντας ότι ο κύκλος της εξόδου και της επανένταξης από τη συμφωνία θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα για τις εταιρείες.
Η Exxon και άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου σχεδιάζουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε τεχνολογίες που προορίζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης πράσινου υδρογόνου και άνθρακα, ενώ παράλληλα λαμβάνουν αποφάσεις για νέες εξερευνήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Exxon και η Occidental δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Η Chevron και η ConocoPhillips αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ερωτηθείς σχετικά με την εντολή απόσυρσης του Παρισιού, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξερεύνησης και Παραγωγής (AXPC), που εκπροσωπεί ανεξάρτητους παραγωγούς των ΗΠΑ, είπε ότι είναι σημαντικό η βιομηχανία των ΗΠΑ να είναι μέρος της παγκόσμιας συζήτησης για το κλίμα.
«Είναι κρίσιμο ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και επίσης να αναγνωρίσει ότι η Αμερική είναι ο παγκόσμιος ηγέτης τόσο στην παραγωγή ενέργειας όσο και στη μείωση των εκπομπών», δήλωσε η CEO της AXPC, Anne Bradbury.
Μια μετατόπιση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ μακριά από τον άνθρακα έχει συμβάλει σε μείωση κατά περίπου 17% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ από το 2007, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Ο ειδικός σε θέματα κλιματικής ευθύνης Wynne Lawrence της ασφαλιστικής δικηγορικής εταιρείας Clyde & Co είπε ότι η αστάθεια των πολιτικών γύρω από τη διεθνή συμμετοχή για το κλίμα θέτει σε κίνδυνο τις εταιρείες των ΗΠΑ.
«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα θα αυξήσει τη ρυθμιστική ασάφεια, δημιουργώντας αυξημένη πολυπλοκότητα και, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε νομικές διαμάχες καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα που προκύπτει σχετικά με τις στρατηγικές μετάβασης σε πολυεθνικούς ομίλους και αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο Lawrence.
Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου είχαν αρχίσει να στέλνουν στελέχη σε ετήσιες διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου διαφημίζονταν για επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας και περικοπές στις λειτουργικές εκπομπές.
Ο Frank Maisano, ανώτερος διευθυντής στη δικηγορική εταιρεία Bracewell, η οποία εκπροσωπεί πελάτες της ενεργειακής βιομηχανίας, είπε ότι «δεν έχει νόημα να εγκαταλείψουμε μια θέση στο τραπέζι».
«Οι βιομηχανίες των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς συνεχίζουν να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που οδηγούν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση με τρόπο που μειώνει τις εκπομπές και προστατεύει την οικονομία μας», είπε. «Θα έπρεπε να φωνάζουμε αυτή την ιστορία επιτυχίας από κάθε ταράτσα και σε κάθε χώρο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή