Τη βέλτιστη λύση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου αναζητά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες και λαμβάνοντας υπόψη τις νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών της ΕΕ που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

Ο  Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ),  βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεση της πρώτης  αγωγής κατά του ελληνικού δημοσίου, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.500 δανειολήπτες, ζητώντας minimum ποσό 100.000 ευρώ (το μέγιστο φτάνει τις 170.000 ευρώ) για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί, από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση.

1

Μάλιστα η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Σονιάδου υπογραμμίζει πως οι οφειλέτες που έχουν αποπληρώσει –εκποιώντας άλλη περιουσία τους- τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, δεν ωφελούνται από το όποιο νομοθέτημα και δικαιώνονται –με αποζημίωση- μόνο μέσα από δικαστική απόφαση.

Την ίδια ώρα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με το θέμα.

Τα ερωτήματα που απευθύνει στον κ. Χατζηδάκη είναι:

– Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο;

-Αν θα  λάβει υπόψιν τις ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δανειοληπτών από την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών;

-και αν η πρωτοβουλία θα διασφαλίζει ότι  όλοι οι δανειολήπτες των δανείων ελβετικών φράγκων θα έχουν δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όσον αφορά την οφειλή τους,  ανεξάρτητα δηλαδή αν τα δάνεια αυτά έχουν ρυθμιστεί, έχουν μετατραπεί σε ευρώ, έχουν καταγγελθεί ή και  έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε εταιρείες αγοράς δανείων και πιστώσεων.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν περί τις 65.000 με  70.000 δανειολήπτες, που ωστόσο αν συνυπολογιστούν οι συνοφειλέτες και οι εγγυητές, ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται, με συνολικές οφειλές 4,5 δις ευρώ.

Και όπως  σημειώνει μιλώντας στο mononews.gr  η πρόεδρος του ΣΥΔΑΝΕΦ Δέσποινα Σονιάδου, όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος της ισοτιμίας μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές.

Στην επερώτηση της  η κα Αποστολάκη αναφέρει μεταξύ των άλλων πως: «τα δάνεια χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2008, δίχως επαρκές θεσμικό πλαίσιο προστασίας και ενημέρωσης από τις τράπεζες που υποβάθμισαν σκόπιμα τους κινδύνους, χωρίς προγράμματα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς δεν λήφθηκε συναλλαγματική μεταβολή. Οι τράπεζες, κατά την προώθησή των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εστίαζαν στην σύγκριση του επιτοκίου τους με εκείνο των δανείων σε ευρώ, αποσιωπώντας και υποβαθμίζοντας ότι ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετατίθεται αποκλειστικά στους δανειολήπτες».

Σύμφωνα τώρα  με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο, η κυβέρνηση σύντομα θα παρουσιάσει το σχέδιο της για την υπόθεση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις ευρωπαϊκές ισορροπίες αλλά έχοντας μια ισορροπία μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και των δανειοληπτών αλλά και μεταξύ των δανειοληπτών που είτε θέλουν να βρουν μία λύση είτε έχουν πληρώσει τα εν λόγω δάνεια και αυτών που δεν έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο».

Προς το παρόν η μόνη λύση που έχουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό, είναι να μετατρέψουν τα δάνεια τους σε ευρώ, με την τρέχουσα ισοτιμία –που σημαίνει ότι θα χρεωθούν όλη τη χασούρα από τη μεταβολή της ισοτιμίας- ή να τα ρυθμίσουν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού.

Σε ότι αφορά τώρα την κατάθεση της αγωγής κατά του ελληνικού Δημοσίου,  ασκείται από δανειολήπτες της Eurobank, οι οποίοι είχαν αιτηθεί στον Άρειο Πάγο να στείλει προδικαστικό ερώτημα και το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2006 – 2008 που εκταμιεύθηκαν τα δάνεια, η ισοτιμία, ήταν 1 ευρώ 1,67 ελβετικά φράγκα και σήμερα βρίσκεται στο 1 ευρω προς 0,94 ελβετικά φράγκα.

Αυτό σημαίνει αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές.

Όπως είναι γνωστό το ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών – μελών της ΕΕ και έχει κρίνει ως καταχρηστική την ρήτρα ισοτιμίας. Συγκεκριμένα έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, ό,τι δηλαδή δεν είχε καταστεί σαφές σε αυτούς ότι η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου.

Ηδη τα δικαστήρια σε  Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβενία, έχουν κρίνει ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή. Με τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων οι πολίτες αποπληρώνουν τα δάνεια χωρίς τα βάρη της ισοτιμίας, ή αποπληρώνουν μόνο το κεφάλαιο (που έχει απομείνει) χωρίς να καταβάλλουν τόκους.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Συγκρατημένη αισιοδοξία εν αναμονή των κινήσεων Τραμπ – Τι λένε οι αξιωματούχοι

Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της

ΤτΕ: Αμετάβλητο στο 0,25% το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας